Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο πρωθυπουργός είναι γυμνός


SABOTAZ

Ξέρεις ποια ήταν η πρόβλεψη δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό του αλογοσκούφη για το 2009; Γύρω στα 54 δις ευρώ. Ξέρεις ποια είναι η πρόβλεψη δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό του χαρδούβελη για το 2015; Γύρω στα 50 δις ευρώ. Και στις 2 περιπτώσεις χωρίς το ΠΔΕ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σύγκρινε τους 2 αριθμούς. Λεφτά υπάρχουν, που γράφει και η αυγή. Ξέρεις πόσο ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός 2015; Περίπου 188 δις ευρώ. Αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε ΑΕΠ 260 δις! Το ΑΕΠ τελικά το 2009 λόγω της ύφεσης είχε κλείσει στα 231 δις, ενώ το 2008 είχε κλείσει στα 233 δις. Το 2013 το ΑΕΠ ειχε κλείσει στο χαμηλό των 182 δις. Οπότε 182 δις με 233 δις άρα μείωση 22% του ΑΕΠ, και άρα όπως έλεγε και ο αλέξης τον 9ο του 2014 «Δικαίως, όλο και περισσότεροι, στην Ευρώπη, λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, η “καταστρόικα” πρέπει να τελειώσει» και όπως φωνάζει ο σύριζα ως κυβέρνηση «ότι ανάλογη πτώση του ΑΕΠ παρατηρείται μόνο σε συνθήκες πολέμου και ποτέ σε καιρό ειρήνης». Όπα, όμως, γιατί κάτι σαν να μου ξέφυγε, το ΑΕΠ μειώθηκε 22%, δηλαδή από τα 233 δις στα 182 δις, άρα τα έσοδά μας μειώθηκαν 22%, αλλά το κράτος κόστιζε 54 δις και τώρα 5 χρόνια μετά κοστίζει 50 δις ευρώ!

Όμως αυτό δεν είναι μείωση 22%, αυτό είναι μείωση 7,5%!!! Και στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι μείωση 7,5%, είναι αύξηση, γιατί ποσοστιαία το ελληνικό κράτος ως προς το ΑΕΠ το 2008 έπρεπε να ήταν 54:231 στο 23% και το 2015 θα είναι 50:188 στο 26,5%. Μήπως υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικής οικονομίας και των οικονομικών του κράτους; Οι δαπάνες του κράτους γιατί να παραμένουν «σταθερές», ενώ στην πραγματική οικονομία έχει
χαθεί το 22%; Να γιατι δεν φτάνουν τα λαλάκια. Το κράτος συνεχίζει να δαπανά όσα δαπανούσε και το 2008. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος; Και μήπως αυτό το λάθος όλοι οι κατά καιρούς «αντιμνημονιακοί» πολιτικοί μάς το έχουν σπρώξει αμάσητο, διατηρώντας την προνομιακή ανισότητα για αυτούς και τους πελάτες τους; Ξέρεις να απαντήσεις αν η πρόβλεψη δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό του γιάνη ή όποιου άλλου για το 2016 θα είναι σε ευρώ ή σε δραχμές;

