Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πάμε πίσω στην παλιά Ελλάδα

του Λεωνίδα Καστανά


Ορυχεία θέλετε;
Όχι, μακριά από μας αυτά τα πράγματα. Σκόνη, χημικά, μόλυνση, φορτηγά να πηγαινοέρχονται, θα κοπούν και τα δέντρα, θα φύγουν οι μέλισσες, θα γίνει η περιοχή χάλια. Έχουμε και κάτι ενοικιαζόμενα, ποιος θα ξανάρθει εδώ; Άσε που αυτές οι δουλειές γίνονται με κάτι ύποπτες συμβάσεις για να κονομάνε οι μπομπολαίοι και οι πολιτικοί. Δεν υπάρχει περίπτωση, θα αγωνιστούμε για να μείνει ο τόπος μας καθαρός.

Καλώς.
Τουρισμό θέλετε;
Τουρισμό εμ βέβαια θέλουμε, αλλά τι τουρισμό; Εκείνον που ξέρουμε, κάτι rooms to let της συμφοράς, 150 ευρουδάκια τη βραδιά χωρίς απόδειξη, κάτι ψευτομουσακάδες κατευθείαν από το σκουπιδοντενεκέ, να χτίζει ο καθένας μας όπου θέλει και ότι θέλει, με όσους ορόφους θέλει στα γρήγορα και στα μουλωχτά και το λάδι να ρέει άφθονο. Δουλεύεις 2 μήνες, κάθεσαι τους υπόλοιπους. Αν εννοείς τουρισμό, νάρθει εδώ κανένας μεγάλος, να πάρει τη γη μας, να σηκώσει τίποτα τεράστια ξενοδοχεία, να φτιάξει μαρίνες, να χαλάσει το τοπίο, να διώξει τα πουλιά και να μας πάρει όλους υπαλλήλους του, όχι, μακριά από μας αυτά τα πράγματα.

Καλώς
Επιστροφή στην αγροτική παραγωγή θέλετε;
Και βέβαια θέλουμε, αλλά τι παραγωγή; Εκείνη που ξέρουμε, την παραδοσιακή. Επιδοτούμενη παράγεις - δεν παράγεις, με τον ΕΛΓΑ να σε αποζημιώνει βρέξει - χιονίσει,  νάχουμε τα πάντα όλα αφορολόγητα, το πετρέλαιο, τα νοίκια της γης, τις πωλήσεις και νάρχεται το κράτος να μας παίρνει την παραγωγή από το χωράφι και να την εξάγει γιατί εμείς δεν προλαβαίνουμε, έχουμε να παρακολουθούμε την ελιά να μεγαλώνει και αυτό μας παίρνει χρόνο. Αν εννοείς να φτιάξουμε ομάδες παραγωγών, να συνεργαζόμαστε γεωργοί και κτηνοτρόφοι, όπως κάνουν οι κουτόφραγκοι, να έρθουν εδώ γεωπόνοι να μας συμβουλέψουν και να τους ακούσουμε, να αλλάξουμε τις καλλιέργειες που δούλευαν οι προ παππούδες μας, να αποκτήσουμε βιβλία και στοιχεία, όχι φίλε μου. Σε τέτοια παραγωγή εμείς δεν πάμε. Γιατί εδώ παρακάτω είναι που
πολέμησαν οι πρόγονοί μας, έλα να σου δείξω, για νάμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι να κάνουμε, ότι θέλουμε και να μας πληρώνουν και από πάνω. Και να σου πω, ξέρεις καθόλου αυτήν την ιστορία με τα φωτοβολταϊκά; Έχω κάτι χωραφάκια και γω κουράστηκα πια………..

