Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Στήνει αφτί» ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ένα διαφορετικό βήμα στους πολίτες πρόκειται να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα τοποθετήσει αύριο, σε έξι κεντρικά σημεία της πόλης, έξι γλυπτές εγκαταστάσεις, εικαστικά «αφτιά», από έξι καλλιτέχνες και αρχιτεκτονικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στόχος της διαφορετικής αυτής εικαστικής πρότασης, είναι να αφουγκραστεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού τις ιδέες και τις προτάσεις των κατοίκων της για δράσεις πολιτισμού.

«Θέλουμε να είναι αμφίδρομη η σχέση, εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά θέλουμε να
ενσωματώσουμε και τις απόψεις του κόσμου σε όλο αυτό» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ο κόσμος να αντιμετωπίσει θετικά, αυτή την πρόταση, αν και αναμένει ότι οι δημότες αρχικά θα δουν τα «αφτιά» με απορία.
Κάθε στιγμή της ημέρας, κάθε δημότης θα μπορεί να τοποθετεί μέσα στο «αφτί» της γειτονιάς του ιδέες και προτάσεις για πολιτιστικές παρεμβάσεις στην πόλη. «Φαντάζομαι, ότι καταρχάς θα λάβουμε ένα κομμάτι μηνυμάτων αντίδρασης και οργής, το οποίο είναι κατανοητό, για όλα αυτό που συνέβαινε με την κατασπατάληση, αλλά ελπίζω ότι θα έχουμε και ένα ισομερές κομμάτι δημιουργικό, προτάσεων και απόψεων» υπογράμμισε ο κ. Πέγκας.
Τα «αφτιά» της πολιτιστικής δράσης «Σας ακούμε» θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία των 6 Δημοτικών Κοινοτήτων:
1)Πλατεία Αριστοτέλους, Ολύμπιον (Α΄ Δημοτική Κοινότητα)
2)Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός (Β΄ Δημοτική Κοινότητα)
3)Άνω Πόλη, Πλατεία Πολυδώρου-Μεσαία Πορτάρα (Γ΄ Δημοτική Κοινότητα)
4)Άνω Τούμπα, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα)
5)Νέο Δημαρχείο, Είσοδος Βασιλέως Γεωργίου (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα)
6) Τριανδρία – πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα (ΣΤ΄ Δημοτική Κοινότητα)
Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο η Αντιδημαρχία Πολιτισμού θέλησε να αξιοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, ατομικές και συλλογικές. Τα γλυπτά φιλοτέχνησαν: η Αρχιτεκτονική Ομάδα InfraRed (Πλατεία Αριστοτέλους), οι Σάντρα Καλλιάγρα & Μένη Κουρμπέτη (ΟΣΕ), η Μαγδαληνή Σίγα (Άνω Πόλη), ο Αργύρης Σαρασλανίδης (ser) (Άνω Τούμπα), οι Kalos&Klio (Νέο Δημαρχείο), η Σιμόνη Φοντάνα (Τριανδρία). Οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα και τη δουλειά τους, ενώ τα υλικά «καλύφθηκαν» από χορηγό.

της Κάτιας Γερακαρίτου

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...