Εκδήλωση «φάντασμα» 14 εκατ.
Πώς η τελετή απονομής στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές μετατράπηκε σε οικονομικό φιάσκο
Του Νικου Γαβαλα
Ηταν 7 Φεβρουαρίου του 2006... Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την ανάληψη της ετήσιας τελετής απονομής των διεθνών βραβείων FIFpro World XI Player Awards στους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου για το 2006. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου του 2006. Ωστόσο, για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν, η τελετή δεν διεξήχθη ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει σήμερα η «Κ» στο φως της δημοσιότητας, με απόφαση του κ. Ορφανού η Ελλάδα αγόρασε τα δικαιώματα της εκδήλωσης από μία εταιρεία που υπέδειξε η FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών), την RAM Μedia LTD, έχοντας την υποχρέωση να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εγκρίθηκε από την πολιτεία ποσό 2,8 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση της τελετής.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην πορεία, η αθλητική ηγεσία ζήτησε από τη FIFPro να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης και από την Αθήνα να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε κι εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μη διεξαγωγή της τελετής. Επισήμως, ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής υποστηρίζει πως η εταιρεία RAM κατήγγειλε τη σύμβαση «λόγω αντισυμβατικής κατά την άποψή τους αντιμετώπισής τους εκ μέρους του υπουργείου και ιδιαίτερα λόγω άρνησης καταβολής σε αυτούς της τρίτης δόσης της σύμβασης». Για την ακρίβεια, στις 10/5/2006 με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και τους εκπροσώπους της εταιρείας RAM, καταβλήθηκε από την πολιτεία 1.200.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό δόθηκε και στις 30/8/2006. Ωστόσο, οι άλλες δύο δόσεις (1.200.000 ευρώ στις 15/10/2006 και 400.000 ευρώ, δέκα ημέρες μετά την τελετή της 6ης Νοεμβρίου 2006) δεν καταβλήθηκαν ποτέ. H RAM LTD οδήγησε την Ελλάδα σε δικαστήριο του Λονδίνου, κάτι που προέβλεπε η σύμβαση και η χώρα μας υποχρεώθηκε να καταβάλει συνολικά 14 εκατ. για μία τελετή βράβευσης! Επιπλέον, για τους επόμενους μήνες έχει οριστεί νέα δίκη. Σαφώς και είναι ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, τις προεκτάσεις του οποίου εξετάζει η νυν αθλητική ηγεσία, αναζητώντας παράλληλα αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αν και από την πρώην αθλητική ηγεσία διαρρέει πως υπήρχε αδυναμία συνεργασίας με την RAM LTD, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί δεν καταβλήθηκαν οι δύο τελευταίες δόσεις ύψους 1.600.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να επιβαρυνθεί με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ; Η πρώην αθλητική ηγεσία αντιλήφθηκε με καθυστέρηση το μέγεθος του προβλήματος δύο χρόνια μετά, όταν και ηττήθηκε δικαστικώς στο Λονδίνο, όπου είχε εκπροσωπηθεί από αγγλική δικηγορική εταιρεία (Watson, Farley & Williams LLP). Εκ των υστέρων, ζήτησε επανειλημμένως τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εύλογο ήταν να μην την προσφέρει, τονίζοντας πως αποκλειστικός αρμόδιος να χειριστεί την υπόθεση είναι η αγγλική δικηγορική εταιρεία.
Βραδιά επιπέδου και αξίας... Οσκαρ
Μεγαλεπήβολα σχέδια είχε η Οργανωτική Επιτροπή της τελετής. Οπως αποκαλύπτεται από το ενημερωτικό σημείωμα που είχε αποστείλει τον Ιούλιο του 2008 ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής στον πολιτικό προϊστάμενό του, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, η τελετή (gala όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) θα ήταν επιπέδου OSCAR!
Μάλιστα, στόχος ήταν να έρθει στην Αθήνα η Μαντόνα ή ο Ρόμπι Ουίλιαμς ή η Κάιλι Μινόγκ –δηλαδή αστέρες... πρώτου μεγέθους– προκειμένου να τραγουδήσουν. Παράλληλα, σε συνεργασία με την RAM LΤD το «παρών» θα έδιναν στην τελετή τουλάχιστον έξι από τους ένδεκα βραβευόμενους.
Nα σημειωθεί πως 55 ποδοσφαιριστές ήταν υποψήφιοι για βράβευση. Φυσικά, τις απονομές θα έκαναν διάσημοι, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποιοι θα ήταν....
kathimerini.gr
-
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου