Ερωτήσεις, ερωτήσεις…Έλα ντε, γιατί φωνάζεις για τα γενόσημα φάρμακα χωρίς να γνωρίζεις για αυτά ; |
...Βρέθηκες να ουρλιάζεις για αυτά σαν μαϊμού που της βάλαν’ νέφτι στον κώλο, διότι άρχισαν όλοι να ουρλιάζουν για αυτά όταν αναφέρθηκαν κάτι ψιλά για πέρασμα νομικής διάταξης που θα υποχρεώνει τον γιατρό να σου γράφει ένα φάρμακο, γράφοντας στην συνταγή όχι το εμπορικό όνομα του σκευάσματος αλλά την δραστική ουσία! Έτσι, θα παίρνεις την συνταγή , θα την δίνεις στον φαρμακοποιό και αυτός είναι που θα διαλέγει κάποιο σκεύασμα που την περιέχει από τα διαθέσιμα που κυκλοφορούν. Τι με αυτό; Ε, παίζουν διάφορα ενδιαφέροντα…
- Θα φέρει τον γιατρό στο “επίπεδό σου” όσον αφορά τις δραστικές ουσίες! Και αυτός όπως και εσύ δεν θα μπορείτε να προφέρετε την φαρμακευτική ουσία, διότι εσύ την βρίσκεις “χημική” και “παράξενη” και ο γιατρός έχει συνηθίσει σε εύηχα εμπορικά ονόματα (ολόκληρη τέχνη το εμπορικό όνομα του φαρμάκου — ονομάζεται μάρκετινγκ). Ο γιατρός θα αναγκαστεί να ξανανοίξει την φαρμακολογία του… Γνωρίζεις πως πολλοί γιατροί δεν θυμούνται τα ονόματα των φαρμακευτικών ουσιών που χορηγούν; Αν νομοθετούσε το μικρό Ζαϊκλόνι, έτσι για να σπάσουμε λίγη πλάκα, θα επέβαλε για ένα μήνα συνταγογράφηση του φαρμάκου με αναγραφή της δραστικής ουσίας κατά πλήρη ονοματολογία IUPAC!
- Θα αλλάξουν τα πράγματα για τους “φαρμακάδες” (αργκό των γιατρών για τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους). Ναι, πλέον δεν θα μπορείς να κατηγορήσεις τον γιατρό πως σου γράφει το συγκεκριμένο φάρμακο για να έχει όφελος, για να τα αρπάζει από την εταιρεία — με λίγα λόγια δεν θα μπορείς να τον κατηγορήσεις για κάτι που κάνεις και εσύ εκτενώς υπό άλλο πρίσμα (θυμήσου την πολιτική σου παράταξη στο πανεπιστήμιο, τα πάρτι της και τις σημειώσεις που σου έδινε για να πάρει τον ψήφο σου. Θυμήσου το βόλεμα για το οποίο αργότερα πούλησες την
ψήφο σου — και ως παππούς μην ξεχάσεις να θυμηθείς τα μικροταξιδάκια που σε πήγαινε “το κόμμα“). Πλέον ο φαρμακοποιός θα κρατάει τα ηνία οπότε ο κουστουμάτος φαρμακάς ίσως πάει σε αυτόν να τον πείσει να σου δώσει το δικό του σκεύασμα, με αντάλλαγμα τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ο φαρμακοτρίφτης με την σειρά του θα σου γράψει το φθηνότερο σκέυασμα, διότι πλέον ως “μορφωμένος περιπτεράς” θα σε χάσει από πελάτη αν σου γράφει τα “ακριβά” ενώ ο παραδίπλα σου γράφει τα “φθηνά” — θα σε χάσει από πελάτη διότι αλλάζεις ευκολότερα φαρμακοποιό από θεράποντα γιατρό, που παλιότερα “ανεχόσουν” όλα του τα “συνταγογραφικά βίτσια“.
