Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η κρυφή γοητεία της διαρκούς άρνησης


Τι κοινό έχουν ο Χάρυ Κλυνν, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Φώτης Κουβέλης; Και οι τρεις προτρέπουν το Σαμαρά να μη βάλει την υπογραφή του στους “αποικιοκράτες” Ευρωπαίους.
Όταν σχηματίστηκε η ΔΗΜΑΡ ομολογούμε ότι και εμείς οι ίδιοι θεωρήσαμε πως κάτι καινούριο γεννιέται στο χώρο της Αριστεράς, μακριά από τους καιροσκοπισμούς και την ανούσιο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενάμιση χρόνο μετά πλανηθήκαμε πλάνην οικτρά αφού βλέπουμε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να λειτουργεί ως δεκανίκι του Σαμαρά.
Κατά αρχάς, από τούδε και στο εξής η ΔΗΜΑΡ θα αναφέρεται ως το κόμμα του Φώτη Κουβέλη καθώς έχουμε την αίσθηση ότι είναι προσωποπαγές, ακολουθεί τις επιταγές του αρχηγού και ενώ διαθέτει αξιόλογα στελέχη περισσότερο ικανά και από τον ίδιο τους τον αρχηγό, μονίμως αυτά βρίσκονται παραγκωνισμένα και αγνοούνται επιδεικτικά. Πρώτη λοιπόν αποτυχία του κόμματος του Φ. Κουβέλη: η αδυναμία αποφυγής ενός αρχηγοκεντρικού μοντέλου παρά τις όποιες διακηρύξεις-διαθέσεις για το αντίθετο.
Η άνοδος στις δημοσκοπήσεις ενός μικρού κόμματος που πριν από ένα χρόνο τα ίδια τα μέλη του δεν πίστευαν στην είσοδο του στη Βουλή “φούσκωσε” φαίνεται και τα μυαλά τους και δε δίστασαν να επιδοθούν σε τακτικισμούς και σε καιροσκοπικές ενέργειες (κάτι που θανάσιμα υποτίθεται μισούσαν) με αποτέλεσμα να δεχτούν στις τάξεις τους ακραιφνείς αυριανιστές και παραπεταμένους από το ΠΑΣΟΚ που μυρίστηκαν βουλευτικά αξιώματα.
Με γλυκανάλατες, εκλεπτυσμένες εκφράσεις το κόμμα του Φ. Κουβέλη παρουσίαζε μια εικόνα θολή αρχικά, θέλοντας όμως να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου, περισσότερο ξεκάθαρη (αντιμνημονιακή, κατά της κυβέρνησης Παπαδήμου) με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά τα πρώτα οφέλη ήταν γεγονός. Στις δημοσκοπήσεις αυξάνονταν τα ποσοστά του κόμματος τονώνοντας την πεποίθηση ότι η γραμμή που ακολουθούν είναι η σωστή. Βλέπετε η δίψα για τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία δεν αφήνει χρόνο και καθαρή σκέψη για την ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός στέρεου-σοβαρού πολιτικού λόγου.  
Έτσι καταλήξαμε να εκφέρεται  από το κόμμα του Φ. Κουβέλη ένας λόγος που δε διαφέρει από απ’ αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις του οποίου αποτελούσαν το μαύρο πρόβατο. Προφανώς αγαπητοί φίλοι και φίλες για το κόμμα του Φ. Κουβέλη οι δημοσκοπήσεις αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για τη χάραξη της πολιτικής.
Το κόμμα λοιπόν των ανανεωτών, των φιλοευρωπαϊστών δίνει μαθήματα αντίστασης και στήριξης του πατριωτικού αγώνα που κάνει ο Α. Σαμαράς ενάντια στην Τρόικα και το διεθνές κεφάλαιο. Ενδεχομένως να μην απασχολεί το κόμμα του Φ. Κουβέλη μια πιθανή στάση πληρωμών και να βρίσκει ως καλύτερη λύση την επιστροφή στη δραχμή. Αλήθεια μήπως και ξέρουμε τελικά τι απασχολεί τον Φ. Κουβέλη και τι πραγματικά επιθυμεί να γίνει; Σίγουρα είναι ένα κουίζ για δυνατούς λύτες. Πάντως οι οπαδοί του Φ. Κουβέλη συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα τους πρώην συντρόφους τους στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο που οι τελευταίοι δεν έσπευσαν να επικροτήσουν τον Α. Σαμαρά.
Και για να μην απελπιζόμαστε υπάρχουν και κάποιοι στο κόμμα του Φ. Κουβέλη που αφήνουν μια αχτίδα ελπίδας. Ιδού:
(Δήλωση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το ζήτημα της υπογραφής του κου Σαμαρά)
YΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ!
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπου η λειτουργία του κράτους, που την έχουν περισσότερο ανάγκη τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, κρέμεται στην κυριολεξία από την εκταμίευση της 6ης δόσης, ο κος Σαμαράς επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν χωρούν ούτε ανοχή ούτε αμφισημίες. Η πορεία της χώρας και η καταβολή μισθών και συντάξεων δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις εκλογικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του αρχηγού της, καλυπτόμενες υποκριτικά πίσω από το μανδύα της προσωπικής αξιοπρέπειας και ενός ανερμάτιστου πατριωτισμού. Δεν συμμεριζόμαστε ούτε στο ελάχιστο τις απόψεις και την πολιτική της ΝΔ. Για την αριστερά της ευθύνης υπεύθυνη και πατριωτική στάση είναι η ταχύτερη εκταμίευση της 6ης δόσης και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πραγματοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αγωνιζόμενη για προοδευτικότερες εξελίξεις. Γι` αυτό, η μόνη υπευθυνότητα που θα μπορούσε να επιδείξει ο κος Σαμαράς είναι να καταθέσει χωρίς υπεκφυγές την υπογραφή του.
Γεωργάτος Γεράσιμος, Λιβαδάς Σταύρος, Χωμενίδης Χρήστος

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...