Ο τουρισμός έχει ανέβει, έχουν ανέβει λίγο και οι εξαγωγές και έχουν μειωθεί πολύ οι εισαγωγές, αλλά το ΑΕΠ έχει πάρει την κατηφόρα. Όπα. Τι μας λείπει; Το 2009 ο καραμανλής μάς είχε αφήσει την πιο δύσκολη πίστα στο playstation με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα και 32 δις έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, και 47 δις υπέρβαση δαπανών και 64 δις υπέρβαση κρατικού δανεισμού, και 13 δις υστέρηση εσόδων και είχαμε ανάγκη δανεισμού για το 2010 σχεδόν 110 δις. Χονδρικά και πιο απλά, μας λείπουν τα παραπάνω 24 δις που δανειζόταν το κράτος, και ένα αντίστοιχο ποσό που δανειζόμασταν εμείς από τις τράπεζες που το τσιμπούσαν από την ΕΚΤ και το έφερναν στην ελλάδα πολύ φτηνά. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί γιατί μας λείπουν τα παραπάνω δανεικά. Η λιτότητα των τελευταίων ετών ήταν για να ρίξει το υπερβάλλον κόστος του το ξεχειλωμένο κράτος που είχε προϋπολογίσει 54 δις δαπάνες για το 2009 στη χαρτοπετσέτα της λαγκάρντ, και τελικά ο παπαθανασίου είχε κάνει δαπάνες 65 δις. Αν υπολογίσεις και το ΠΔΕ τότε φτάνεις σε πρωτογενές έλλειμμα 24 δις. Αν υπολογίσεις και τους τόκους τότε φτάνεις σε έλλειμμα 36 δις ευρώ. Τα ξαναγράφω μπας και τα διαβάσει ο γιάνης γιατί τις προάλλες δεν έβρισκε το μνημόνιο στο υπουργείο του, δεν θα βρίσκει και τα οικονομικά μεγέθη και το έλλειμμα του 2009, να μην πάει αδιάβαστος την επόμενη φορά. Και ίσως κάποια στιγμή δώσει και στον ελληνικό λαό (γιατί υποτίθεται θα κυβερνούσαν μαζί μας) και το κείμενο της συμφωνίας της 20ής φλεβάρη να ξέρουμε και εμείς οι άσχετοι, που φωνάζαμε μαζί του στους προηγούμενους για κρυφές συμφωνίες! Τώρα, όπως καταλάβατε και μετά από τις διαρροές της επιστολής τσίπρα προς μέρκελ και της υπογραφής γιάνη στη συμφωνία, όλα είναι πάνω στο τραπέζι για πρώτη φορά αριστερά. Στο τραπέζι των άλλων. Τα μαθαίνουμε έγκαιρα από το bloomberg, το reuters και τους financial times και λοιπούς εκπρόσωπους της ελληνικής κυβέρνησης! Μετά τα γράφει και η αυγή.

Νομίζω ότι όταν ο δημοσιογράφος από το έθνος (του «ολιγάρχη» μπόμπολα δεν είναι αυτό;) προεκλογικά ρώτησε τον αλέξη «Τελικά θα σκίσετε τα μνημόνια;» και εκείνος απάντησε «Και θα είναι μέρα μεσημέρι», νομίζω ότι ο αλέξης πρέπει να άκουσε «θα σκίσετε τα αντιμνημόνια;». Γιατί όντως κάθε μέρα (όπως και ο σαμ παλαιότερα) σκίζει τα αντιμνημόνια. Σε κάθε ψεκασμένο μύθο η συγκυβέρνηση τσιπροκαμμένων σκίζουν τα ρούχα του αυτοκράτορα και κάθε αντιμνημονιακή χαζομάρα που είχε ακουστεί. Όταν έχεις καταντήσει να ζητάς δανεικά από το θεοκρατικό φασιστικό καθεστώς της μαντίλας στο ιράν, και μετά να ζητάς πίσω τα 1,2 δις από τα 10,9 δις που εσύ επέστρεψες στο efsf στις 27/2, τα συμπεράσματα είναι ότι την έχουμε πολύ άσχημα και ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Γιατί όπως είπε και ο αλέξης μετεκλογικά πάλι στο έθνος (του «ολιγάρχη» μπόμπολα δεν είναι αυτό;) «Από κει και πέρα δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γ’ αυτόν το λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου». Για ποιον μιλά ότι θέλει τη ρήξη; Για τον γιάνη; Ο γιάνης και ο τσακαλώτος μιλούν για ρήξη. Ακόμα και ο λαφαζάν ξέχασε τις μαγκιές και σιγοτραγουδα τα εμβατήρια στην παρέλαση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός το μόνο που μπορεί να διαλέξει είναι αν θα κάνει παύση πληρωμών στο χρέος και τους τόκους του με πιστωτικό γεγονός, και θα πουλήσει μαγκιά στο εσωτερικό, για να κρύψει ότι μετά δεν θα πληρώσει αναγκαστικά και μισθούς και συντάξεις γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Είτε να κάνει παύση πληρωμών πρώτα στο δημόσιο και να ρίξει το μπαλάκι στους εταίρους, ότι αυτός έκανε αυτό που μπορούσε.

