Χρειάστηκε η βελτίωση προχθές του πολιτικού κλίματος μετά τη συνάντηση Σαρκοζί - Παπανδρέου στο Παρίσι για να βγει η γαλλική «Μοντ» και να διακηρύξει στο κύριο άρθρο της μερικές αλήθειες. Πρώτον, ότι τα κράτη χρεώθηκαν για να σώσουν τις τράπεζες και τώρα αυτές επιτίθενται στα χρεωμένα κράτη. Δεύτερον, ότι είναι «σχεδόν μηδενική» η περίπτωση να μην μπορέσει η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη της. Τρίτον, ότι οι ίδιες οι τράπεζες κερδοσκοπούν με τα ομόλογα των κρατών. Τέταρτον, ότι τρεις και μόνο τράπεζες -η Τζ. Π. Μόργκαν, η Γκόλντμαν Ζαξ και η Ντόιτσε Μπανκ- ελέγχουν το 75% (!) της αγοράς ασφάλισης κατά της μη αποπληρωμής δανείων (CDS), έχοντας έτσι τη δυνατότητα να γονατίσουν όποια χώρα βάλουν στόχο.
ethnos.gr
-Είναι οι Ελληνικές τράπεζες μεγάλοι παίχτες στην αγορά CDS;
Πριν από καιρό αναρωτήθηκα αν οι μετοχές έχουν τρέξει μπροστά από τις εξελίξεις και ότι, αν ναι, τότε ίσως ένα ράλι ήταν αναμενόμενο. Αυτό το ράλι όμως δεν έχει έρθει. Άρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν έχει έρθει … αν υποθέσουμε ότι πράγματι οι τιμές των μετοχών έχουν τρέξει μπροστά από τις εξελίξεις και γενικότερα από τα ομόλογα.
Γενικά, η αδυναμία να κάνουμε ένα ράλι πρέπει να έχει σχέση με κάτι από τα παρακάτω:
• Οι μετοχές δεν έχουν τρέξει μπροστά από τις εξελίξεις, άσχετα αν νομίζουμε ότι έχουν τρέξει
• Η πτώση των ομολόγων έχουν επηρεάσει πολύ περισσότερο από ότι φανταζόμαστε
• Οι πιστωτικές συνθήκες είναι τέτοιες που, ακόμα και αν έχουν τρέξει οι μετοχές μπροστά από τις εξελίξεις, το μέλλον είναι τόσο δυσοίωνο που οι μετοχές δικαιολογούν αυτό το τεράστιο discount
Συνήθως (όχι πάντα) η αγορά πάντα κρύβει πράγματα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε η, που δεν είναι τόσο ορατά με το γυμνό μάτι.
Προσπαθώντας να βρω άκρη λοιπόν στο γιατί δεν έχουμε κάνει κάποιο ράλι: υποθέτω ότι αυτό έχει να κάνει με το ότι οι τράπεζες είναι σε χειρότερο χάλι από ότι νομίζουμε, άσχετα αν δεν ξέρουμε ακριβώς για ποιο λόγο.
Το ερώτημα όμως ποιος μπορεί να είναι ο λόγος;
Όλοι ξέρεται τι είναι τα Credit Default Swaps. Είναι ασφαλιστικά συμβόλαια που καλύπτουν τον αγοραστή ομολόγων σε περίπτωση μη πληρωμής. Αυτά τα συμβόλαια μπορεί να πουληθούν (underwritten) σχεδόν από οποιονδήποτε. Ειδικά αν ο πωλητής είναι μια μεγάλη τράπεζα.
Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχουν μπει και οι Ελληνικές τράπεζες σε αυτό το παιχνίδι και ας υποθέσουμε ότι είναι και μεγάλοι παίχτες.
Αν έχουν πουλήσει CDS τον τελευταίο καιρό, τότε ήδη γράφουν μεγάλες χασούρες. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι η χώρα φτάσει σε default, τότε όχι μόνο θα έχουν να αντιμετωπίσουν χασούρες από τα ομόλογα, αλλά και επιπλέον απαιτήσεις (claims) ξένων τραπεζών έναντι μη πληρωμής των Ελληνικών ομολόγων … διπλό δηλαδή το κακό.
Αυτό για όσους δεν κατάλαβαν σημαίνει άμεση πτώχευση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το ερώτημα είναι, τι πιθανότητα έχουν οι Ελληνικές τράπεζες να έχουν κάνει πωλήσεις CDS, ποντάροντας ότι η αγορά ομολόγων θα πήγαινε καλύτερα από ότι έχει πάει μέχρι σήμερα.
Η BNP Paribas μέσω του FT μας αποκαλύπτει κάτι (για μένα) το τρομακτικό:
http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/01/29/137341/whos-selling-greek-cds/
Exposure to Greece: who is most exposed? As Greek sovereign CDS spreads continue to widen and underperform today, we ask ourselves the question more pressingly about who is most exposed. We hate to break the news, but it is impossible to say. We detail cash exposures below from the information available to us. However, what will spook the markets is CDS / counterparty risk (our understanding is that Greek banks were active CDS players), and there is no way of finding out about these particular exposures. Therefore, as long as Greek sovereign and bank spreads remain under pressure, this will weigh on the wider European banking sector.
Αν πράγματι οι Ελληνικές τράπεζες είναι μεγάλοι παίχτες σε αυτή την αγορά και αν έχουν πουλήσει πολλά από αυτά τα CDS, τότε η αγορά δικαιολογημένα δεν μπορεί να κάνει ένα ράλι.
Διότι μπορεί οι μετοχές έχουν πέσει πάρα πολύ, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι οι τράπεζες μας έχουν πουλήσει και CDS σε άλλες τράπεζες, τότε η χασούρα είναι ακόμα μεγαλύτερη από ότι νομίζουμε.
Ούτε εγώ ούτε η BNP Paribas έχουμε τρόπο να διασταυρώσουμε τίποτα και δεν έχω ιδέα αν πράγματι οι τράπεζες μας έχουν πουλήσει τέτοια συμβόλαια η όχι.
Στο βαθμό όμως που η BNP Paribas έχει δίκαιο, που λέει ότι οι τράπεζες μας είναι μεγάλοι παίχτες, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι όλο και τι έχουν κάνει. Και αν όλα αυτά έχουν κάποια βάση, τότε δικαιολογημένα οι τράπεζες μετά από τόσο ξύλο δεν μπορούν να σηκώσουν έστω για λίγο κεφάλι.
Γιώργος Καισάριος
-
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου