Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Επιστήμη, η νέα θρησκεία!

Η έκθεση του Damien Hirst "New Religion" στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το περιβάλλον, στην αίθουσα που φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Damien Hirst "New Religion", στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι κλινικό και ψυχρό. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα προσπαθεί να περάσει στους επισκέπτες ο καλλιτέχνης, μέσα από θρησκευτικά κλισέ και αλληγορικά σύμβολα της επιστήμης.


Σύμφωνα με τον ίδιο τον Hirst:
"Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά πράγματα στη ζωή: η θρησκεία, ο έρωτας, η τέχνη και η επιστήμη. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, λειτουργούν ως εργαλεία που σε βοηθούν να βρεις ένα μονοπάτι μέσα στο σκοτάδι. Κανένα από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν. Από αυτά, η επιστήμη μοιάζει να είναι το καλύτερο εργαλείο σήμερα. Όπως η θρησκεία, η επιστήμη παρέχει μια αχνή ελπίδα ότι ίσως όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Θα ήθελα οι άνθρωποι να σκεφτούν το συσχετισμό επιστήμης και θρησκείας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται χωριστά: την επιστήμη ως ψυχρή και αποστειρωμένη και τη θρησκεία συναισθηματική και γεμάτη αγάπη και ζεστασιά. Θα ήθελα να υπέρβω αυτά τα όρια και να δώσω κάτι, που αν και δείχνει αποστειρωμένο και ψυχρό, εντούτοις ενσωματώνει άλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής πίστης."

Το New Religion αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη, γνωστότερου μέλους των Young British Artists, στην Ελλάδα. Όπως και σε παλαιότερα έργα του, ο Hirst προσπαθεί να προσεγγίσει, μέσα από την καθαρότητα και την αμεσότητα των εικόνων, υπαρξιακά θέματα με τρόπο που μπορεί να σοκάρει και να προκαλεί το κοινό.


Τα εκθέματα, που είναι γλυπτά, κατασκευές, ζωγραφικά έργα και μεταξοτυπίες καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τον επισκέπτη και να τον κάνουν να αναρωτηθεί σχετικά με τον ρόλο της επιστήμης ως νέα θρησκεία. Οι μεταξοτυπίες, The Stations of the Cross, The Apostles, The Wounds of Christ παρουσιάζουν και ταυτόχρονα συγκρίνουν τα μέσα της επιστήμης (στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι χάπια) με διάφορα θρησκευτικά πρόσωπα και εικόνες. Ενώ, η αναπαράσταση της αγίας τράπεζας, που περιέχει έναν μεγάλο σταυρό διακοσμημένο με χάπια, μια παιδική νεκροκεφαλή, μια ασημένια καρδιά, τρυπημένη με ξυράφια και βελόνες, τυλιγμένη μέσα σε συρματόπλεγμα και ένα χάπι που παραπέμπει στη θεία κοινωνία, ακριβώς κάτω από την εικόνα του αγίου πνεύματος κάνουν τον χώρο ιδιαίτερα υποβλητικό.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Αρτέμιδα Ποταμιανού.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011.

Χ.Π. /lifo.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...