Φαίνεται ότι διάλεξε το πρώτο, και ότι μαζεύει ό,τι ευρώ υπάρχει στο χρηματοκιβώτιο για να μπορέσει να βγάλει τα χρήματα για τον απρίλιο. Αυτοί που έκαναν επανάσταση και δεν έδιναν από την περιφέρεια ονομαστικούς καταλόγους των υπαλλήλων, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουν 80 εκ. από το αποθεματικό της, για να τα χρησιμοποιήσει για ρέπος το ελληνικό δημόσιο. Η πιο κάθετη όμως ήταν η εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Κουτσούμπα η οποία είπε στη δούρου ότι «θέλετε να πάρετε τα χρήματα για να πληρώσετε το ΔΝΤ»! Και ο σκοπός του πρωθυπουργού είναι να διαχειριστεί αυτό το σενάριο. «Ούτε γι’ αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός οικονομικών. Και καμία απειλή για τις καταθέσεις». Αντιγράφω, από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα του «ολιγάρχη», που τα σκατά στον ανεμιστήρα της αυγής σκίζονται στα λασπόλουτρα «ότι χρηματοδοτεί το ποτάμι». Όπως στο παραμύθι του άντερσεν, ο πρωθυπουργός είναι γυμνός και πιστεύει ότι δεν το βλέπουμε. Αν αναγκαστεί να πληρώσει και τα 450 εκ. στο ΔΝΤ τότε πάλι η μπίλια του γυρνά στις συντάξεις και μισθούς τον μάιο, και αυτό δεν αρέσει καθόλου, γιατί οι πληρωμές ΦΠΑ του 1ου 3μηνου στον απρίλιο θα είναι εξαιρετικά χαμηλές δεδομένου ότι η αγορά, με εξαίρεση τα αναγκαία στα supermarket και φαρμακεία, και άντε και 2 σουβλάκια και καφέ, είναι νεκρή. Ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνεις πώς κινείται η αγορά είναι απλά να ρωτήσεις τα πρακτορεία μεταφορών ανά τη χώρα. Η πτώση του τζίρου τους είναι δραματική. Άρα λιγότερες μεταφορές εμπορευμάτων, μικρότερος τζίρος, μηδενικά έσοδα ΦΠΑ στο κράτος.

