Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τα ΙΕΚ στους Δήμους και από εκεί στις χωματερές


«Οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν από την 1η Ιουλίου την αρμοδιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης και την ευθύνη της λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ. Τα  Ιδρύματα αυτά, τα επόπτευε μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας.» Από το ΒΗΜΑ. 


Υποτίθεται ότι στην πτωχή πλέον χώρα μας η ανάκαμψη θα άρχιζε από την επαγγελματική εκπαίδευση. Αλλά μάλλον μαζί με  αυτήν τελειώνει. Τα επαγγελματικά λύκεια είναι προς το παρόν οτιδήποτε άλλο, παρά σύγχρονα σχολεία μιας χώρας της ΕΕ. Αλλά και μετά την μετονομασία τους σε Τεχνολογικά, δεν αναμένεται να μεταμορφωθούν σε κάτι άλλο συνταρακτικά διαφορετικό και καλύτερο. Απέμεναν μόνο τα δημόσια ΙΕΚ, τα περισσότερα από τα οποία έδιναν μέχρι τώρα αξιόπιστη επαγγελματική κατάρτιση. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ έβρισκαν μέχρι χτες πιο εύκολα δουλειά και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί η ζήτησή τους πράγμα που θα μειώσει την ανεργία στους νέους.
Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι το μεγαλύτερο άντρο κακοδιοίκησης, διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Οργανισμοί καταχρεωμένοι, με πλεονάζον άχρηστο και ανεκπαίδευτο προσωπικό που αδυνατούν να μαζέψουν ακόμα και τα σκουπίδια τους. Είναι γνωστό ότι τους πόρους που τους εμπιστεύεται η πολιτεία για τη χρηματοδότηση των σχολείων τους χρησιμοποιούν συνήθως για να κλείνουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού τους. Σε αυτούς αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας να εμπιστευτεί τα δημόσια ΙΕΚ, μεταφέροντας βέβαια και τους αντίστοιχους πόρους; Για να τα εντάξουν δήθεν στους στρατηγικούς στόχους και τις προοπτικές της περιφερειακής ανάπτυξης; Υπάρχει τέτοιο πράγμα στη χώρα μας; Και θα γίνει τώρα πάνω στην φούρια της κρίσης και της πτώχευσης;
Ένα νέο ακόμα πάρτυ είναι έτοιμο ν’ αρχίσει στους Δήμους. Μόνο που αυτό θα σημάνει και την αρχή της διάλυσης της δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης. Προφανώς προς όφελος της ιδιωτικής. Προς όφελος των κομματικών παρατάξεων που λυμαίνονται τους Δήμους. Ένα φαινομενικά αθώο διοικητικό μέτρο που θα λειτουργήσει και πάλι κατά της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάνουν πως δεν ξέρουν ή μας θεωρούν τόσο αδαείς; Τελικά το πολιτικό σύστημα δεν θα μας αφήσει ποτέ να πλήξουμε.
mhmadas.blogspot.com

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...