το δευτερο ερχεται ως αδιαμφισβητητο φαβορι.ποιος θα μπορουσε να πει το αντιθετο;
το κρατημα στη ζωη ομως επιβαλλει την οπτικη της κωμωδιας στα γεγονοτα.μια βαλβιδα εκτονωσης.απο εκει που θα βγει ο ατμος του αδιεξοδου.να ξεχαστει και να ηρεμησει ο εγκεφαλος.
θεωρω λοιπον κωμικο πρωτης κλασης,το χαρτογιακα του υπουργειου οικονομικων,που αποφασιζει τα διαφορα μετρα οικονομικης εξυγιανσης.το ατομο εχει μια σιγουρη συνταγη επιτυχιας και ευστροφιας.μια γουλια εσπρεσο,ξυσιμο το κεφαλι με το i-pod, δευτερη γουλια και αρπαζει αμεσως το πληκτρολογιο για τη συγγραφη του φορολογικου νομοσχεδιου.τι εγραψε ο παιχτουρας;
"ο εργοδοτης πρεπει να πληρωνει τους υπαλληλους μεσω τραπεζης".
ενταξει θα πεις,δεν εγινε και τιποτε φοβερο.ελα ομως που εξυσε κι αλλο το κεφαλι,το οποιο ανταποκρινομενο,του εδωσε ακομα μια ιδεα,για να το αφησει ησυχο με τις μαλακιες του.
"ο εργοδοτης θα πρεπει μαζι με το μισθο,να πληρωνει τις ασφαλιστικες εισφορες και την παρακρατηση φορου του προηγουμενου μηνα.εαν δεν τα πληρωσει ολα μαζι,η τραπεζα δεν παραλαμβανει το χρηματικο ποσο που θα καταθεσει ο εργοδοτης."
για να το καταλαβεις μεταφραζω στα σουαχιλι.εαν θελει καποιος να πληρωσει το προσωπικο του και να μεταφερει τις πληρωμες των ασφαλιστικων και του φορου για τον επομενο μηνα,κανει μεταβολη και κατευθυνεται στο κουβουκλιο εξοδου της τραπεζας.εαν τυχει και τον περιμενουν οι υπαλληλοι του απο εξω για να πληρωθουν,τοτε αυτος μενει μεσα στο κουβουκλιο για προφανεις λογους ασφαλειας.το ιδιο ελπιζει και ο, μουλιασμενος στη μαλακια, χαρτογιακας.να κανουν οι αλλοι τη δικη του δουλεια.το οτι αυτη την εποχη με το ζορι πληρωνονται οι μισθοι και μονο,γι αυτον δεν του λεει τιποτε.στο νεφελωδες παραλληλο συμπαν που ζει,αυτα δεν πλησιαζουν ουτε καν το γαλαξιακο συνορο.
ειναι η λογικη που κυριαρχει παντου.ειναι η λογικη των ανθρωπων που εμαθαν σε αυτο το αγκιλωμενο συστημα.χωρις ιδεες παραγωγικες, χωρις εναλλακτικες, σε ενα δυσκαμπτο και αδιεξοδο τροπο σκεψης.
καπακι δημιουργειται θεμα με τα δημοτικα τελη.θεωρω πως συμφωνεις στο γεγονος πως δεν ειναι σωστο ενας ανθρωπος που ζει σε ενα μικρο χωριο,να πληρωνει τα ιδια με αυτον που ζει σε μια πολη.εκτος κι αν εχει ρε παιδι μου καμια διωροφη βιλλα 250 τετραγωνικων.
διοτι δεν εχει τις παροχες που εχει η πολη,οπως σχολεια,παιδικους σταθμους,νοσοκομειο και λοιπες κοινωφελεις παροχες.ολα αυτα που ονομαζονται "ποιοτητα ζωης".ο καθενας μας βεβαια εχει τις δικαιολογημενες ενστασεις του,αλλα αυτο ειναι μια αλλη "επιθεωρηση ".
απο την αλλη μερια,ερχεται παλι το σκεπτικο που λεγαμε πριν.αντιμετωπιζεις οικονομικο προβλημα,αυξανεις τη φορολογια.ειναι η ελλειψη φαντασιας,το επιεικεστερο που μπορω να πω.
προκρινεται η λυση αυτη,εναντι μιας αναπτυξιακης κινησης,μεσα απο επιδοτουμενα προγραμματα κοινωνικης και πολιτιστικης επιχειρηματικοτητας.που μπορουν να αυξησουν τα εσοδα.προγραμματα ενεργειακης και πρασινης αναπτυξης.θα μου πεις πρασινα αλογα,αλλα δεν ειναι ετσι.φαντασου να εκμεταλλευοταν ο δημος ολα τα δημοτικα κτηρια και μερικες εκτασεις για παραγωγη και πωληση ενεργειας.φαντασου να εκμεταλλευοταν τα "υπολειματα" του ορεινου του ογκου,με την κατασκευη μοναδων παραγωγης θερμαντικης υλης.την οποια θα αξιοποιουσε και στα δικα του κτηρια.
με την προϋποθεση βεβαια τα εσοδα να μη πηγαινουν σε προσληψεις και φιεστες προβολης.να μη πηγαινουν σε εξυπηρετησεις φιλων ιδιωτων.
λυσεις υπαρχουν,εαν "ανοιξει" η οπτικη της κοινωνιας μας.δηλαδη των "αρχοντων"μας.υπαρχουν τετοιοι γυρω μας;να τους βρουμε.να τους δημιουργησουμε.στην τελικη να αναγκασουμε τους υπαρχοντες.οχι με βια και βωμολοχιες.αλλα με το να καταλαβουν πως ο κοσμος,οντας ενημερωμενος και με επιχειρημματα,γνωριζει.ειναι πιο "μπροστα" και να αναγκαστουν να ακολουθησουν.
σε διαφορετικη περιπτωση θα πληρωσουμε οχι μονο αυξησεις σε δημοτικα τελη ,αλλα και χρησεις πεζοδρομιων,εισιτηριο στα παρκα,διελευση πεζοδρομιου και σταθμευση.ο καταλογος τιμολογησης ειναι ατελειωτος.
η οικονομικη κριση σε τοπικο και δημοτικο επιπεδο δεν ειναι αδιεξοδο.ειναι ευκαιρια.
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου