Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Take Five (17-1-2014)


mhmadas.blogpot
 
1. Καταπληκτική ιδέα η «Λευκή Εβδομάδα» των σχολείων προς τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Προτείνω να μετονομαστεί σε «Κόκκινη Εβδομάδα», να μεταφερθεί τον (κόκκινο) Οκτώβρη και να συνδυαστεί με τις εποχιακές καταλήψεις. Οι καταληψίες  και όσοι τους συνδράμουν, μπορούν να βάζουν ένα λουκέτο στην πόρτα και ένα πανώ στα κάγκελα και να ξεχύνονται μετά στις εξοχές. Στα σοβαρά τώρα. Η υπόθεση των σχολικών εκδρομών είναι πολύ σοβαρή, αλλά όπως και ολόκληρη η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται στην πλάκα. Βόλτες σε εμπορικά κέντρα και καφετέριες, σκυλάδικα και night clubbing, παντός είδους πιώματα, αρκεί να χαθεί μάθημα, να αποδράσουν τα παιδιά από το αφόρητο σχολείο. Αν θέλουν να τονώσουν το χειμερινό τουρισμό ας κοιτάξουν να οργανωθούν καταλλήλως και να προσελκύσουν ξένους που και την οικονομική δυνατότητα έχουν και θα ενθουσιαστούν από την ελληνική ύπαιθρο, που λόγω της ηπιότητας του χειμώνα μας είναι παράξενα όμορφη αυτήν την εποχή. Όσο για τα σχολεία, αν θέλουν ωφέλιμες εκδρομές, ας τις συνδυάσουν με δραστηριότητες και διδασκαλίες μέσα στη φύση, πεζοπορείες, παιχνίδια, μαγειρέματα, κοινοβιακή ζωή κλπ. Αν κάτι έχουν ανάγκη τα παιδιά των μεγάλων πόλεων δεν είναι τα σκυλάδικα της Ρόδου ή της Θεσσαλονίκης αλλά η ζωή στην ύπαιθρο, δίπλα στο ποτάμι, μέσα στο δάσος. Επιστροφή στη φύση.

2. Η ΝΔ έχει ιστορική ευκαιρία να αλλάξει το παράδειγμα στο εκλογικό παιχνίδι των αυτοδιοικητικών εκλογών, πηγαίνοντας πάσο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Να μη δώσει κανένα χρίσμα και να σκρηνάρει πάνω στους Καμίνη και Μπουτάρη, οι οποίοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι. Αμφότεροι είναι επιτυχημένοι δήμαρχοι. Ευρωπαίοι, σοβαροί, εργατικοί, δημοκρατικοί, βοήθησαν τα μέγιστα στην εμπέδωση  κλίματος πολιτικής σταθερότητας και αλληλεγγύης στις πόλεις τους. Δεν θα βρει καλύτερους, μόνο χειρότερους. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και μια υπόρρητη απάντηση στα δύο άκρα. Μια ενδεχόμενη νίκη των Καμίνη - Μπουτάρη θα λειτουργήσει ως αβάντα στις δυνάμεις της συνεννόησης, της ελπίδας και της προοπτικής.  Θάναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Δείχνει το βάθος των δυνάμεων της κοινής λογικής. Δεν ξέρω αν στη ΝΔ έχουν τόσο προχώ πολιτική σκέψη, αλλά μια τέτοια κίνηση θα κάνει καλό σε όλους. Είναι και μια ευκαιρία να σβήσει η ΝΔ από το πολιτικό της μητρώο, κάτι πανίκες, κάτι φτερωτούς και κάτι κακλαμάνηδες. Να και κάποια καλά πλυντήρια.

