Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Γιώργος Προκοπάκης: Σωρεία καταγγελιών για τη ΝΕΡΙΤ

Ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Γιώργος Προκοπάκης, μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» και πέντε ημέρες μετά την αποπομπή του από τη ΝΕΡΙΤ, είναι ξεκάθαρα διατεθειμένος να δώσει σαφή εικόνα για όσα συνέβησαν.

Οι εκπομπές που απορρίφθηκαν και ...εμφανίστηκαν ξαφνικά 
« Προφανώς και υπήρχαν προβλήματα με το πρόγραμμα. Υπάρχουν αποφάσεις που αναθέτουν 20 παραγωγές, εκ των οποίων ήδη 3 έχουν ανακληθεί. Εγώ θα έβαζα την υπογραφή μου μόνο σε 14 από τις 20 εγκεκριμένες εκπομπές. Δεν μιλάω για σκάνδαλα, λέω πως ως μάνατζερ απαιτούσα καθαρές διαδικασίες. Δεν μπορεί η επιτροπή αξιολόγησης να απορρίπτει εκπομπές και ξαφνικά αυτές να εμφανίζονται στο επόμενο βήμα της διαδικασίας. Υπάρχει εκπομπή που έχει εγκριθεί , η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης ή του προγράμματος και εμφανίστηκε ξαφνικά…», περιγράφει ο Γιάννης Προκοπάκης δίνοντας μια πρώτη εικόνα. 
 Σε υπόμνημα που έχει καταθέσει, αναφέρεται και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για εκπομπές και σίριαλ, που αναμένεται να αξιολογηθούν τον Οκτώβριο, αλλά «έχουν ανοιχτεί και το ξέρει η πιάτσα, ενώ δεν έπρεπε να πειραχτούν μέχρι να συγκροτηθούν οι επιτροπές».

Η επόμενη μέρα
Το πρωί που ακολούθησε την καρατόμησή του ο Γιώργος Προκοπάκης υποστηρίζει ότι θέλησε να χαιρετήσει τους πρώην συνεργάτες του και το προσωπικό και βρέθηκε μπροστά σε ένα εξοργιστικό, κατ' αυτόν, θέαμα: «Ανοίγω ένα γραφείο και βλέπω θρονιασμένο πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΤ με δυο γραμματείς και
έναν βοηθό. Άνθρωπο που ήταν υποψήφιος για διευθυντής και δεν επελέγη. Δεν προτάθηκε καν από τον ανεξάρτητο σύμβουλο. Είχε υποβάλλει τα χαρτιά του και στο ΑΣΕΠ για υπάλληλος και δεν πέρασε. Παρακάτω είδα κι άλλον πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΤ που είχε υποβάλλει υποψηφιότητα για γενικός διευθυντής και την απέσυρε».

Μιλώντας σχετικά με αυτό που έζησε έκανε και την προσωπική του εκτίμηση για το τι φταίει, εξηγώντας ότι «Η κακοδαιμονία της ΕΡΤ δεν ήταν στους ανθρώπους της δουλειάς, αλλά στη διοίκηση. Όταν απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις διοικητικών, έπαιρναν ανθρώπους ως δημοσιογράφους, σκηνοθέτες για να κάνουν τους γραμματείς!

Ο κίνδυνος από τα «βύσματα»

«Μια μικρή απόκλιση της ΝΕΡΙΤ είναι κρίσιμη. Αν έχει 10% απόκλιση από τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου αντιμετωπίζει «ξαφνικό θάνατο». Αν βρεθούν 40 βύσματα να πληρώνονται χωρίς να παράγουν, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κινδυνεύει», δηλώνει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο προϋπολογισμός ξεπερνάει ήδη κατά 8,5% τον στόχο. Ο άνθρωπος που οι αντίπαλοί του, του καταλογίζουν ότι άνοιξε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και τον χρεώνουν με την αδυναμία στελέχωσης της ΝΕΡΙΤ,δηλώνει «υπήρχαν πολλές καταγγελίες για αγορασμένα πτυχία γλωσσομάθειας και κάλεσα τον εισαγγελέα για αυτό».

Η προεκλογική περίοδος και τα εκατομμύρια που θα χάνονταν

Ζήτημα Δημοκρατίας έθεσε, ανάμεσα σε όσα είπε, σχετικά με την ημερομηνία που έπρεπε να βγει η ΝΕΡΙΤ στον αέρα. Μάλιστα, δηλώνει απόλυτα βέβαιος πως κάποιοι δεν ήθελαν να βγει η ΝΕΡΙΤ στον αέρα: «Έπρεπε ο φορέας να βγει στον αέρα την προεκλογική περίοδο και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την EBU».
Χαρακτηριστικά λέει για την EBU και την Eurovision: «Αν δεν κατέληγε η διαπραγμάτευσή μας με την EBU, ξέρω ότι ακούγεται αστείο, αλλά δεν θα είχαμε Eurovision και θα έλεγε όλη η Ευρώπη πως η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκαταστήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό  φορέα. Επίσης κινδύνευαν τα δικαιώματα του Μουντιάλ για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί 11 εκατομμύρια ευρώ»! 
thetoc.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...