Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

3 αριθμοί και ένας τζόκερ (Τσακαλώτος)


Γιώργος Δημακόπουλος

Στις 30/06/15, λίγες μέρες πριν τα cc, ο υπουργός Γιάνης κοίταξε τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και διαπίστωσε ότι τα πήγαινε ουάου! Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν λιγότερα ακόμη και από τις ταμειακές π.χ. του Jumbo την ίδια ημέρα! Όλα και όλα 77 εκ. ευρώ!  Επειδή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί διάφορα θαύματα, αλλά το θαύμα πολλαπλασιασμού με τα ψάρια και το κρασί δεν το είχε προβάρει, ζήτησε ένα δημοψήφισμα, έκανε το θαύμα «όχι = ναι», ξαναείδε το video με την ημερίδα «οικονομίας» από 7/6/2011 με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα με τους 4 «οικονομολόγους», έβαλε τον Νώντα από τον πάγκο στη θέση του Γιάνη (τον Καζάκη τον άφησε εφεδρεία για το μέλλον της δραχμής) και υπέγραψε το δικό του μνημόνιο. Συγκριτικά και μόνο, στις 7/6/11 της ημερίδας οικονομίας των 4 θαυματοποιών, τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε αφήσει ο παπάκ ήταν 2 δις ευρώ.

Οπότε αντιγράφοντας τον κ.Τσακαλώτο και εγώ «πρέπει να σας βοηθήσω, σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πω τέσσερις αριθμούς και θα λέτε μόνο αυτούς τους τέσσερις αριθμούς, είναι τρεις αριθμοί και ένας τζόκερ». Ο πρώτος, εννοείται, είναι το 77 εκ. Γιατί τα μόλις 77 εκ. διαθέσιμα τότε σήμαιναν κατά σειρά: κρύψ’ το μη μαθευτεί στους
ψηφοφόρους, πέταγμα κέρμα στον αέρα κορόνα-γράμματα ευρώ-δραχμή, τράπεζες κλειστές, cc και μνημόνιο 3 κατεπειγόντως. Ο δεύτερος αριθμός είναι το 25. Όση η απώλεια περιουσίας 25 δις για το κράτος και τους φορολογούμενους από την ανακεφαλαιοποίηση Τσακαλώτου των τραπεζών. (Άλλα 12 δις είναι η εξαέρωση της αξίας των μετοχών για Έλληνες και ξένους ιδιώτες μέτοχους, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς, αλλά ποιος ασχολείται με τους ιδιώτες στην Ελλάδα της 2ης φορά ακροδεξιά αριστερά!) «Αυτούς θα λέτε από εδώ και πέρα», όπως λέει ο υπουργός. Ο τρίτος αριθμός είναι το -2. Τόση είναι η ύφεση που προβλέπει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος. Και δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο για να καταλάβουμε τι σημαίνει το -2%.
Ο τζόκερ είναι το κόστος της γραφειοκρατίας. Στην ομιλία του προχθές για τον προϋπολογισμό, ο Σταύρος Θεοδωράκης τούς εξήγησε αναλυτικά την αντίστοιχη ελληνική γραφειοκρατία ταυτίζοντάς την με το λίπος του τσάρου που γυάλιζε τα παπούτσια του. Το τζόκερ για τον κ. Τσακαλώτο είναι αυτό που είπε ο Σ.Θ.: «Έχει υπολογιστεί ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα κοστίζει 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 15 δις ευρώ – λεφτά που φεύγουν από την ελληνική οικονομία για να θρέψουν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της γραφειοκρατίας​». Και για αυτό ο υπουργός δεν έχει φροντίσει το παραμικρό για να το μαζέψει και ούτε έχει κάποιο σκοπό να το μαζέψει. Αν μπορούσε ο Αλέξης να διορίσει μερικούς ακόμη πέρα από τους ψηφοφόρους του Κατρούγκαλου θα ήταν ευτυχής.
Και bonus μια ημερομηνία, η 20/12/2015, γιατί όπως ρητά είχεδιαβεβαιώσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, «στις 20 Δεκεμβρίου θα επανέλθει η 13η σύνταξη για τους απόμαχους της δουλειάς που λαμβάνουν έως 700 ευρώ». Και δωράκι ο αριθμός 326 δις είναι η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος 2016, αυτό ντε που θα είχε μονομερώς διαγράψει η πρώτη φορά αριστερά σύμφωνα με το πρόγραμμα ξεσαλλονίκη, και extra δωράκι ο κωδικός 0225, αυτός του ΕΝΦΙΑ που προβλέπει για το 2016 έσοδα 3,56 δις από 2,5 δις το 2015, αν και σύμφωνα με την ξεσαλλονίκη έχει καταργηθεί! 
Σχετικά με τους αριθμούς που έδωσε ο υπουργός: για το «%25 είναι το ποσοστό που έπεσε εθνικό εισόδημα στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» έχει δίκιο, αλλά πρέπει να υπολογίσει ότι 24 δις πρωτογενές έλλειμμα το 2009, δηλαδή το εθνικό εισόδημα έπεσε και πέφτει γιατί σταμάτησαν τα δανεικά και αγύριστα. Δεν το είχαμε ποτέ κατακτήσει αυτό το «εθνικό» εισόδημα, πιο σωστό θα ήταν να το λένε «δανεικό» εισόδημα!  
Για «το 28% είναι η ανεργία» ας θυμηθεί ότι εκεί παραμένει 11 μήνες τώρα, γιατί προτιμάμε να πληρώνουν οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι πανάκριβες συντάξεις στα ρετιρέ. Και για το «33% είναι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι ή σε κατάσταση φτώχειας ή κινδυνεύει με φτώχεια» ισχύει και για τους 11 μήνες της 1ης φοράς αριστεράς και το μόνο που φρόντισε είναι να δώσει λιγότερα από τα μισά από τα ψίχουλα που είχαν υποσχεθεί οι σαμαροβενιζέλοι. Το ν.σ. για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» κόστισε μόνο 200 εκ. ευρώ, όταν τα σαπάκια αεροπλάνα του Καμμένου κοστίζουν 550 εκ. Είναι θέμα προτεραιοτήτων!
Και τέλος, ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Ο τζόκερ είναι 50 γιατί είναι οι ποσοστιαίες μονάδες που έχετε χάσει από τότε που ο δικομματισμός έπαιρνε πάνω από 80%». Κάπου εκεί έχασε το παιχνίδι και την όποια συμπάθεια είχε αποκτήσει (σε σχέση με τον προκάτοχό του), γιατί τα κομματικά ποσοστά δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν πολίτη που τρέχει για τη δουλειά του ή μπαίνει άνεργος στην ουρά του ΟΑΕΔ. Και δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρουν και κανέναν πολιτικό που θέλει να κάνει το καθήκον του και μόνο αυτό. Ας μην κάνει τις παρλαπίπες που είχε υποσχεθεί, ας κάνει μόνο το καθήκον του. 
athensvoice.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...