Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

"Όταν η φάρσα επαναλαμβάνεται ως ιστορία"


«Της κοντής ψωλής, οι τρίχες τής φταίνε», λέει η σοφή ελληνική παροιμία. Και για να τη βγάλει ο σοφός ελληνικός λαός, κάτι θα είχε υπόψη του, κάτι θα είχε δει –έτσι δεν πάει;

Μέρες που είναι, θα ασχοληθώ με ένα χουντικό δημοψήφισμα –καθότι και χούντα έχουμεκαι δημοψήφισμα θέλει να κάνει, ας επωφεληθούμε λοιπόν της ιστορικής μνήμης...

Τον Ιούλιο του 1973 (δυο μέρες μετά τα όγδοα γενέθλιά μου –αν αυτό έχει κάποια ιστορική αξία) η χούντα του Παπαδόπουλου έκανε δημοψήφισμα φερ φορζέ –γαλβανιζέ, με τρία (σε ένα) ερωτήματα:
-Να εγκριθεί τροποποίηση του Συντάγματος.
-Να γίνουν πρόεδρος και αντιπρόεδρος οι Παπαδόπουλος και Αγγελής.
-Να εγκριθεί η κατάργηση της μοναρχίας.
Οι πολίτες θα έπρεπε να απαντήσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ, στο συνολικό πακέτο των ερωτημάτων.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα χαρακτηρίστηκε «νόθο» αλλά, όσο κι αν έχω ψάξει δεν βρήκα αναφορές σε αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Η νοθεία, απ΄όσο έχω διαβάσει, εντοπίζεται στην εκστρατεία τρομοκράτησης των πολιτών προκειμένου να ψηφίσουν ΝΑΙ. Υπάρχει μάλιστα και χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» -πραγματικό υπόδειγμα συνοπτικής απεικόνισης της προπαγάνδας και της τρομοκρατίας που επικρατούσε. 

Κατόπιν αυτών έλαβον:

Ναι 78,43% (3.870.124 ψήφοι)
Όχι 21,57% (1.064.300 ψήφοι)
Αποχή 14,53%

Θα δεχτώ οτι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων απείχαν ήταν έγκλειστο σε φυλακές ή ξερονήσια. Αλλά το 1 εκατομμύριο που ψήφισε ΟΧΙ δεν νομίζω οτι υπέστη κάποια παραδειγματική τιμωρία –δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό. Σαφώς και επρόκειτο για ανθρώπους που ήταν στην απέξω, σταμπαρισμένους και τέτοια –αλλά δεν πάθανε κάτι έξτρα, κάνω λάθος; 
Συμπεραίνω λοιπόν οτι η προπαγάνδα της χούντας πέρασε στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα και οι πολίτες τρομοκρατήθηκαν με τις συνέπειες που ίσως να είχαν σε περίπτωση αρνητικής ψήφου. Το ερώτημα βέβαια είναι: πόσοι ψήφισαν ΝΑΙ λόγω τρομοκρατικής προπαγάνδας και πόσοι το ψήφισαν επειδή όντως το ήθελαν; Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ελλήνων της μεταπολίτευσης, ζήτημα είναι να υπήρχαν 124 άτομα στο σύνολο των 3.870.124 που ψήφισαν ΝΑΙ επειδή το ήθελαν (ανεβάζω τόσο ψηλά το νούμερο επειδή οι χουντικοί είχαν πολυμελείς οικογένειες).

Συμπεραίνεται λοιπόν οτι ο αδούλωτος ελληνικός λαός ήθελε μεν να διώξει τη χούντα, αγωνιζόταν λυσσαλέα θα σου πω –αλλά φοβόταν ακόμα και να ψηφίσει κατά της χούντας μέσα σε παραβάν!
Ας κάνουμε μια αναγωγή στη σημερινή χούντα του Πασόκ:

Η τωρινή χούντα λοιπόν δεν πήρε την εξουσία με τανκς αλλά μετά από εκλογές (ασήμαντη λεπτομέρεια βεβαίως –καθότι ως γνωστόν οι εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό, άσε που η χούντα του Πασόκ κορόιδεψε τον κόσμο για να πάρει την εξουσία –η προπαγάνδα, άλλωστε, είναι το βασικό όπλο των δικτατόρων).

