Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ανοησίες και κλισέ




- "Φταίει ο διαχρονικός δυτικός ιμπεριαλισμός".
Μπούρδες. Αποικίες είχαμε και στη Ν.Αμερική και στην Αφρική και στη νοτιοανατολική Ασία. Στις χώρες αυτές δεν εμφανίστηκαν αντίστοιχα φαινόμενα τρομοκρατίας. Αυτού του είδους η τρομοκρατία συνδέεται με μια συγκεκριμένη εξτρεμιστική εκδοχή του Ισλάμ και όποιος το παραβλέπει απλώς στρουθοκαμηλίζει.

- "Φταίει η φτώχεια και η περιθωριοποίηση".
Υπεραπλούστευση. Ο Μπιν Λάντεν ήταν ζάμπλουτος. Οι δράστες της 9/11 ήταν μεσοαστοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείου, επαγγελματίες. Οι Σαουδάραβες και Καταριανοί που τους χρηματοδοτούν ειναι ζάμπλουτοι και δεν τους έπιασε ο πονος για τους φτωχούς. Σε χώρες της Αφρικής κ της Ασίας υπάρχει μεγαλύτερη φτώχεια απο ο,τι στη Συρία ή το Ιράκ, χωρίς ανάλογα φαινόμενα. Περιθωριοποιημένοι και φτωχοί υπάρχουν και μεταξύ χριστιανών ή άθεων. Δεν έγιναν τρομοκράτες.
Σαφώς και παίζουν ρόλο η φτώχεια και η περιθωριοποίηση, όμως δεν μιλαμε για σχεση αιτίου-αιτιατού και νομοτελειακή εξέλιξη. Ο νοσηρός θρησκευτικός φανατισμός είναι το βαθύτερο πρόβλημα.

- "Η Δύσης πληρώνει τα λάθη της".
Μισή αλήθεια. Οι επέμβασεις στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη πράγματι
αποσταθεροποίησαν περιοχές μέσα στις οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος δρασης οι τζιχαντιστές. Ομως, η 9/11, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τανζανία και την Κένυα το '98, κ.α., προηγήθηκαν της επέμβασης στο Ιράκ. Οι επιθέσεις σε Μαδριτη κ Λονδίνο προηγήθηκαν των επεμβάσεων σε Συρία κ Λιβύη. Επίσης μην ξεχνάμε ότι επεμβάσεις της Δύσης υπήρξαν και υπέρ μουσουλμανικών πληθυσμών, π.χ. σε Βοσνία και Κόσοβο. Στο Κόσοβο υπάρχουν σημερα θύλακες ισλαμιστών αν και η "χώρα" έχει ευνοηθεί από τη Δύση. Αντιθέτως, οι Σέρβοι που βομβαρδίστηκαν δεν άρχισαν να ανατινάζουν δυτικούς.

Συνεπώς -παρά τις οποίες ευθύνες και τα υπαρκτά λάθη της Δύσης - ούτε ως προς αυτό προκύπτει ευθεία συσχέτιση. Περισσότερο προκύπτει ο ιδεοληπτικός νταλκάς όσων παπαγαλίζουν αυτή τη μπούρδα να εκφράσουν τον αντιδυτικισμό τους. Μερικοί σχεδον επιχαίρουν κιολας. Άβυσσος η (σκατο)ψυχή του ανθρώπου...

- "Φταίει η μετανάστευση - Όχι στους πρόσφυγες".
Εξυπακούεται πως αν η κατάσταση στα σύνορα γίνει "μπάτε σκύλοι αλέστε", οι κίνδυνοι θα αυξηθούν. Καθε χωρα εξάλλου δικαιούται (αν οχι υποχρεούται) να προφυλάσσει τα σύνορα της. Όμως οι δράστες σε Λονδινο, Παρίσι και Βρυξέλλες ηταν γεννημενοι στις πόλεις που έδρασαν. Κάποιοι δεν είχαν πάει καν στην Συρία. Δεν ηταν εισαγόμενη τρομοκρατία αλλά εγχώρια.

Οι δε πρόσφυγες δεν είναι το ίδιο με τους μετανάστες. Οι πρόσφυγες χρήζουν διεθνούς προστασίας βασει συμφωνιών που εχουν υπογραψει ολες οι χωρες. Δεν τους δεχόμαστε μόνο "από την καλή μας την καρδιά" αλλά επειδή ως χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις.

Έλεγχος, ναι. Όρια, ναι. Αυστηρή επιτήρηση και πρόληψη, ναι. Όχι όμως σε αφορισμούς και υπεραπλουστεύσεις που απλώς αυξάνουν τη δυστυχία αθώων ανθρώπων.

- "Η Ευρώπη δεν ενσωμάτωσε τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς".
Μπορεί να μην απέδωσε πάντα η πολιτική της, αλλά αυτό δεν συνιστούσε ούτε διάκριση ούτε ηθελημένη πολιτική γκετοποίησής τους. Κανείς μουσουλμάνος δεν αποκλείστηκε από την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια. Μετανάστες (ενίοτε και μουσουλμάνοι) υπουργοί υπάρχουν στην Γαλλια κ την Ιταλια και βουλευτές σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία κλπ. Φαινόμενα οικονομικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης υπάρχουν και για χριστιανούς ή άθεους χωρίς αυτο να τους εκτρέψει στην τρομοκρατία. Μέχρι τον χουλιγκανισμό έφτασαν ή τον πολιτικό ριζοσπαστισμό (κακώς φυσικά) αλλά δεν αποκεφαλίζουν ανθρώπους ον κάμερα.

