Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

12+1 απότομοι χείμαρροι


Γιώργος Δημακόπουλος 

Aν στο Ποτάμι, στις εκλογές, κυλούσαν 7χιλ. παραπάνω ψήφοι από τις προηγούμενες, θα ήταν 3ο κόμμα. Αντιθέτως έχασε το 41% των ψηφοφόρων του και ψαχνόμαστε να βρούμε τι έφταιξε και το νερό χάθηκε σε άλλες διαδρομές. Αγαπητέ ποταμίσιε, διάβασε και αυτά τα χύμα στο κύμα και χειμαρρώδη.

1. Tα άλλα ποτάμια. Πριν τις εκλογές το μόνο σιγουράκι ήταν ότι ο Καμμένος μένει εκτός βουλής και ο Τσίπρας την κάνει με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ίσως και ΝΔ για τον μεγάλο σχηματισμό, τελικά οι ΑΝΕΛ μπήκαν βουλή (με σπρώξιμο ΣΥΡΙΖΑ) και ο Τσίπρας έκανε ξανά-μανά τη βλακεία της ζωής του, τον πλάκωσε στα φιλιά στην εξέδρα της νίκης, και στο Ποτάμι πάνε για ρηχό συνέδριο. Κάπως σαν τον «αντίπαλό» στο ποτάμι του Σαμαράκη που σε πυροβόλησε ενώ δεν σε χώριζε κάτι μαζί του, αλλά σε πυροβόλησε και τέζαρες. Αν ο Καμμένος έμενε εκτός, τώρα τα ποτάμια θα πρόβαραν υπουργικά κοστούμια και selfie και θα άφηναν σε 2η μοίρα το άθλιο εκλογικό σκορ. Και στις επόμενες εκλογές θα μέτραγαν ποσοστά ΔΗΜΑΡ και Κουβέλη. Οπότε καλύτερα που το φτύσιμο έκατσε τώρα. Γιατί ο Αλέξης με την επιλογή Καμμένου μετρά ημέρες και ας μην έχει συνέλθει από το hangover - και του χρόνου πάλι εκλογές θα κάνουμε.

2. Νερόμυλοι. Οι μηχανές παραγωγής έργου δουλεύουν στο ρελαντί από πέρσι τις ευρωεκλογές και περιμένουν τη βροχή να φορτώσει τις πηγές και να κατεβάσει από μόνη της ψήφους. Συγνώμη κιόλας, αλλά ο μόνος που βγάζει το πιτόγυρό του άεργος και μπαίνει στη Βουλή χωρίς να κάνει τίποτα είναι ο Κώστας -ο ανέμελος- ο Καραμανλής ο εμπρηστής, για όλους τους υπόλοιπους ισχύει ότι αν δεν δουλέψεις το ποτάμι δεν φουσκώνει. Αν δεν βγεις στο δρόμο, αν δεν κάτσεις στο
καναπέ με την κυρα-Μαρίκα, και στο καφενείο με τον κυρ-Σάκη, ψάχνεσαι γιατί οι «άριστοι« δεν εκλέγονται. (Ποιοι άριστοι;) Αφού στο λέει και ο Ράμφος, το καφενείο είναι η επανάσταση στην Ελλάδα. (Καλά δεν λέει αυτό, αλλά αυτό ισχύει). Άντε στο καφενείο να τους σηκώσεις να ρίξουν και να ρίξεις μαζί τους νερό στο μύλο. Και άντε και στο λιμάνι και στη βιοτεχνία και στην ουρά στον ΟΑΕΔ και όπου περιμένουν κάποιον να τους μιλήσει και να τους ακούσει και αυτός. Και όταν βγαίνεις στο γυαλί φτύνε τον Παπαδάκη και τον Αυτιά και τον Χατζηνίκο, τόσες μλκ έχουν πουλήσει τόσα χρόνια και τις έχουν πληρώσει οι πολίτες, ποιον περιμένεις να πάρει τη δόξα, μέχρι και τα πελατάκια ο Γιακουμάτος και ο Μητρόπουλος θα τους πουλήσουν τσαμπουκά πριν από εσένα.