Η επιλογή είναι πότε θα απασφαλίσεις τη χειροβομβίδα. Ποια πυρηνικά όπλα; Που απειλούσε και απειλούσαμε μαζί του μηρυκαστικά, κάποτε τον μάιο του ’12 τις αγορές από το channel4; «Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημά μας είναι ότι αν τα κεφάλαια σταματήσουν να έρχονται, θα πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλη την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια καταστροφική θύελλα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς εννοούσα πριν. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους. Και το μεγάλο ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε καμία από τις δύο πλευρές να μη πιέσει το κουμπί, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ωφεληθεί κανείς». Για χειροβομβίδα μιλάμε. Μια χειροβομβίδα που θα σκάσει στα χέρια μας και θα προκαλέσει ζημιές μόνο στο εσωτερικό της χώρας και στους πολίτες της. Πιστωτικό γεγονός θα προκαλέσει έτσι και αλλιώς φυγή όλων των ελληνικών καταθέσεων και παύση πληρωμών του δημοσίου. Εκτός κι αν πει ο γιάνης ότι λόγω λιτού βίου και μεγάλης εβδομάδα θα πληρωθούν ένα ποσό μετρητά και τα υπόλοιπα σε μια επιταγή για πετρέλαιο και βενζίνη από τις ελληνικές πετρελαιοπηγές, αν υπάρχει και όποτε βγει από τα βάθη της γης, μια επιταγή για λάδι και γάλα από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, μια επιταγή για ρεύμα 300kwh το μήνα, μια επιταγή για επιδότηση ενοικίου 70 ευρώ και λοιπά, όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το κατέθεσαν οι ευαίσθητοι τσιπροκαμμένοι και ενώ από τα 45 άρθρα του τα 41 είναι άσχετα, και το όφελος για τους δικαιούχους του είναι το μισό από τα αντίστοιχα περσινά μέτρα των «αναίσθητων», των σαμαροβενιζέλων. Απίστευτο, αλλά μέχρι και οι σαμαροβενιζέλοι έδωσαν παραπάνω ψίχουλα για τους «μαλάκες» που δεν δουλεύουν στο δημόσιο. Είπαμε να φροντίζουμε τους πελάτες μας, αλλά να μη διαφημίζουμε και ως νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και την ξεφτίλα ότι θα δώσουμε 203 εκ. συνολικά στα θύματα της κρίσης, όταν το κράτος μας το 2015 κοστίζει 50 δις ευρώ, όσα σχεδόν κόστιζε και το 2008. Και την ίδια ώρα για 12% νόμιμη προμήθεια του δικηγορικού γραφείου του υπουργού, θα μονιμοποιηθούν 40 χιλιάδες δ.υ. Την ίδια ώρα στο υπουργείο του κου στρατούλη γράφει ότι αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.233.404 άτομα, ενώ ειδικά στους νέους έως 24 ετών το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 50% (ανήλθε σε 51,2%). Εκεί δεν έχει 12% προμήθεια. Αν το κράτος μας το μόνο που μπορεί να δώσει σε 1,2 εκ. άνεργους είναι 203 εκ. ευρώ «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και να «πανηγυρίζει» για το νομοσχέδιο αυτό, καλύτερα ας το κλείσουμε το μαγαζί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίσταται ελληνικό κράτος Εταιρία-Περιορισμένης-Ευθύνης.

