Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Χαλκιδική: το...ωραιότερο μέρος της γης

Για τους Σαλονικιούς η Χαλκιδική είναι κάτι περισσότερο από αυτό που σημαίνει η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους. Τα παιδιά του Ισλάμ πρέπει να πάνε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους στη Μέκκα. Ομως δεν ξέρω Θεσσαλονικιό που να μην έχει περάσει τουλάχιστον ένα καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Ακόμα και αν δεν έχει πάει ποτέ του διακοπές, έχει ξοδέψει τόσα Σαββατοκύριακα εκεί, ώστε αν τα βάλεις το ένα δίπλα στο άλλο, δεν παίρνεις μόνο καλοκαίρια. Παίρνεις χρόνια ολόκληρα, συνήθως τα καλύτερα της ζωής σου.


Το ανέκδοτο λέει για ένα ζευγάρι Θεσσαλονικιών που πέθανε και αποδήμησε σε τόπο χλοερό. Η γυναίκα έμεινε ενθουσιασμένη από την ομορφιά του τοπίου και τη γαλήνη του Παραδείσου. Ο άνδρας συμφώνησε ότι, όντως, είναι ένα ωραίο μέρος, αλλά, ασφαλώς, δεν είναι σαν τη Χαλκιδική. Ειναι εξαιρετικά πιθανό να σκοτώθηκαν στο άθλιο οδικό δίκτυο του νομού, να συνάντησαν το πεπρωμένο τους λίγο μετά τα Φλογητά, όταν ο σύζυγος πίεσε λίγο παραπάνω το γκάζι, το λάστιχο δεν πάτησε καλά στην άσφαλτο και μία μάζα από λαμαρίνες πήγε και χάλασε παρακείμενο αμπελώνα. Για να το πω αλλιώς, οι Θεσσαλονικείς που σκοτώθηκαν στους δρόμους της Χαλκιδικής πρέπει να είναι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο.

Ομως ακόμα ο νομός δεν λέει να αποκτήσει ένα πραγματικά σύγχρονο δίκτυο. Που να μποτιλιάρει
λιγότερο και να σκοτώνει με λογικούς ρυθμούς. Αλλά θα μου πείτε, γίνεται Χαλκιδική χωρίς μποτιλιάρισμα; Οχι. Είναι το καθαρτήριο από το οποίο πρέπει να περάσεις πριν βουτήξεις. Και θα το περάσει κάθε κύτταρο του ταλαιπωρημένου κορμιού σου. Θα κουραστείς στο δρόμο, θα υποφέρεις τις νύχτες στο πρώτο πόδι, θα ποδοπατηθείς στη βόλτα, θα βλαστημήσεις στην παραλία, θα φας αηδίες. Αλλά θα πας εκεί, θα είσαι στο πρώτο πόδι για πολλοστή χρονιά. Και σου αρέσει επειδή η Χαλκιδική είναι για τους Θεσσαλονικιούς κάτι σαν τροχόσπιτο. Πας και παίρνεις και το σπίτι σου μαζί.

Τώρα αν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία (κατά καιρούς η Χαλκιδική γίνεται μόδα στην Αθήνα), έρχεστε από μακριά και δεν έχετε πρόβλημα με το κόστος βενζίνης, τότε τα πράγματα είναι σχετικά απλά, αρκεί να αποστηθίσετε αυτά που θα σας πω ευθύς αμέσως: Προτιμήστε το δεύτερο πόδι, καλύτερα από την πλευρά που βλέπει Αθω. Γενικά το δεύτερο πόδι είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας. Αποφύγετε το πρώτο, ειδικά τον Αύγουστο. Καλύτερα να πάτε Θεσσαλονίκη που έχει στείλει τους κατοίκους της στο πρώτο πόδι. Αν πάλι θέλετε να πάτε στο πρώτο, διαλέξετε από τη μέση του ποδιού και κάτω, την πλευρά που βλέπει προς Θεσσαλονίκη. Τρίτο πόδι; Μόνο αν θα το συνδυάσετε με το Αγιον Ορος. Ομως είναι υπέροχα στην περιοχή ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο πόδι. Το βασικότερο: μην προσεγγίσετε τη Χαλκιδική Παρασκευή και Σαββατοκύριακο. Είναι οι μέρες που, αν δεν έχεις σοβαρό λόγο, δεν βάζεις καν το κλειδί στη μίζα του αυτοκινήτου. Πότε να πάτε; Εδώ που φτάσαμε, καλό είναι να πάτε το συντομότερο δυνατό. Για κάποιο μυστήριο λόγο ο καιρός χαλάει μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Λες και θέλει να τους στείλει όλους πίσω για την Εκθεση...

κ.γιαννακιδης  protagon.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...