Κι επειδή η χουντική προπαγάνδα (του Πασόκ) έπιασε τόπο, οι πολίτες δεν καταψήφισαν την κυβέρνηση στις πρόσφατες δημοψηφισματικές δημοτικές εκλογές, φοβούμενοι για τις συνέπειες της πράξης τους –όπως ακριβώς έγινε και το ’73  με τη χούντα!

Όμως ο αδούλωτος ελληνικός λαός δε μασάει ταραμά –βγήκε στους δρόμους και με διαδοχικά νέα Πολυτεχνεία έφερε τη χούντα (του Πασόκ) στα όριά της. Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ (τώρα και με ευκολίες πληρωμής), αποκλεισμοί της Βουλής –ο λαός μίλησε. Γιαουρτώματα βουλευτών, αυγά, φρούτα, όσπρια, νωπά, αλίπαστα και κατεψυγμένα κρέατα σε τιμές παραγωγής –ο αδούλωτος ελληνικός λαός διέπρεψε στην αντίσταση κατά της ξενοκίνητης χούντας των δοσίλογων Αμερικανοτραφών (του Πασόκ δηλαδή). Η αντίσταση του ελληνικού λαού υπήρξε μνημειώδης! Και έφτασε σε ύψη δυσθεώρητα –κρεμάλες επικρεμάστηκαν, η ξενική καταγωγή του δικτάτορα πρωθυπουργού αποκαλύφθηκε (διότι είναι έγκλημα να έχεις ξενικές ρίζες και να περνιέσαι για Έλληνας –ελπίζω να βρεθεί κάποιος να το πει και στον Σοφοκλή τον Σχορτσιανίτη, να ησυχάσουμε), τα ύπουλα σχέδια των ύπουλων ξένων κέντρων καταδικάστηκαν, «παράλυτοι σηκώθηκαν, τυφλοί ανέβλεψαν, άτεκνοι έγιναν εύτεκνοι και πολλοί ασθενείς βρήκαν τη θεραπεία τους»όπως θα έλεγε κι ο όσιος Θεοδόσιος αν είχε προλάβει να τον κάνει βουλευτή ο Καρατζαφέρης.

«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού –ποιος! (φρένο, λαχάνιασμα) Τη σταματάει;»που τραγούδαγε παλιά κι ο Νταλάρας, φοβήθηκε λοιπόν ο δικτάτορας Γιώργος και, στην απόγνωσή του, ανακοίνωσε οτι θα κάνει δημοψήφισμα. Επειδή δεν είναι ούτε καν τόσο ευφάνταστος σαν τον πρόγονό του (τον Παπαδόπουλο ντε!) δεν θα βάλει μάλτιπλ τσόιζ μονής επιλογής –η ερώτηση θα είναι κάπως έτσι: «Συμφωνείτε ή όχι με τη συνθήκη περί μείωσης του ελληνικού χρέους;» Εδώ όντως υπάρχει η εξής τεράστια κομπίνα (την οποία, απορώ γιατί κανένας δεν ανέφερε): Δεν μας ρώτησαν αν συμφωνούμε με το Πολυνομοσχέδιο το οποίο μάς επέβαλλε άγριο ανασκολοπισμό προκειμένου να δεχτούν οι απέξω να μας μειώσουν το χρέος –αλλά μας ρωτάνε αν συμφωνούμε με τη μείωση! Δηλαδή, αν πω οτι διαφωνώ με τη μείωση του χρέους -και το μισθό μου θα περικόψουν καιέξτρα φόρους θα φάω και το εθνικό χρέος θα παραμείνει στο θεό απαιτώντας να φορολογηθώ έξτρα έξτρα και να περικοπώ έξτρα έξτρα εξτρα για να το ξαναπληρώσω;
Το συμπέρασμα μοιάζει εμφανές –αφού έφαγα τον ανασκολοπισμό, ας δεχτώ και τη βαζελίνη –έχω άδικο; Κι όμως έχω!