3. Σολωμοί. Δεν υπάρχουν φωνές και θέσεις ενάντια στη μόνη και κυρίαρχη, κανείς δεν κολυμπά αντίθετα στο ρεύμα και κατά συνέπεια όταν η θέση του κόμματος κυλά εκεί που κυλούν και των άλλων μένεις εσύ στατικός. Δεν πρέπει να θεωρείσαι δεδομένος, το πληρώνεις ακριβά. Το «υπόγραψε τη συμφωνία και την ψηφίζουμε» ακούγεται «φέρε όποια συμφωνία κάτσει και την ψηφίζουμε εμείς». Και πίσω ή μπροστά από τον Θοδωράκη οι σολωμοί δεν μπορεί να είναι οι γυρολόγοι των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής καμαρίλας. Χρήσιμοι και έξυπνοι κάποιοι από αυτούς αλλά όχι πρώτη μούρη στην κάμερα. Και, Σταύρο, δεν γυρίζεις εκπομπή μόνος σου, βρείτε τους κατάλληλους και αφήστε τους να μιλήσουν αυτοί. Α, φτιάξτε και ένα πραγματικό κόμμα, χωρίς γραφεία, χωρίς πελάτες και αφισοκολλητές, αλλά να είναι κόμμα με μέλη και επιτροπές. Στην επαρχία δεν κυλά ούτε αυλάκι, όχι ποτάμι.  
 
4. Το οικοσύστημα. Οι ψήφοι είναι μετρημένοι, 2,6 εκ. συνταξιούχοι, 700 χιλ. Δ.Υ. + Δέκο, 1,4 εκ. άνεργοι. ΟΚ, έτσι είναι και άρχισαν ήδη κάποιοι να λένε ότι φταίνε αποκλειστικά οι «φτωχοί» ψηφοφόροι και το πελατειακό σύστημα. Αλλά εδώ δεν ψάχνουμε γιατί δεν βγήκε 1ο κόμμα, ψάχνουμε γιατί 150 χιλ. χείμαρροι την έκαναν από τις 25/1 και χύθηκαν σε άλλες θάλασσες. Για να φτάσεις το 10% δεν πρέπει να σου φεύγουν παραπόταμοι. Δεν έφυγαν μόνοι τους, οι περισσότεροι δεν πήγαν κάπου αλλού, πήγαν σπίτια τους. Ψάχνεις γιατί έφυγαν και όχι γιατί δεν ψήφισαν τους «άριστους». (ποιους άριστους;). Τι σου φταίνε οι δημοσκοπήσεις και η πόλωση; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά, δεν δείχνουν ότι θα έχανες 150 χιλ. δικούς σου ψηφοφόρους. Έχασες 150 χιλ.ψήφους που σε εμπιστεύτηκαν τον Γενάρη!  Και δίπλα από την κάλπη του Ποταμιού κολυμπούσαν οι 152 χιλ. ψήφοι πέστροφες του ΓΑΠ, και οι 530 χιλ. απογοητευμένες πέρκες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και δεν τσίμπησαν. Ε, δεν σου φταίνε οι άλλοι. Χωρίς να μετρήσουμε τις μισές Αθηναίες που έχει πηδήξει ο Τατσό, που αμέσως μετά το exit poll ήθελε συμφωνία με ΠΑΣΟΚ.  
 