Ο μόνος δρόμος για να τη γλιτώσουμε είναι να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, κυρίως για τις υπάρχουσες τρελές συντάξεις, και στη συνολική μισθοδοσία των ρετιρέ του δημοσίου και στην άρση της μονιμότητας. Μαζί τους θα αδικηθούν χιλιάδες δ.υ. που εργάζονται πραγματικά και σκληρά, αλλά μόνο με πριμ παραγωγικότητας και αξιολόγηση θα μπορούν κρατήσουν την διαφορά που αξίζουν σε σχέση με τους συναδέλφους τους, που και οι ίδιοι κατατάσσουν στους άχρηστους. Ας κάνει ο γιάνης αυτό που πρότεινε τον μάιο του 12 για βουλευτές, πανεπιστημιακούς, δικαστές, αξιωματούχους και ρετιρέ του δημοσίου «με μία από-πάνω-προς-τα-κάτω συμπίεση μισθών και συντάξεων που αφήνει ανέπαφα τα χαμηλά εισοδήματα». Το επόμενο βήμα δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση τόσο, όσο με όσους έχουν σηκώσει τα λαλάκια από τις τράπεζες και τα έχουν βάλει στους απορροφητήρες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν θέλουν να είμαστε στο ευρώ δεν εξαρτάται μόνο από τους εταίρους, κυρίως εξαρτάται από εμάς, και δεν φτάνει να το δηλώνουν στα γκάλοπ για το ευρώ, και παράλληλα να τραβάνε τα χρήματα από τα ΑΤΜ, πρέπει όσοι έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και στα μαξιλάρια και τις γλάστρες, να τα γυρίσουν πίσω στις τράπεζες αμέσως μόλις σοβαρευτεί η ελληνική διοίκηση. Αν η ελληνική διοίκηση συνεχίσει βέβαια τον κλεφτοπόλεμο και τις γελοιότητες δεν υπάρχει καμία τύχη. Και το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν οι τσακαλώτοι και σταθάκηδες και λοιποί τραχανοπλαγιάδες να φέρουν επιδεικτικά τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες χθες. Και να ζητήσουν και το ίδιο από τους «αλληλέγγυους» επιχειρηματίες (ονόματα στην «τύχη») γιάννα, γιαννακόπουλος, δασκαλόπουλος, ιβάν σαββίδης κ.ά., και από τους φίλους του λαφαζάν και λαπαβίτσα δραχμολάγνοι και σια ΑΕ. Στην ίδια ομιλία που ο αλεξης μιλούσε για καταστρόικα ανέφερε «Υπολόγιζαν ότι θα βρούνε 50 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουν βρει 2,9 δις και στην καλύτερη περίπτωση, αν προχωρήσει το πρόγραμμα, θα βρούν 9 δις». Ε, ας τα «ξεπουλήσει» τώρα αυτός, τώρα που παρακαλά για επιστροφή 1,2 δις από το efsf, τώρα πριν τα πουλήσει σε δραχμές για να εισάγουμε πετρέλαιο και φάρμακα. Αν δεν ξεπεράσουμε το παγόβουνο και πέσουμε πάνω του ενώ η μπάντα παίζει κλαρίνα στην παρέλαση, όπως η μπάντα του τιτανικού, καλού κακού να ξέρουν ότι κάθε super puma χωράει 7 άτομα πλήρωμα και από 10 έως 20 επιβάτες ανάλογα με τη διαδρομή και το βάρος τους, και ότι συνήθως είναι 4 ελικόπτερα σε χίο, λήμνο, ρόδο και ελευσίνα σε 24ωρη επιφυλακή. Και κάτι πρέπει να κάνει και η μπάντα με τον ήχο, γιατί τα νταούλια δεν ακούγονται και οι αγορές δεν χορεύουν. Μόνο με κλαρίνα δεν γίνεται τίποτα. Και αιφνίδια ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από B σε CCC την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γράφουν οι εφημερίδες μας. Τι αιφνίδια όμως; Δεν ακούγουν τα νταούλια εκεί στη fitch;

Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί έχει πιάσει τόση πρεμούρα την κυβέρνηση για λαλάκια, αυτοί χρόνο ζητούσαν και 1,9 δις επιστροφή, και χρόνο έχουν, και δανεικά μέσω της αύξησης του ΕLA στις τράπεζες σχεδόν τους το έδωσαν, το 1,9 δεν τους το έδωσαν. Τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων τις αγοράζουν σχεδόν αποκλειστικά ελληνικές τράπεζες μέσω των χρημάτων από το ELA. Ό,τι ζήτησαν πήραν. Η απόφαση της ΕΚΤ να καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων γραμματίων του Eλληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες ήλθε μετά. Ποιος ήταν ο υπουργός που υπογράμμιζε πριν 50 μέρες ότι η χώρα δεν θέλει τη δόση των 7 δις ευρώ, ωστόσο ζητούσε να της δοθούν από την ΕΚΤ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δις ευρώ; Α, ναι, ο γιάνης. Και τα 1,9 δις μπορούν να τα πάρουν, όπως έλεγε πέρσι ο κος μπαλτάς, από τους αυθόρμητους πολίτες που θα έτρεχαν «ότι οι ίδιοι που σήμερα δυσκολεύονται εξαιρετικά να πληρώσουν τους φόρους τους θα κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αν γίνει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τότε θα ξέρουν ακριβώς το πού πάνε τα λεφτά τους». Που είναι το πρόβλημά τους; Τα τελευταία χρόνια η ελλάδα ζει με τα δικά της χρήματα και δανείζεται φτηνά από τους εταίρους για την πληρωμή χρέους και τόκων. Τα χρήματα όμως χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη ρευστότητα και για πληρωμές των άμεσων αναγκών του δημοσίου μέχρι την επόμενη δόση. Αν δεν ζήτησαν ότι έπρεπε, τότε να το παραδεχτούν, να πουν ότι έκαναν λάθος π.χ. στους «πολλαπλασιαστές» ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, και να πάμε να τρέξουμε ένα νέο πρόγραμμα με μέτρα που θα προτείνουμε εμείς. Τους εταίρους δεν τους ενδιαφέρει το χρώμα της γάτας, τους ενδιαφέρει να βγάζει ποντίκια. Τα χρήματα τα έχουμε απόλυτη ανάγκη γιατί δεν τα καταφέρνουμε χωρίς αυτά. Το κράτος έχει βουλιάξει την πραγματική οικονομία, τώρα βουτά και τα αποθεματικά, θα στεγνώσουν όλα και θα σκάσουμε.