Επειδή είναι τέτοια η χούντα του Πασόκ που ο αδούλωτος λαός δεν δέχεται ούτε το χρέος να του μειώσει! Η Συμφωνία περί μείωσης του χρέους καταγγέλθηκε σαν εθνική μειοδοσία, ξεπούλημα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, υποδούλωση στους ξένους κατακτητές κι εμείς, οι απόγονοι του Ιωάννου Μεταξά, γνωρίζουμε καλά πώς να λέμε ΟΧΙ. Και το είπαμε παντοιοτρόπως στην κατάπτυστη συμφωνία Παπανδρέου (ο οποίος λόγω των ημερών είχε μετονομαστεί σε Τσολάκογλου). Αυτό σημαίνει οτι το δημοψήφισμα είχε (ή απέκτησε) σοβαρό λόγο διεξαγωγής. Δεν μιλάμε πια για την υπερψηφίση του προφανούς, αλλά για πραγματική ανάγκη διερεύνησης της λαϊκής βούλησης –κάνω λάθος;

Οι αδούλωτοι έλληνες θέλουν να ακυρώσουν την πολιτική του Πασόκ και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει από το δημοψήφισμα; Άσε που μετά την καταψήφιση θα πέσει από μόνη της η επάρατη χούντα (όπως ακριβώς έπεσε και η προηγούμενη χούντα των συνταγματαρχών). Με το καλό να έρθει το δημοψήφισμα λοιπόν –έχω άδικο; Κι όμως έχω!

«Στα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων αναφέρθηκε ορισμένες φορές οτι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν προχώρησε στο να κάνει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ για τον απλούστατο λόγο οτι μπορεί να το έχανε. Βλέπετε μερικές πολιτικές επιλογές είναι πάνω από το ερώτημα πώς νομιμοποιείται μια εξουσία...» λέει ο κύριος Τάσος Τέλλογλου.
Απορία: μήπως ο κύριος Τέλλογλου προτείνει οτι για τα πολύ σοβαρά ζητήματα καλό θα είναι να γράφουν στ΄αρχίδια τους οι κυβερνήσεις τον λαό;

«Έχω την ιστορική ευθύνη να κάνω με κάθε τρόπο ότι απαιτείται για να μην μπει σε περιπέτειες η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια που υπάρχουν τουλάχιστον εμάς να μη μας βρουν συνεργούς» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Απορία: Κι αφού δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας γιατί δεν υπερψήφιζε τη συμφωνία για τη μείωση του χρέους στη βουλή ο Αντωνάκης;

«Ο λαός ενωμένος θα νικήσει την τρομοκρατία, τον εκβιασμό και την επίθεση στα δικαιώματά του από την κυβέρνηση, την τρόικα, το αστικό πολιτικό κατεστημένο και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η λαϊκή οργή για τις εφαρμοζόμενες βάρβαρες και κατεδαφιστικές πολιτικές και για τη νέα δανειακή σύμβαση με τους ακόμα πιο σκληρούς και ανθρωποκτόνους μνημονιακούς όρους και την ταπεινωτική επιτροπεία της χώρας μας που τη συνοδεύουν, δεν εκτονώνεται με δημοψηφίσματα, εκφοβισμούς και εκβιασμούς του λαού», λέει το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Απορία: αφού είναι οργισμένοι για τη νέα δανειακή σύμβαση –τι τους χαλάει το δημοψήφισμα;