5. Οι γόνδολες. Οι ποταμοί διασχίζονται με ράφτινγκ και όχι με γόνδολες τύπου «Δεν είναι κακοί, δεν είναι ανόητοι, δεν είναι αμόρφωτοι αυτοί που είναι φτωχοί, απλώς κάνουν λάθος επιλογές σε κρίσιμες στιγμές». Ρε εδώ κανιβάλισαν τον ΓΑΠ ότι πήρε 44% γιατί υποσχέθηκε λεφτά υπάρχουν και τις υπόλοιπες 40 λέξεις παρέα που είπε κάνουν ότι δεν τις άκουσαν και ενώ το «λεφτά υπάρχουν» διαδόθηκε μετά τις εκλογές(!), θα άφηναν τη Λυμπεράκη να λέει ό,τι της κατέβει; Για googlαρε να δεις πόσα share έχει κάνει η τραγωδία της Αντιγόνης. Ξεκαβαλήστε το καλάμι που και αυτό οι κοίτες του ποταμιού σας το πρόσφεραν, αλλιώς δεν θα σας ήξερε ούτε ο μεταπτυχιακός φοιτητής σας. Ίσως η Λυμπέρ να είναι ικανότατη, ίσως όχι, αλλά μετά από αυτήν την κοτσάνα έπρεπε να την κάνει διακριτικά εκτός ψηφοδελτίου από μόνη της. Καλό είναι να ξέρουμε ότι οι ανόητοι κάνουν λάθος επιλογές τις κρίσιμες στιγμές, όχι οι φτωχοί. Και όσοι δεν σε επιλέγουν δεν είναι ανόητοι. Εξάλλου π.χ. και η Άτζελα Δημητρακάκη καθηγήτρια είναι και έχει επιχειρήματα και μεγάλη γλώσσα να βγάλει στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ και η «ανταρκτική» της ποτάμι θα είναι. Και αν θες και κάποια να τα χώνει και να ξέρει και τον Μαρξ και τον Χάγιεκ και Κέινς και Φουκό και να κάνει τους «φτωχούς» να βρουν τις σωστές επιλογές, αναζήτα το τηλέφωνο της Σώτης Τριανταφύλλου και βάλ΄την 2η στο Επικρατείας, θα μπει άνετα στην Βουλή. Οι «φτωχοί» θα την ψηφίσουν, οι ανόητοι θα ψηφίσουν αυτόν που θα τους πει ότι θα ξανασκίσει τα μνημόνια. Και το επικονωνιακό team ό,τι πρόσφερε πρόσφερε, τον συμπαθή Δημήτρη Τσιόρδα τον θυμάμαι στην Ελευθεροτυπία του αντιμνημόνιου, μετά στον Παπαδήμο του μνημόνιου, και αφού το έκαψε και στον Σκάι, τον βλέπω στο Ποτάμι να λέει τι; Ό,τι και να λέει οι τηλεθεατές θυμούνται Ε=αντιμνημόνιο και Παπαδήμος=μνημόνιο και ο Τσιόρδας δεν βγαίνει στην εξίσωση.

6. Κωπηλασία. Από τις ευρωεκλογές έχουν περάσει 16 μήνες, μια χαρά διάστημα να έχεις στήσει ένα ραδιόφωνο στα fm και να παίζεις σε όλη την Ελλάδα με μουσικάρες και να περνάς και το πολιτικό σου ρεύμα (αν έχεις). Μαζί στήνεις και ένα φεστιβάλ και 2 κατασκηνώσεις. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, τόσα χρόνια ΚΝΕ και ΣΥΡΙΖΑ γιορτές κάνουν και μαζεύουν πιτσιρικαρία. Αν έχεις τις Ρόδες και τον Νικήτα Κλιντ δεν τον βάζεις μόνο να προλογίσει τον Σταύρο, και να ευχηθεί να μη βγουν 3ο κόμμα οι ναζί, του δίνεις και 10 εμφανίσεις το καλοκαίρι μαζί με τις παρέες του, να σε μάθει και το ξεκαβλωμένο 17χρονο. Αν έχεις τον Νικήτα και την παρέα του σίγουρα έχεις ρόδες να κινήσεις τους πιτσιρικάδες των επόμενων εκλογών.
 