-Το παραπάνω θα σου προκαλέσει σύγχυση διότι θα τριγκάρει μέσα σου ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης που ο Έλληνας το έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο: ένα μείγμα “εύκολου θαμπώματος” και κλασικής φτωχομπινεδιάς. Ναι, αναφέρομαι σε εσένα που κρίνεις τα πάντα με την τιμή τους, που αν είναι φθηνό δεν είναι καλό — και που κάλλιστα ξυπνάει μέσα μου τον διακαή πόθο να σε υπερχρεώσω. Γιατί θα πεις αργότερα πως οι υπηρεσίες του Ζαϊκλονιού ήταν άψογες και αυτό καλός επαγγελματίας, ενώ αντιθέτως αν σε χρέωνα φθηνα δεν θα σου γέμιζα το μάτι και δεν θα με διαφήμιζες παραπέρα. Συνάμα όμως είσαι και το τυπάκι με το μετακατοχικό σύνδρομο του “κοιτάω να σώσω μέχρι και σέντσι, ρίχνω μπουνιές για δέκα λεπτά του ευρώ“. Οπότε τι θα κάνεις; Θα πάρεις το “ακριβό μα καλό φάρμακο“; Θα νικήσει ο τζάμπας που ζει μέσα σου και θα πάρεις το φθηνό; Και αν πάρεις το φθηνό μήπως αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό του θα δράσει πάνω σου ως “nocebo” (τον evil twin να ‘ουμ’ του Placebo) και θα σου εκδηλώσει παρενέργειες ή θα νιώθεις πως δεν δουλεύει;
- Αυτό όμως δεν προκαλεί σύγχυση μόνο σε εσένα αλλα προκαλεί σύγχυση και πονοκεφάλους και στους ιδιοκτήτες ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών. Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες; Ναι υπάρχουν — μην μου πέσεις όμως από την καρέκλα σου από την έκπληξη, δεν κάνουν “research” ούτε φτιάχνουν νέες επαναστατικές φόρμουλες. Φτιάχνουν γενόσημα εδώ και περίπου δεκα χρόνια, κάποιοι λεν’ τα διπλάσια — και εσύ τα τρως χωρίς φυσικά να έχεις σκεφτεί πως είναι γενόσημα και χωρίς να έχεις κάποιο πρόβλημα με αυτό! Αυτοί οι μάγκες λοιπόν θα βρουν χοντρό ανταγωνισμό αν ινδικές, πακιστανικές ή άλλες φαρμακευτικές εταιρείες “τέτοιων χωρών” αρχίσουν να διοχετεύουν τα φάρμακα τους στην ελληνική αγορά: οι τιμές τους είναι σαφέστατα χαμηλότερες και δεν μπορεί να τις χτυπήσει ο έλληνας φαρμακοτέτοιος εκτός αν αρχίσει να πληρώνει τους εργαζόμενούς του με ινδικούς μισθούς. Είπαμε, είσαι φτωχομπινές αλλά ακόμα και εσύ ΔΕΝ σκύβεις τόσο, θα αρνηθείς να δουλέψεις για τρεις κόκκους ρύζι την ώρα.
Πέραν των παραπάνω, τα γενόσημα για την Ευρώπη είναι παλιά υπόθεση. Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι οπότε δεν θα δηλητηριαστείς από τις ινδικές προσμίξεις, όπως επίσης υπάρχει κάμποση πείρα τεσταρίσματος προϊόντων για βιοϊσοδυναμία. Αν αυτοί οι έλεγχοι τηρηθούν τότε δεν έχεις να φοβηθείς και πολλά — ίσως καμμιά αλλεργική αντιδρασούλα σε κάποιο έκδοχο, επειδή το γενόσημο φάρμακο αντί για την μαλτόζη του αυθεντικού περιέχει λακτόζη, τίποτα δηλαδή που πρέπει να σε πανικοβάλει. Στην χειρότερη δοκιμάζεις άλλο γενόσημο ή λες στον φαρμακοποιό σου να σου δώσει το “σχεδόν status symbol“ ορίτζιναλ ακριβό φάρμακο.
Σε περίπτωση που θέλεις να ενημερωθείς για τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορείς να επισκεφτείς το website του Γαληνού, να βάλεις εμπορικό όνομα ή φαρμακευτική ουσία και να δεις τι κάνει το φάρμακο που σου συνταγογράφησαν, με ποια άλλα εμπορικά ονόματα κυκλοφορεί στην χώρα, από ποιές εταιρείες και σε τι τιμές.
όλο το άρθρο εδώ
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου