Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

μηπως τελικα;

Μήπως τελικά έχουμε φθάσει όντως στο παρά πέντε;
Στην αγγλική γλώσσα, αλλά και στη λαϊκή κοινωνική συνείδηση των αγγλόφωνων λαών, υπάρχει μια έκφραση που χρησιμοποιείται από τους πολίτες, όταν αισθάνονται πως οι πολιτικοί τους κοροϊδεύουν υποσχόμενοι τα πάντα.
Υπόσχονται «πιο πράσινο γρασίδι» (greener grass), είναι η φιλολογική μετάφραση της έκφρασης, και οι πολιτικοί που θα βρεθούν εκεί στη δυσχερή θέση να τους προσαφθεί η κατηγορία αυτή, είναι οριστικά τελειωμένοι.
Στην Ελλάδα δυστυχώς μακροημερεύουν κάποιοι πολιτικοί και παρατάξεις, που.. υπόσχονται τα πάντα ή περίπου τα πάντα. Είναι λοιπόν καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Όλα αυτά ωστόσο δεν αποτελούν κανενός είδους δικαιολογία για τους κυβερνώντες, όταν αποφεύγουν συστηματικά να αντιμετωπίσουν καυτά ζητήματα, που είναι ξεκάθαρο πώς θα έχουν πολιτικό κόστος.
Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε έτσι απλά. Είμαστε βέβαιοι πως η ελληνική κοινωνία διαθέτει πλέον ένα μεγάλο αριθμό σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι είναι σε θέση να αξιολογούν με ακρίβεια τις πολιτικές προτάσεις και να ανταμείβουν με την ψήφο τους πολιτικούς και τις παρατάξεις, που δείχνουν να έχουν συνείδηση των ευθυνών τους.
Η παροχολογία και οι απατηλές υποσχέσεις δεν φαίνεται να βοηθούν και ιδιαίτερα τις παρατάξεις που ακολουθούν το δρόμο αυτό.
Με λίγα λόγια έχουμε την αίσθηση πως έχει έρθει εκείνη η ώρα και πως υπάρχει ο κρίσιμος αριθμός σκεπτόμενων πολιτών και ψηφοφόρων, ώστε αν η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - επιχειρήσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα να αλλάξει τα πράγματα, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά όσο και επώδυνα μέτρα, θα τιμηθεί από το εκλογικό σώμα.
Προϋπόθεση φυσικά για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών. Άλλωστε η αίσθηση πως η χώρα έχει «μπλοκάρει» από καιρό στα αδιέξοδά της, είναι ευρέως διαδεδομένη.
Οι πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες, αρκεί όπως είπαμε να επικρατήσουν συνθήκες διαφάνειας και δίκαιη κατανομή του κόστους. Με λίγα λόγια η χώρα επιτέλους χρειάζεται να πιστέψει σε ορισμένα πράγματα, διαφορετικά η κατηφόρα θα είναι πολύ απότομη

απο το greece-salonika.blogspot.com

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...