Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Οι παλαβοί, η δραχμή και το χρέος

George J. Prokopakis/fb
Κρέμασα χτες μια ανάρτηση για το δυνητικό χρέος που γίνεται χρέος στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Στο πολύ καλό του άρθρο χτες ο Ανδρέας Κούτρας (Drachma ante portas), αφού εξηγεί πως έξοδος χωρίς τη συναίνεση των εταίρων και την οικονομική βοήθειά τους θα είναι καταστροφική, αναφέρεται στα τεχνικά ζητήματα της εξόδου, μεταξύ αυτών και στο χρέος που μπορεί να μετατραπεί στο νέο νόμισμα και σ' αυτό που θα παραμείνει σε ευρώ - ξένο συνάλλαγμα πια. Θεωρεί πως ένα ποσό της τάξεως των €30 δις, δάνειο από τους εταίρους δίκην σιχτίρ πιλάφ (αυτό που κ. Λαπαβίτσας βλέπει στα €50 δις) είναι απαραίτητο για να τη βγάλουμε στην πρώτη μεταβατική περίοδο. Στην περίπτωση συναινετικής και υποβοηθούμενης εξόδου, δεν συζητείται η διαγραφή χρέους αλλά διακανονισμός. Υπενθυμίζει πως υπάρχει και το έλλειμμα των €91 δις στο ευρωζωνικό σύστημα Target2, το οποίο επειδή με τους σημερινούς κανονισμούς (που θεωρούν πως κανείς δεν φεύγει από το νόμισμα) απλώς εξυπηρετείται δεν θεωρείται χρέος, πλην όμως με την έξοδο μετατρέπεται σε χρέος - θα δούμε πώς θα διακανονισθεί στο μέλλον.
Σε σχέση με το χρέος η κατάσταση διαμορφώνεται περίπου (στρογγυλεμένα νούμερα) ως εξής με την έξοδο:
Α. Σε ευρώ (συνάλλαγμα πια)
1. €220 δις μηχανισμός στήριξης
2. €40 δις ομόλογα διεθνούς δικαίου
3. €10 δις άλλα
διακρατικά δάνεια και διεθνής δανεισμός
4. €2 δις ζημία ως μέτοχος της ΕΚΤ
5. €30 δις (κατά Κούτρα) βοήθεια εξόδου
6. €90 δις Target2
Σύνολο €392 δις
Β. Στο νέο νόμισμα (παρά το ότι μέρος είναι σε ευρώ, το βάζω όλο στο νέο νόμισμα για ευκολία)
1. €70 δις όλο το υπόλοιπο καταγραφόμενο σήμερα ως δημόσιο χρέος
2. €68 δις ELA
3. €16 δις εγγυήσεις (εκτός ELA) του Δημοσίου
Σύνολο €154 δις
Δηλαδή, για να ικανοποιηθούν τα όνειρα των παλαβών και των ιδεοληπτικών (ή/και για να βολευτούν τα λαμόγια και οι μαυραγορίτες) οι Έλληνες, στην καλύτερη περίπτωση της συναινετικής και υποβοηθούμενης εξόδου, θα βρεθούν με ΑΕΠ €180 δις και χρέος €546 δις, ή λόγο χρέους προς ΑΕΠ μόλις 300%!!!
Η υποτιμησούλα του 20% (χρησιμοποιώ βάση για συγκρίσεις το ευρώ) κάνει το ΑΕΠ €145 δις και το χρέος €515 δις. Δηλαδή χρέος μόλις 362% του ΑΕΠ!!!
Αυτή είναι η συναινετική λύση που προσφέρουν οι δραχμολάγνοι. Δεν θα πεθαίνουμε σαν τις μύγες, όμως η επιβίωσή μας θα εξαρτάται από την καλωσύνη των ξένων.
Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της σύγκρουσης και εξόδου. Δεν είναι βέβαιο ότι οι δείκτες θα είναι καλύτεροι μιας και η υποτίμηση είναι αμφίβολο εάν θα μπορεί να συγκρατηθεί στο μετριοπαθές 60%. Το βέβαιο είναι η εξαθλίωση του μέγιστου ποσοστού του πληθυσμού, η μεταφορά περιουσίας στους μαυραγορίτες και η διεθνής απομόνωση - η καλωσύνη των ξένων θα περιοριστεί στα κέρματα που θα μαζεύει ο Στρατός της Σωτηρίας στην Times Square.
Οι δραχμολάγνοι και οι ιδεοληπτικοί δεν είναι γραφικοί και καρικατούρες από το παρελθόν. Είναι εχθροί μας!

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...