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση», δήλωσε το ΚΚΕ.
Απορία: πως είναι τόσο σίγουροι στο ΚΚΕ οτι θα ψηφίσει ΝΑΙ ο λαός;

Να δούμε λίγο και τις εφημερίδες;
«Πολιτικές εξελίξεις υψηλού κινδύνου», λένε τα χτεσινά (στην κυριολεξία) ΝΕΑ
«Χρεοκόπησε η κυβέρνηση», λέει η χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Τυχοδιωκτικός εκβιασμός», λέει ο χτεσινός ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Γαντζωμένος στο θρόνο του πουλάει την Ελλάδα», λέει ο χτεσινός ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Εκλογές η μόνη λύση για να μην οδηγηθούμε σε αιματοκύλισμα», λέει η χτεσινή (τόσο πίσω;) ΑΥΡΙΑΝΗ
«Δωσίλογος εν καιρώ ειρήνης» λέει η σημερινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
«Ο άρχοντας του χάους», λέει η σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Τον διώχνουν και δεν φεύγει», λέει ο σημερινός ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Μετράνε ώρες η κυβέρνηση κι ο Γ.Α.Π.», λέει ο σημερινός ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Δισεκατομμύρια κονόμησαν οι διεθνείς κερδοσκόποι από την απόφαση του Γιωργάκη για δημοψήφισμα», λέει η σημερινή (ή ποια;) ΑΥΡΙΑΝΗ

Ας μου συγχωρεθεί η σταχυολόγηση δηλώσεων και τίτλων εφημερίδων –απλώς επέλεξα αντιπροσωπευτικές και συνοπτικές θέσεις –και οι υπόλοιποι τα ίδια λένε, πάνω-κάτω.

Ακολουθούν τώρα μερικές δηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος:

«Ας δώσουμε το λόγο στο λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον... Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε (σ.σ. την σύμβαση). Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος των δηλώσεων υπέρ του δημοψηφίσματος.

Πάμε πάλι πίσω –στην διδακτική ιστοριούλα με το «νόθο» δημοψήφισμα της χούντας. Γιατί ήταν «νόθο»; Επειδή οι πολίτες τρομοκρατήθηκαν μέσω της προπαγάνδας. Έχω δίκιο; Ε, του πούστη –εδώ, ένα δίκιο το έχω! Τι φοβήθηκαν οι πολίτες και δεν καταψήφισαν τον Παπαδόπουλο; Οτι αν το κάνανε θα έβγαιναν από το ΝΑΤΟ ή οτι αν το κάνανε θα έβγαιναν οριζόντιοι από το παραβάν; Μάλλον το δεύτερο!

Αυτό το δεύτερο, την οριζοντίωση δηλαδή, φοβούνται εσχάτως και πολλοί βουλευτές (ή το ακόμα χειρότερο –να μην ξαναεκλεγούν δηλαδή). Κι ο φόβος τούς οδηγεί σε σπασμωδικές επιλογές –θα το ονομάσω «φόβο» για να μην το ονομάσω «συμφέρον».

Κι από προπαγάνδα; Πώς πάμε από προπαγάνδα; Δόξα τω θεώ! Όποιος τολμήσει να εκφέρει διαφορετική άποψη από το «κυβέρνηση προδοτών, χούντα, να μη γίνει το δημοψήφισμα» χαρακτηρίζεται μαρς προδότης και Πασόκος (δηλαδή χειρότερο από δοσίλογος)! Το είδαμε στη "Χρεωκρατία", το εμπεδώνουμε σήμερα –υπάρχει μονάχα μια άποψη κι όποιος έχει αντίρρηση είναι ύποπτος.

Έχω άδικο; Ε, κάτι θα΄χω και εγώ, δεν μπορεί...Εν πάσει περιπτώσει...
Ζιγκ Χάιλ! σας ευχήθηκα ή πρέπει να περιμένω λίγο ακόμα μέχρι να βρείτε το όνομα του Εκλεκτού;

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...