7. Τα φράγματα. Υπάρχουν 20 troll στην Κουμουνδούρου που τους έχεις πάρει και συνέντευξη και σε ξέρουν καλύτερα και από την χούφτα τους και αντί να τα πλακώσεις στις μηνύσεις και στα μπινελίκια κάθεσαι και απολογείσαι στους υπάλληλους του Φλαμπουράρη και του Μελισσανίδη, αν είσαι υπάλληλος του Μπόμπολα; Τα troll με ροχάλες φτιάχνουν ποταμάκια εμετού. Κέρδισε τις δίκες και δώσε τα λαλάκια-αποζημιώσεις στο Χαμόγελο του Παιδιού ή αγόρασε τον Άκτορα και πάρε για υπάλληλους τα troll της Κουμουνδούρου και της Ρηγίλλης. Αν τα χώσεις στον Λάκη και τον Μπαξεβάνη και την παρέα τους τότε με τις αποζημιώσεις αγοράζεις και τη μισή Εθνική Τράπεζα (50cent η μετοχή), και κυνηγάς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ να σου επιστρέψουν τα θαλασσοδάνειά τους. Αν είσαι υπάλληλος του Μπόμπολα οφείλουν να το αποδείξουν, αν δεν μπορούν να το αποδείξουν τότε πρέπει να πάρουν τη λάσπη πίσω. Το πολύ πολύ η κυβέρνηση Αλέξη-Πάνου να αυξήσει το φόρο διόδιων για να πληρώσουν το πρόστιμο ή να πάρει πίσω τις εκπτώσεις από τις εργολαβίες ο Φλαμπουράρης. Άλλος τρόπος να μη σας κυνηγά η λάσπη για το «υπάλληλοι του Μπόμπολα» δεν υπάρχει.  
8. Αντιπλημμυρικά έργα. Δεν λες 2 μέρες πριν τις εκλογές ότι θα σου πω μετά τις εκλογές ποιον θα προτείνω για υπουργό. Τι ψηφίζω τότε, ρε φίλε; Ούτε βγάζεις το πρόγραμμα 4 ημέρες πριν την κάλπη, ΟΚ στην Ελλάδα δεν θα το διαβάσει κανείς, αλλά αν είναι να το χαντακώσεις έτσι μην το βγάζεις καθόλου. Τι σκίστηκαν και έγραφαν ο Σκόκος και ο Ματσαγγάνης και δεν ξέρω ποιος ακόμη, για να παίξει μόνο 2 μέρες πριν τις εκλογές; Και ακόμη περιμένουμε την πρόταση της 26/1, μήπως αναφερόταν στο 2016 και δεν το καταλάβαμε; Αν υπόσχεσαι κάτι το τηρείς. Ούτε λες εγώ εγώ εγώ συνέχεια, λες εμείς εμείς εμείς. Και το κάνεις κιόλας. Εμείς. Και αναρωτιέσαι ποιος φταίει που το κόμμα που υποσχόταν «πολιτική χωρίς πολιτικούς», εκλέγει τους άξιους μεν αλλά γυρολόγους δε, Λυκούδη, Ψαριανό, Μάρκου, Αχμέτ, Αμυρά, Δανέλλη; Έξι στους έντεκα βουλευτές; Ευκαιρία για ψάξιμο, σκέψη, ανάλυση και δουλειά, πολλή δουλειά. Και όταν έχεις Διαμαντούρο και Αλιβιζάτο και Παγουλάτο κ.ά. δεν τους κρύβεις. Και βάζεις και πρόσωπα που γράφουν και ξέρουν να μιλάνε όπως Γιατρομανωλάκη και Ζωή Αποστολοπούλου.

9. Νεραϊδοϊστορίες. Καλησπέρα καλησπέρα, υπάρχει ένα debate Παπάκ-Βαρούφ που ο Γιάνης έχει χάσει τα αυγά, τα καλάθια, το γήπεδο, και έχει ξεχάσει και πώς τον λένε από τα γκολ του Παπάκ. Δες τι γράφουν από κάτω τα σχόλια, το ακριβώς αντίθετο. Και ο συντονιστής έσπρωχνε όσο μπορούσε τον τότε υπάλληλό του, αντί να του τραβήξει την πρίζα. Αν ο Τσίπρας ήταν ανόητος που επέλεξε Βαρούφ για ΥπΟικ, τι γνώμη έχεις για αυτόν που του έδινε στήλη στο protagon για 2+ χρόνια; Και ενώ τον έσβηναν με επιχειρήματα όσοι σχολιάζαμε-απαντούσαμε από κάτω από την μπαρουφολογία του media junkie Γιάνη. Καλώς ή κακώς για μερικά share και like ο κάθε γιάνης βρήκε και τα έκανε μαντάρα και καβάλησε καλάμι και πλάτες για να γεννήσει χιλιάδες βαρουφάκια και θεωρητικούς του τίποτα - ψηφοφόρους βαρουφάκηδες. Θα το πληρώνουμε για χρόνια. Όταν όμως το πρόγραμμά σου στο Ποτάμι ψιλοείναι αντιγραφή του μεταρρυθμιστικού έργου 2009-11 και τότε αντί να βάζεις δυνατά πλάτη έδινες βήμα στις ψεκασμένες μπλόφες του Βαρουφάκη, δεν μπορείς να τη χώσεις στο alex για τον υπουργό Γιάνη, από εσένα τον έμαθε. Και ΟΚ ο Παπανδρέου μπορεί να είναι αποδιοπομπαίος τράγος και να φαίνεται «καμένο χαρτί», αλλά οι «κηπουροί» Ραγκούσης, Διαμαντό, Παπάκ, Σαχινίδης και η παρέα του Γιαννίτση, Δοξιάδη-Δοξιάδη, Προκοπάκη κ.ά. δεν κουβαλούν μόνο την ψήφο τους και δεν διώχνουν άλλες ψήφους, και κουβαλούν και μεταρρυθμιστικό έργο στο βιογραφικό τους και όχι μόνο υποσχέσεις στο έντυπο πρόγραμμά τους.

