Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η διοίκηση της νέας ΕΡΤ


George J. Prokopakis/fb

Το πρόβλημα με την επιλογή του κ. Τσακνή στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ δεν είναι η νεαντερτάλεια σκέψη του ή η επαγγελματική ιδιότητα του τραγουδιστή. Είναι η "στρατηγική προέλευσή του". Μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ.
Το αν είναι καλή ή κακή η ΑΕΠΙ, το αν είναι προστάτης των δικαιωμάτων των δημιουργών ή τροχοπέδη της πολιτιστικής ανάπτυξης, είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι πρόκειται για προμηθευτή της εταιρείας. Πριν μερικούς μήνες υπεγράφη νέα σύμβαση μεταξύ ΑΕΠΙ και ΝΕΡΙΤ. Το ύψος της κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο. Η στρατηγική και η τακτική του αντισυμβαλλομένου χαράχθηκαν από το ΔΣ της εταιρείας - της ΑΕΠΙ. Από (και από) τον κ. Τσακνή. Τα συμφέροντα ΕΡΤ και ΑΕΠΙ όπως και να το κάνουμε δεν ταυτίζονται. Κι ο τραχανάς είναι απλωμένος, εν όψει της επαναλειτουργίας δύο (τριών;) ακόμη καναλιών, δύο (τεσσάρων;) ακόμη ραδιοφώνων εθνικής εμβέλειας, δεκαεννέα περιφερειακών σταθμών.

Στην προκήρυξη του κ. Παππά υπάρχει ρητή αναφορά κωλύματος επιλεξιμότητας προμηθευτή. Ο ορισμός του κ. Τσακνή δεν είναι απλώς μια κακή επιλογή όπως το διασκεδάζουν πολλοί - μπορεί να είναι, μπορεί και όχι. Είναι θεσμικό ατόπημα!
Οι απολογητές των κυβερνητικών επιλογών, υποβαθμίζουν το ζήτημα, όπως και
της συνολικής σύνθεσης της διοίκησης με ένα "έλα μωρέ, ο Διευθύνων είναι που μετράει". Κούνια που τους κούναγε - τους ειλικρινείς εξ αυτών.
Η διοίκηση θα είναι κόλαση! Επελέγη διοίκηση με συνιστώσες από παράγοντες της πολιτισμικής "αγοράς". Παράγοντες που είχαν τον δημόσιο φορέα ως χρηματοδότη τους - και ιδεολογικά κατωχυρωμένο! Πλην όμως, ο Λάμπης Ταγματάρχης καλείται να τρέξει ένα οργανισμό χωρίς λεφτά για τα στοιχειώδη! Υποχρεωτικά θα περιοριστεί σε ενημερωτικές εκπομπές ελάχιστου κόστους, εσωτερικής παραγωγής. Ό,τι ακριβώς βολεύει τον υπουργό προπαγάνδας - τον εκάστοτε, όχι μόνον τον σημερινό. Και στη διοίκηση θα τρώνε τις σάρκες τους για την κατανομή μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Λάμπη Ταγματάρχη. Λάθη έχει κάνει, σ´ αυτές τις θέσεις τα λάθη έχουν και οικονομικές επιπτώσεις με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Καλείται να στήσει ξανά τον οργανισμό, χωρίς πόρους και με ανάγκη επούλωσης τραυμάτων. Από τη συγκεκριμένη διοίκηση δεν μπορεί να περιμένει καμιά ουσιαστική βοήθεια. Χρειάζεται στήριξη τόσο για να διαχειριστεί την εσωτερική κόλαση, όσο και για να αντισταθεί στις παρεμβάσεις. Στελέχη για να στηριχθεί υπάρχουν, τόσο στη ΝΕΡΙΤ όσο και στην ΕΡΤόπεν - η κρίσιμη μάζα είναι εκεί!
Ας έχουν όλοι υπ' όψιν πως, εκτός εάν γίνει κάποια δραματική αλλαγή στο εταιρικό καθεστώς της ΕΡΤ, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μέχρι το 2018, με πιθανότερη την απαξίωση του φορέα - ανεξαρτήτως των ικανοτήτων του Διευθύνοντος Συμβούλου και των προθέσεών του.
Εύχομαι στον Λάμπη Ταγματάρχη να έχει σιδερένιο κεφάλι και μεγάλο στομάχι. Το συμφέρον όλων μας είναι να επιτύχει, ακόμη και με τον Τσακνή πρόεδρο.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...