Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η προϊούσα σχιζοφρένεια

theelfatbay.net
Το πατροπαράδοτο νεοελληνοβαλκανικό κιτς, διανθισμένο με την βεβιασμένη ταύτιση ηρώων και μαρτύρων, γιορτάζει τα σαράντα χρόνια όπου μια Χούντα της πλάκας, κατήργησε άρθρα του Συντάγματος, καταπάτησε ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και μιμήθηκε με τον γελοιωδέστερο τρόπο το αρβανιτορθόδοξο μοτίβο που περιλαμβάνει ύμνους που νοσταλγούν τον βυζαντινό σκοταδισμό, το αρχαιοελληνικό πέος και την σιγουριά ότι μανιάτικα κοιτάσματα και κοκορέτσια με συνοδεία δημοτικών τραγουδιών, καταλύουν την νομιμότητα για να αναδειχθεί το dna της πεποίθησης ότι η αρχαία γραμματεία δωρίζει εγκυρότερους κωδικούς από την Πεντάτευχο, την ιατρική και την βιολογία. Οι επιστήμες φέρουν το στίγμα του Zeigeist, οι οπαδοί του αναρχοφασισμού καταστρώνουν το χιλιοπαιγμένο σενάριο της μάχης εκ του ασφαλούς και η κοινή γνώμη περιορίζεται σε αυτό που ξέρει να κάνει 192 χρόνια: να κλίνει προς το χρήμα, αμετανόητη.

Οι άλλοι δεν είναι η κόλαση αλλά αυτοί που φταίνε· εκτός από εμάς. Εν Ελλάδι, οι κακομαθημένοι ποπολάροι ομιλούν την γκροτέσκα γλώσσα που αισθάνεται αντί να προτείνει. Φράγκοι σταυροφόροι που ονειρεύονται καμένες σάρκες, φασίστες
Άραβες που ζώνονται με εκρηκτικά και σκοτώνουν ανήλικα παιδιά στη Χάιφα, χυδαίες παρεμβολές από προτεστάντες ανέστιους που βαρέθηκαν την ελευθερία κι αποζητούν τον πόλεμο για να την ξαναβρούν, αφού έμαθαν ότι τα κατά συνθήκην γλωσσικά σφάλματα δεν τιμωρούνται αλλά αντιθέτως πετυχαίνουν το ακατόρθωτο: να αιθεροβατούν μεταξύ αντάρτικων του εμφυλίου, αναγνωσμάτων του Ζίζεκ, ατιμωρησίας καθότι αλάνθαστοι, φύσει ηγέτες, θέσει αιρετικοί για την ερμηνεία των κατά το δοκούν κρατικών σφαλμάτων. Η χειραγώγηση στα χέρια του λούμπεν προλεταριάτου που αποστηθίζει δωρεάν κακέκτυπα κείμενα για αρχάριους, με την ψευδαίσθηση ότι η βεβαιότητά τους εστί πραγματικότητα.

Για πολλοστή φορά σταλινικοί, ημιμαθείς ασφαλίτες με τον μανδύα του αναρχικού, κομμουνιστές και σαχλοσοσιαλδημοκράτες, θα επαναλάβουν το ξεπερασμένο μεταπολιτευτικό γλωσσικό κουτί, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι το εκμεταλλεύονται καθώς ο αντικρινός άνθρωπος που πρέπει να πειστεί, είναι επιρρεπής στην καλοσύνη, στην πειθώ της απολυτότητας, στην μύχια ελπίδα της διαιώνισης του κοινωνικού κράτους που αφορίζει την ίδια στιγμή επειδή χρειάζεται κάποιον αντίπαλο για να εικονογραφεί το όνειρο των χωριάτικων ηθών, της μούντζας, της ανυπάκουης αεργίας που νοσταλγεί τα περασμένα, για να καλύψει την συμπερασματική τους ορφάνια: δανείζονται αμφισημίες των αυτονομιστών της Σλοβακίας. Αντισημίτες, φιλοναζιστές, αυταρχικοί και υπάκουοι οι τελευταίοι στο φυλετικό όνειρο, είδαν τις βεβαιότητές τους να καταστρέφονται από τους Ούγγρους στην Ρουθηνία. Η καθ’ημάς Ανατολή δεν απέχει πολύ από βάρβαρες πρακτικές με χνότο που μυρίζει σκόρδο, ανηδονία και συρρίκνωση του λεκτικού κώδικα για τους νεοφώτιστους.

Θλιβερή η εικόνα όπου γκρουπούσκουλα στήνουν πάγκους, μοιράζουν φυλλάδια, τρώγοντας πιτόγυρο. Κνιτοϊεχωβάδες, μαοϊκοί, λενινιστές, κουρτοβικοειδή. Μισάνθρωποι που χτυπούν απεργοσπάστες, προπηλακίζουν ασχέτους στα Εξάρχεια, επειδή ο ενδυματολογικός κώδικας του θύματος διαφέρει, εν δυνάμει δολοφόνοι αλλά και θύτες που δικαιολογούν την τρομοκρατία της 17Ν, μνησίκακοι χειροκροτητές του ΠΑΣΟΚ, θαυμαστές του Παρανουαρικού, καθοίκια που δεν δίνουν δεκάρα για την ζωή της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη. Υπενθυμίζω το πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την ΜΑΡΦΙΝ, μεταξύ άλλων: «Να καείτε μουνόπανα, να καείτε. Σε τράπεζα δουλεύετε». Οι ίδιοι λοιπόν αγκιτάτορες, στο τριήμερο της σαχλαμάρας, θα σηκώσουν το αποστεωμένο δάχτυλο, θα βάλουν κατά του καπιταλισμού και θα κοιμηθούν το βράδυ ανικανοποίητοι καθώς κατά βάθος, γνωρίζουν· το ξέρουν· δεν το παραδέχονται, ότι η Δημοκρατία τους προφυλάσσει από την ίδια τους την ετερονομία. Μέχρι να γίνουν οι ίδιοι τα θύματα. Αν γίνουν ποτέ. Τα φώτα της δεκαπεντάλεπτης φήμης είναι ακαταμάχητα για τους πολλούς, άλλωστε.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...