Καλώς
Επενδύσεις θέλετε;
Και βέβαια θέλουμε αλλά όχι ιδιωτικές και κυρίως όχι ξένες, γιατί αυτοί είναι όλοι κερδοσκόποι που έρχονται να μας πιουν το αίμα, κινέζους θέλουν να μας κάνουνε. Για κοίτα τι πάθανε αυτοί στο λιμάνι με την Cosco. Δουλεύουνε σα σκλάβοι. Ενώ παλιά, ήτανε στο κρεβάτι τους και γράφανε υπερωρίες. Πάνε αυτά τα χάσαμε. Θέλουμε εκείνες τις ωραίες κρατικές επενδύσεις που έκανε ο Αντρέας και τα παιδιά του. Ξέρεις τώρα εσύ, εκείνες με τους 16 μισθούς, τα επιδόματα, το αραλίκι, το συνδικαλιστή να βήχει και ο υπουργός να βαράει προσοχή, να κατεβάζουμε τους διακόπτες και να νεκρώνει η χώρα, να μπορούμε να διορίζουμε και τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας, να μας επιδοτεί το κράτος τα ταμεία, γιατί φίλε μου, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Καλώς
Δημόσια διοίκηση θέλετε;
Και βέβαια θέλουμε. Μεταξύ μας, μόνο δημόσια διοίκηση θέλουμε. Αλλά όχι εκείνη που σε κάνει δούλο του πολίτη, του κάθε περίεργου που θέλει να εξυπηρετηθεί εδώ και τώρα, να πάρει αμέσως το χαρτί του και να φύγει. Όχι εκείνη που θέλεις δίωρη γραπτή άδεια για να πεταχτείς κάπου έξω, να κάνεις τις δουλειές σου βρε αδερφέ και νάχεις τον προϊστάμενο να σε αξιολογεί και να πρέπει να στέκεσαι σούζα και να φοβάσαι μη χάσεις τη δουλειά σου. Εμείς θέλουμε τη δημόσια διοίκηση που ξέραμε, αυτή που τόσα χρόνια είχαμε και ήμασταν ευτυχισμένοι. Να χωνόμαστε μέσω του κόμματος και όχι μ’ αυτές τις μαλακίες του ΑΣΕΠ και να παίρνουμε σύνταξη στα 50. Να ερχόμαστε και να φεύγουμε όποτε θέλουμε, γιατί άνθρωποι είμαστε, κάτι μας συμβαίνει και τους ρυθμούς της δουλειάς εμείς να τους κανονίζουμε παρέα με τους συνδικαλιστές μας. Και να εξυπηρετούμε τους πολίτες, δε λέμε, αλλά όχι και τσάμπα, γιατί μ’ ένα μισθό πώς να τα βγάλεις πέρα με τόση ακρίβεια. Και διορισμοί να γίνονται αβέρτα, για νάμαστε πολλοί να μοιράζουμε τη δουλίτσα, και οργανισμοί να ιδρύονται και υπηρεσίες και γραμματείες και ΜΚΟ για να δουλεύει ο κόσμος. Δεν είμαστε μοναχοφάηδες, σκεφτόμαστε και τους άλλους. Α και πήγα να το ξεχάσω. Και να καπνίζουμε ρε φίλε, να καπνίζουμε, γιατί χωρίς ένα τσιγάρο στο γραφείο πώς να αντέξεις το 6ωρο;     

Καλώς
Αλλά τάχετε πει σε κανέναν όλα αυτά; Υπάρχει ένας πολιτικός, ένα κόμμα, κάποιος τέλος πάντων, που να έχει ακούσει τη φωνή σας, να έχει μελετήσει τα αιτήματά σας και να είναι πρόθυμος να σας στηρίξει;
Να σου πω. Παλιά, δεν είχαμε παράπονο, όπου και να τα λέγαμε μας ακούγανε. Εντάξει έπρεπε να πιέσουμε καμιά φορά, αλλά η δουλειά γινότανε. Τα καταφέρναμε. Και μεις  κάθε που γινόντουσαν εκλογές ξέραμε που το ρίχναμε.  Αλλά σήμερα, τι πάθανε βρε παιδάκι μου οι δικοί μας; Μας λένε κάτι για κρίση και ΔΝΤ και για κάποιον Τόμσεν και ότι το μοντέλο αυτό τελείωσε και δεν το βγάζει πια η εταιρία. Καταστραφήκαμε. Μονάχα ένα παλικάρι μας στέκεται. Να δεις τι ωραία που μας τα λέει. Χτες που είχε πάει στα βόρεια είπε ότι είμαστε όμηροι της εταιρίας; των κακών; της ζωής; δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά είπε ότι είμαστε όμηροι και θα μας απελευθερώσει μόλις ο λαός πάρει την τύχη στα χέρια του. Και τους άλλους τους παλιούς, τους πρώην δικούς μας, αυτούς που μας προδώσανε θα τους χώσει μέσα. Αμήν και πότε βρε παιδάκι μου. Άκου τι είπε…. θα μας απελευθερώσει.

Καλώς
Σας είπε κανένα σχέδιο, για το πως και που θα βρει τα λεφτά;
Τι σχέδιο ρε φίλε; Τι να το κάνει το σχέδιο αυτό το παλικάρι; Έχει τα νιάτα του, την ομορφιά του. Θα γίνει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρώπης λένε. Ποια Ευρώπης για πρόεδρος του κόσμου πάει. Άμα είσαι επάνω, ότι θέλεις κάνεις μεγάλεεε. Ανοίγεις τις κάνουλες και δροσίζεται ο κοσμάκης. Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να το θέλεις. Και το παλικάρι αυτό, το θέλει, το βλέπω στα μάτια του. Τον πονάει τον τόπο. Θέλει να φτιάξει μια άλλη Ελλάδα.

Καλώς
Σας είπε ποια Ελλάδα θέλει ακριβώς;

Και βέβαια μας είπε, την παλιά, αυτήν που ξέραμε.
mhmadas.blogspot

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...