3. Φτιάχνεται ο κόσμος με την απόφαση των 58 να προχωρήσουν. Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποια ΔΗΜΑΡ, ποιες κινήσεις και ποιες ομάδες. Τα πρόσωπα. Τα άτομα και η απόφασή τους να κινήσουν την Ιστορία είναι εδώ. Είναι ο νέος δημιουργικός ατομισμός που έγραφα και κάποιοι νόμιζαν ότι αναφέρομαι σε παρτάκηδες. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο από μικρές ανασφαλείς ομάδες εξουσίας που ηγεμονεύουν σε συλλογικότητες περιορισμένων δυνατοτήτων. Λίγο ο ακατάληπτος και γλοιώδης πολιτικός τους λόγος, λίγο τα ΜΜΕ, πολύ το τυρί της βόλεψης και του επιδόματος τις ανέβασαν στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας και τους έδωσαν τα κλειδιά της χώρας. Η κρίση τις πλήγωσε αλλά είναι ακόμα εδώ και πασχίζουν να μείνουν στον αφρό. Οι κανονικοί άνθρωποι έχουν τη δύναμη να τις εκτοπίσουν αλλά δεν έχουν το χρόνο. Γιατί εργάζονται, σπουδάζουν, ερωτεύονται,  πληρώνουν χρέη, τρέχουν σε συνεργία και σε γιατρούς. Δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν για την τύχη τους και την εκχωρούν στους «ειδικούς». Συνήθως σένα μάτσο αγράμματους ή ιδιοτελείς. Και δεν είναι τόσο κακό που είναι ιδιοτελείς, κακό είναι που είναι τόσο αγράμματοι.

4. Η κίνηση των «58», όπως είπε και παλιότερα ο Γιάννης Βούλγαρης, θα βοηθήσει όλες τις έλλογες πολιτικές δυνάμεις, σε όποια στρούγκα και αν βρίσκονται. Η παπαρολογία, ο ψευτοτσαμπουκάς και η αμετροέπεια έχουν και τα όριά τους. Η εμμονή στο πελατειακό κράτος καταντά γελοία. Τα αντιμνημόνια και τα «ψηφίστε με και θα τα καταργήσω όλα μ ένα νόμο κι ένα άρθρο» στην αρχή μπορεί να ακούγονται ωραία (στον ανόητο), αλλά μετά όταν
στοιχειωδώς επεξεργάζονται, μετασχηματίζονται σε φούσκες. Αν στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει «μπαμ», λογικές φωνές που σήμερα σιγούν θα ξεμυτίσουν. Αν πάλι η ΝΔ πονέσει υπέρ του δέοντος, κάποια αντίδραση θα σκάσει από τα σπλάχνα της. Επιζητούμε την εξημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων γιατί αυτό θα βοηθήσει στη διάσωση της χώρας. Σημείο σύγκλισης ο φιλελευθερισμός. Θέλουμε ο μεταρρυθμισμός να εισχωρήσει παντού. Να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς καθαρές συμφωνίες με τους εταίρους, χωρίς λιτοδίαιτο κράτος, χωρίς παραγωγή και εξαγωγές, σωτηρία δεν υπάρχει.

5.  Η καθημερινή υποχώρηση των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η διατήρηση των δυνάμεων της ΧΑ και η αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο μονομάχων προμηνύει ακυβερνησία, δηλαδή κόλαση. Ο τρίτος πόλος είναι απαραίτητος όσο ποτέ ως παράγοντας λύσεων ισορροπίας. Γι αυτό πρέπει να είναι ρωμαλέος αλλά και καθαρός. Γι αυτό και όσοι τον υπονομεύουν ή ολιγωρούν κάνουν κακό στη δημοκρατία. Γι αυτό θέλουμε αδαμάντινο ψηφοδέλτιο, με νεόφερτα, έντιμα επιτυχημένα πρόσωπα. Γι αυτό χρειαζόμαστε θέσεις ξυράφι που θα δίνουν άμεσες ορθολογικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Γι αυτό η οργανωτική ανάπτυξη πρέπει να στοχεύει στην ανανέωση από τα κάτω, να αναπνέει, να δίνει λόγο σε όλους. Όσοι παλεύουμε την ιστορία της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης έχουμε μεγάλη ευθύνη πλέον. Υποθέτω ότι το συναισθανόμαστε.


by Leo

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...