Το ευρώ είναι και δικό μας νόμισμα. Το νόμισμα ΜΑΣ. Το νόμισμα της ευρώπης. Αν δεν έχουμε έλεγχο στο νόμισμά μας, δεν έχουμε έλεγχο και στην οικονομία μας. Αλλά η οικονομία μας είναι αυτή των 18, αυτή των 29. Αν κάποιος αρχίζει να τυπώνει όποτε γουστάρει τότε το νόμισμά μας θα γίνει κομφετί. Άρα 10 εκ. έλληνες δεν παίρνουν μόνοι τους απόφαση για το νόμισμά μας. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι. Οκ. Και οι ευρωπαίοι συμφωνήσαμε ότι θα «τυπώσουμε» 1 τρις ευρώ με συγκεκριμένους όρους. Αντί να κοιτάξουμε να μπούμε σε αυτούς τους όρους ζητάμε μια εξαίρεση, ένα ρουσφετάκι, να μπούμε από το παράθυρο. Σαν ένας διορισμός του πάκη στο δημόσιο, μια προφορική συνέντευξη από τον αλέξη στη μέρκελ να διοριστούμε. Άδικος κόπος.

Στο προγραμμα της ξεσσαλονίκης ο σύριζα διακήρυττε ότι τα 11 δις του ΤΧΣ από το efsf θα τα έδινε «σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των ?3 δις, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο “μαξιλάρι” των, περίπου, ?11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες». Προεκλογικά ανησυχούσε ότι τα 11 δις θα τα φυγαδεύσουν οι σαμαροβενιζέλοι προκειμένου αυτός να μην μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του! Και μετεκλογικά στις 27/2 έγινε η επιστροφή στο πλαίσιο της συμφωνίας “γέφυρα” με το ΦΕΚ 292 και υπογραφή του ωραίου γιάνη. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την παράταση του προγράμματος κατά τέσσερις μήνες. Με την επιστροφή μειώθηκε κατά αντίστοιχο ποσό το δημόσιο χρέος. Αλλά επειδή δεν παίζονται, λίγες μέρες μετά ανακάλυψαν ότι τα 1,2 δις κακώς τα επέστρεψαν, καθώς με το ποσό αυτό καλύφθηκαν ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε ρευστό και όχι με ομόλογα και θα έπρεπε να συμψηφισθούν. Δικαιολογημένα μας βλέπουν οι ευρωπαίοι και γελούν παίζοντας με τις γραβάτες τους.

Και κάπως έτσι, για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία, η ΔΕΗ ετοίμασε ένα μικρό βραχυκύκλωμα για 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς επιτάσσει την πληρωμή του «χαρατσίου» και μάλιστα με βίαιο τρόπο αφού ζητά 350 εκατ. άμεσα για το «χαράτσι της ΔΕΗ» του 2013, το οποίο έμεινε απλήρωτο. Μα αφού ακούσαμε τον αλέξη και τα δώσαμε στο ΚΕΘΕΑ τι θέλουν πάλι; Δεν πρέπει να το έχει μάθει ο γιάνης γιατί δούλευε στη valve σε σενάρια εικονικής οικονομίας. Ας το δει στο youtube.