- "Φταίει η φύση του Ισλάμ".
Ανοησίες. Δεν υπάρχει ένα Ισλάμ. Στον κόσμο ζουν 1,5 δις μουσουλμάνοι. Αν ο εξτρεμισμός ήταν εγγενές στοιχείο όλου του Ισλάμ ο πλανήτης θα ειχε ήδη γίνει κολυμπηθρόξυλο. Το προβλημα ειναι μια συγκεκριμένη ερμηνεία, μιας συγκεκριμένης σουνιτικής σέχτας. Αν προσδώσεις αυτα τα χαρακτηριστικά σε ολο τον ισλαμικό κοσμο τοτε εισαι ανεύθυνος εγκληματίας, καθως ολο αυτο ενδέχεται να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το μετριοπαθές Ισλάμ πρέπει να ειναι μέρος της λύσης για πολλούς αυτονόητους λόγους. Δεν είναι κορρεκτίλα αυτό, ειναι κοινή λογικη.

- "Δεν υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ"!
Ουάου! Δηλαδή η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα δεν υπάρχει ή δεν ειναι μετριοπαθής; Στην Ευρώπη (πλην Ρωσίας) υπάρχουν πανω από 20 εκατ μουσουλμάνων. 5 εκατ στη Γαλλία, 5 εκατ στη Γερμανια, 3 στη Βρετανια. Συνολικά το 6% του πληθυσμού της Ευρωπης. Στη Ρωσία ζουν καμιά 15αρια εκατομμύρια ακομα. Στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο. Ολοι αυτοι ειναι εξτρεμιστές; Αν δεν υπήρχε μετριοπαθές Ισλάμ κάθε μέρα θα ειχαμε βόμβες στα σπίτια μας.
Το να αποδίδεις στο 6% του πληθυσμού σου τάσεις εξτρεμισμού, αποκλειστικά λογω θρησκεύματος, περα από το αξιακό επίπεδο, συνιστά εγκληματική ανοησία, καθώς τους σπρώχνει στη αγκαλιά των πραγματικών εξτρεμιστών. Είπαμε: Οι ηλιθιότητες δεν αποτελούν αντίσταση στην (επάρατη, αλίμονο!) πολιτική ορθότητα (φτου κακά!).

- "Να μην αφήσουμε το φόβο να μας νικήσει, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία".
Τρία πουλάκια κάθονται... Ο φόβος μπροστά στις βόμβες είναι λογικός και ανθρώπινος. Και η ισλαμοφοβία ειναι φυσικό επακόλουθο όταν τροφοδοτείται απο φρικτά γεγονότα. Αν θες να αντιμετωπίσεις αυτά τα φαινόμενα, αντιμετώπισε πρώτα το πρόβλημα καθαυτό. Αυτή είναι η σωστή ιεράρχηση. Το να κάθεσαι μοιραίος και άβουλος, να τρως βόμβες στα μετρό και σφαίρες στα θέατρα, να μην αντιδράς, να μην προστατεύεις τις κατακτήσεις της ίδιας σου της κοινωνίας και μετά να αναρωτιέσαι γιατί ενισχύονται οι καθε λογής ακραίοι και δημαγωγοί, είναι σκέτη ηλιθιότητα. Με ευχολόγια και κλισέ ούτε τις επιθέσεις θα αποτρέψεις ούτε τον ρατσισμό.

- "Η λύση είναι..." ή "δεν υπάρχει λυση".
Δεν υπάρχει μία λύση. Μακάρι να υπήρχε. Υπάρχουν όμως συνδυαστικές δράσεις. Στρατιωτικές, οικονομικές, διπλωματικές, διοικητικές, προληπτικές. Άλλες φανερές, άλλες κρυφές. Και πάλι δεν έχουν εγγυημένη επιτυχία καθώς υπαρχουν μορφές τρομοκρατίας που απλώς δεν παλεύονται. Δυστυχώς αυτή ειναι η πραγματικότητα.

Όσο δύσκολη ομως και αν φαντάζει η οποια λύση, πρέπει να επιδιωχθεί. Η Δύση οφείλει να κινηθεί πιο επιθετικά. Να πάψει να βλέπει αμήχανα να χύνεται αίμα των πολιτών της σε θέατρα, καφετέριες, μετρό, γήπεδα και αεροδρόμια. Οφείλει να χτυπήσει το ISIS με ολη τη δύναμη που μπορεί να διαθέσει για να τον αποδυναμώσει επιχειρησιακά και οικονομικά. Για να μην ηττηθεί ψυχολογικά και ουσιαστικά μέσα στο σπίτι της. Για να δείξει οτι το πνεύμα που την έκανε κραταιά δύναμη δικαίου και ελευθερίας, παραμένει ζωντανό.



Από τον fb τοίχο του Eftychis Vardoulakis /o-klooun.com

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...