Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ποιος αξιολογει;

οκ,οταν οι επενδυσεις μειωνονται,η καταναλωση πεφτει,οι δημοσιες δαπανες ειναι σταθερες ή αυξανονται,και το εμπορικο ελλειμα ειναι εκτος ελεγχου,ειναι προφανως οτι η οικονομια αυτη εχει προβλημα και βρισκεται σε σταδιο υφεσης.
η τελευταια υποβαθμιση απο τη fitch ratings, πιεσε και το χρηματιστηριο στο -6%.μεχρι αυριο.ενας πανικος υπαρχει γιατι υποβαθμιστηκαν και οι ελληνικες τραπεζες.παραλληλα ομως,ο οικος moody's ,δηλωσε πως προβλημα θα εχουν και οι οικονομιες των Η.Π.Α. και της μεγαλης βρετανιας.οσον αφορα τις αξιολογησεις τους που σημερα ειναι ΑΑΑ.επισης η αναπαντεχη πτωση 1,8% στη βιομηχανικη παραγωγη της γερμανιας,καθως και η ανοδος κατα 17,4% στις εταιρικες πτωχευσεις,δημιουργουν νεα προβληματα.
βεβαια μετα τις γκαφες που εκαναν αυτοι οι οικοι αξιολογησης το 2007 και με την εναρξη της οικονομικης κρισης,αρκετες φορες κατηγορηθηκαν για αναξιοπιστια.οι ρυθμιστες εθεσαν τους οργανισμους αυτους υπο αυστηρη εποπτεια,αμφισβητωντας τις μεθοδολογιες αξιολογησης.και σε περιπτωση παρεκτροπης υπαρχει ο κινδυνος να χασουν τις αδειες τους.
χαρακτηριστικο ειναι το αρθρο,αναμεσα στα αλλα,που δημοσιευτηκε στο βημα -30.10.09...

"Η εταιρεία Μoody΄s συνιστά έναν εκ των τριών πλέον έγκυρων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρειών και κρατών- οι άλλοι δύο οίκοι είναι η Standard & Ρoor΄s και η Fitch. Ιδρύθηκε το 1909 από έναν αμερικανό οικονομικό αναλυτή και επενδυτή ονόματι Τζον Μούντι, ο οποίος σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποια εταιρεία που θα αξιολογεί τα εταιρικά ομόλογα και θα συμβουλεύει τους επενδυτές. Ετσι ίδρυσε την Υπηρεσία Επενδυτών του Μούντι (Μoody΄s Ιnvestors Service). Προϊόντος του χρόνου και προοδεύοντος του καπιταλισμούμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα τη δεκαετία του 1930 βεβαίως...- η Μoody΄s και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης εξελίχθηκαν σε οικονομικούς κήνσορες. Με αρμοδιότητες μάλιστα και μικροοικονομικού και μακροοικονομικού χαρακτήρα, αφού στο μικροσκόπιο των αναλύσεών τους βάζουν τα χρέη και των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομιών. Η διττή αυτή «αρμοδιότητα» θεωρείται η μία εκ των δύο αιτιών κριτικής που ασκούνται προς τη Μoody΄s και τους οίκους αξιολόγησης εν γένει. Διότι ενδεχόμενη κακή βαθμολόγηση μιας εταιρείας (μια υποβάθμιση των δυνατοτήτων που έχει να εξυπηρετήσει τα χρέη της για την ακρίβεια) έχει επίπτωση στους μετόχους και στους επενδυτές της συγκεκριμένης εταιρείας. Σε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους, δηλαδή, που ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία ένα επενδυτικό ρίσκο. Ενδεχόμενη υποβάθμιση των δυνατοτήτων ενός κράτους να εξυπηρετήσει το χρέος του, αντίθετα, ισοδυναμεί με... κολασμό όλων των φορολογούμενων πολιτών του κράτους, εφόσον όλοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των επαχθέστερων όρων δανεισμού της χώρας τους. Ποιος νομιμοποιεί την όποια Μoody΄s να δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών μιας χώρας ολόκληρης; «Η αγορά» δεν αποτελεί ικανοποιητική απάντηση. Γι΄ αυτό και με αφορμή τη σοβούσα κρίση πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τη δικαιοδοσία και τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης. Η δεύτερη κριτική των οίκων αφορά τις κραυγαλέες αστοχίες τους. Ως κλασικά παραδείγματα προβάλλονται η προτροπή (της Μoody΄s μάλιστα!) για αγορά μετοχών της Εnron τέσσερις ημέρες προτού πτωχεύσει η εταιρεία και η αναλόγως θετική στάση των οίκων στην πλέον πρόσφατη κατάρρευση της Lehman Βrothers. Αλλά και την Ισλανδία την είχαν αναβαθμίσει πέρυσι, λίγους μήνες προτού καταρρεύσει η οικονομία της χώρας."

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...