Και ας πει κάποιος του γιάνη ότι για τα απλήρωτα ενοίκια οι ιδιοκτήτες έκαναν στην εφορία δήλωση εκχώρησης των ενοικίων στο δημόσιο. Γιατί τώρα επιβάλλει τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με συντελεστές από 11% έως 33% και οι καμένοι από το ένφια νοικοκυραίοι κοψοχέρηδες του σαμαρά θα αναγκαστούν να κόψουν και το άλλο τους χέρι για το ψηφοδέλτιο που έριξαν στην κάλπη στις 25/1. Και κοντά σε αυτά η ΤτΕ επισημαίνει ότι το 2010 το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων ανερχόταν σε 233 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 είχε συρρικνωθεί στα 140,5 δις ευρώ. Αλλά μη νομίζετε ότι τα 140 είναι στις τράπεζες, όπως θα έλεγε και ο φλαμπουράρης είναι αέρας, έχουν γίνει δάνεια και ομόλογα, και τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών είναι άδεια. Ούτε κούρεμα καταθέσεων δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση γιατί και να κάνει δεν έχει να κερδίσει ούτε ευρώ, τα χρήματα που είναι στα χρηματοκιβώτια και στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών είναι ό,τι ρευστό δίνει ο ELA με τα 1,2 δις ευρώ που ανέβασε το όριο προχθές (λίγο πάνω από τα 71 δις συνολικά). Νομίζω ότι κοντεύει η μέρα που το δάχτυλο του γιάνη θα ξανασηκωθεί και θα ακούσουμε ξανά με μια μικροαλλαγή τα ακόλουθα «eurozone should simply announce that greece is defaulting and stick the finger to tsipras and say, well, you can now solve the problem by yourself...». Ζούμε στην εποχή που τα γραπτά στο διαδίκτυο μένουν για χρόνια, μετά τη φάρσα των γερμανών του zff που παραποίησαν εκ των υστέρων την πραγματικότητα και το δάχτυλο του γιάνη (μέχρι που την πάτησε και ο ίδιος και ζήτησε να του πει συγνώμη ο γερμανός πρετεντέρης, απίστευτη περίπτωση υπουργού, ποιο ψεύτης και ψεύτικος ακόμη και από τον σαμαρά) ζητώντας από τη μάζα να ψάξει την αλήθεια σε αυτό που τον έβαλαν να δει με το ψεύτικο στο ψέμα βαρουφάκη, τα κείμενα και τα σχόλια αυτών που μας έπρηζαν ότι ο γιάνης ήταν θύμα μοντάζ είναι ακόμη εκεί στην blogσφαιρα αφήνοντας γέλιο και πίκρα για τη νόηση και το επίπεδο της σκέψης μας. Μέχρι εκεί φτάνει ο νους μας. Ένα φστ στο σπρέι του ψεκασμού και της ομαδικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Μια επ’ αόριστο αναβολή αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Η θερμοκοιτίδα της ελληνικής παράνοιας, στον αμνιακό σάκο του θεού της ελλάδας και της παρέλασης του θιάσου για πρώτη φορά αριστερά. Είμαστε μόνοι μας ενάντια στη λογική, ανίκανοι να προτείνουμε αναπτυξιακά μέτρα ωφέλιμα για τηχώρα και το σύνολο των κατοίκων της, πληγωμένοι σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των βολεμένων και των υπολοίπων, ανίκανοι να πετύχουμε αυτό που έχουν πετύχει και οι άλλες χώρες του ευρώ. Πεθαίνουμε μόνοι μας με σπασμούς περασμένων μυθικών μεγαλείων, και κρίσεις με μηνύσεις παράκρουσης σε δημοσιογράφους όπως τον ανδρέα πετρουλάκη στο protagon από τον καμμένο για 1 εκ. ευρώ, που θα πληρωθούν σε δραχμές ως κερματοπόλεμος στον επιβάτη στο ελικόπτερο που θα μας ξυπνήσει στον εφιάλτη.
γιώργος δ

sabotaz33.blogspot.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...