10. Βάθος. Δέκα τοις εκατό; Maybe next time. Ρίχνεις μια παραίτηση, πας συνέδριο, ξαναβάζεις υποψηφιότητα, μπαίνει μπροστά σου και δίπλα σου μια ομάδα με 30ρηδες και 40ρηδες με ένσημα (τι περιμένεις να τους ανακαλύψεις μετά τις εκλογές πάλι;), βγάζεις άμεσα πρόγραμμα. Αν στο συνέδριο εκλεγεί κάποιος άλλος του δείχνεις τα λάθη σου και συμπορεύεσαι μπας και βρει το δέλτα της λαοθάλασσας. Ξεχνάτε τη δημιουργική ασάφεια της προηγούμενης περιόδου και βγάζεις μια σελίδα πραγματικό πρόγραμμα για τους άνεργους, μια σελίδα για τους φοιτητές-νέους, και μια για τους εργαζόμενους, και τους πιπιλίζεις τα αυτιά κάθε μέρα και τους τείνεις το χέρι. Αρκούν αυτά, για να αναπτυχθεί σταδιακά το οικοσύστημα του ποταμού.  

11. Το Δέλτα. Έχεις (;) το πιο προχώ πρόγραμμα για τους lgbt και αφήνεις τη σημαία να κυματίζει στην εξέδρα κάτω από τα σφιχταγκαλιάσματα Αλέξη και Πάνου; Αν δεν είναι το πιο προχώ, τι κάθεσαι, ξαναγράψ΄ το;  Έχεις 5-8 υποψήφιους που κωλώνουν να πουν ότι είναι lgbt; Εδώ μέχρι και ο Ομπάμιας έβαλε υπουργό Αμύνης χαρούμενο και οι Έλληνες υποψήφιοι βουλευτές δεν θέλουν ούτε την ψήφο των δικών τους; Ποιος θα απευθυνθεί σε αυτούς, αν όχι οι ίδιοι; Αν είναι έτσι κλείστε το και άσε τους ομοφοβικούς να διαβάσουν το πρόγραμμά σου στην lgbt κοινότητα και δώστε και τη σημαία των lgbt στον Νικολόπουλο και τον portaporta. Υπάρχουν μειονότητες που φωνάζουν να ακουστούν και το Ποτάμι οφείλει να τους δώσει βήμα, αλλιώς θα κοροϊδεύουν που ο ΣΘ μοίραζε σωσίβια στους πρόσφυγες μετανάστες. Μειονότητα δεν είναι μόνο η μεταγραφή Αχμέτ με 16,91% στη Ροδόπη, και ο Έβρος έχει δέλτα.

12. Καταρράκτες. Έχω ψηφίσει 2 φορές Ποτάμι και 2 φορές Κίνημα (η 1η ήταν το 2009!). Και επαναλαμβάνω από το προηγούμενο post μουεδώ οι 100 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-11 και εδώτο πρόγραμμα που κατεβάζει το Ποτάμι, κι αν βρείτε ουσιώδεις διαφορές εξηγήστε μου το λόγο που τα δύο κόμματα δεν κατεβαίνουν μαζί. Το Ποτάμι διασχίζεται και με κανόε καγιάκ!!! 
Επειδή δεν ξέρω τι αξία έχουν τα 12 ανωτέρω για το Ποτάμι ας ετοιμάσω κάτι αντίστοιχο και για το Κίνημα. Αντί να συζητάμε για 4 και 6%, μπας και δούμε από κοινού μια νέα κυβερνητική πρόταση και ένα γενναίο ελληνικό σχέδιο για τις επόμενες εκλογές.

+1. Υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αφού σας τα γράφει πιο καλά ο Νικήτας Κλιντ και οι ρόδες τους γιατί δεν τους ακούτε; 
«Δεν υπάρχουν μόνο οι δρόμοι που έχουν περπατηθεί για να διαβείς ούτε κι αυτοί που από άλλους έχουν χαράκτη δεν υπάρχει μια αλήθεια, δεν υπάρχει μια ευκαιρία δεν υπάρχει ένας τρόπος μόνο μια τέχνη μια ιστορία αυτά είναι τα λόγια τα απλά ενός hiphop διαβιβαστή που του έχουν δώσει το χρίσμα του κωλορεβιζιονιστή»
Όσα ποταμίσια στελέχη-εθελοντές δεν ξέρουν τον ρεβιζιονιστή ας ξεκινήσουν την «απομυθοποίηση τώρα» και ας συνεχίσουν την εκπαίδευση με Ρόδες united με το «πολιτική και άλλα σκ@τά». 
athensvoice.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...