Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

τα χαπια μου

Τον... γιατρό τους βρήκαν οι τιμές φαρμάκων. Με την ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης των 6.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων εντός του Φεβρουαρίου και την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων, οι τιμές αρκετών φαρμάκων είναι πιθανόν να μειωθούν μέχρι και 30% ενώ σε επίπεδο αντιγράφων φαρμάκων το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 40%.

Ωστόσο, δεν θα λείψουν περιπτώσεις αύξησης τιμών, θα είναι όμως λίγες και θα αφορούν κυρίως σκευάσματα τα οποία κινδυνεύουν να «εκλείψουν» από την αγορά, λόγω της χαμηλής τους τιμής.
Σε αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση προχωράει χωρίς τη συγκατάθεση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία για ένα κοινό πλαίσιο δράσης.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Διονύσης Φιλιώτης, εξερχόμενος της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι υπάρχουν οι εξής αντιπροτάσεις αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο τομέα του φαρμάκου:
1) Η τιμή των φαρμάκων να υπολογίζεται από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, όπως μέχρι σήμερα.
2) Να εφαρμοστεί «διπλή τιμή» στη λίστα φαρμάκων, δηλαδή να προβλέπεται άλλη ελεύθερη τιμή και διαφορετική για τα ταμεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φιλιώτης, η πρόθεση της κυβέρνησης να τιμολογεί τα φάρμακα στο εξής βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25, θέτει κινδύνους, καθώς γίνεται σύγκριση με χώρες χαμηλότερου ΑΕΠ και αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός της τιμής των φαρμάκων γίνεται από το 2005 με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιπρόταση για τις αλλαγές στο κλάδο του φαρμάκου, είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβρη και ο πρώην υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, αντιπρότεινε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10% καθώς και απελευθέρωση της αγοράς των αντιγράφων φαρμάκων.
Η αλλαγή πολιτικής στο κλάδο του φαρμάκου πραγματοποιείται με στόχο τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών της χώρας που αυξάνονται με ρυθμό 15% ετησίως αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ το 2008. Τα συνολικά οφέλη από τη δράση ανατιμολόγησης εκτιμώνται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να κερδίσει το κράτος από τον ηλεκτρονικό έλεγχο συνταγογράφησης που προωθείται σε όλα τα ταμεία από το Μάιο του 2010.



Μαριέτα Χριστοπούλου/capital.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...