Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γατάκια της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ

Α.Πανούτσος
Βάζεις φωτιά στη Ρώμη και σε θυμούνται στον αιώνα τον άπαντα. Σε αυτή τη λογική πρέπει να κινείται ο Σταύρος Κοντονής, αφού στον χρόνο που βρίσκεται στο υφυπουργείο το μόνο που έχει κάνει είναι να καλεί προέδρους των ΠΑΕ για να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να προσπαθεί να αποκλείσει τις ομάδες από την Ευρώπη, για να μείνει στην ιστορία μια για πάντα. Το πού θα πήγαινε η ιστορία με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ είχε φανεί αμέσως μετά τη συνάντηση, όταν το μήνυμα έλεγε ότι μπλέξαμε με άσχετους και αγενείς. Τα λόγια όμως έχουν τελειώσει και πάμε στα έργα. Με τον Κοντονή να θέλει να ψηφιστεί συγκεκριμένο άρθρο, το 16, που θα καταργεί ρητά το αυτοδιοίκητο.  

 Ο Σταύρος Κοντονής έχει το ίδιο πρόβλημα με την υπόλοιπη κυβέρνηση. Ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η κυβέρνηση πιστεύει ότι διαπραγματεύεται. Aν η κυβέρνηση έχει κάποιο leverage ότι θα κάνει ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπτωση Grexit, ο Σταύρος Κοντονής, με τον Ιούλιο Συναδινό πώς θα πιέσουν την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ; Θα τις φοβίσουν ότι υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Αστέρας και η Εθνική Ελλάδας ή θα φοβηθεί η Team ότι θα πέσουν τα τηλεοπτικά rating;

Δύο πράγματα πρόκειται να συμβούν. Το ένα, το σύνηθες. Να ψηφιστεί ο νόμος
και μετά να τρέχουν στην Ελβετία να λένε ότι θα τον αλλάξουν. Το δεύτερο, το ασυνήθιστο. Να ψηφιστεί ο νόμος και να μείνουν οι ομάδες εκτός Ευρώπης. Και επειδή με τους Συριζανέλ μιλάμε για ασυνήθιστη κυβέρνηση, το δεύτερο είναι πολύ πιθανό.

Τι θα συμβεί μετά, σταματάει το μυαλό του ανθρώπου. Υποθέτω ότι το πρώτο θα είναι η έκπτωση του Δ.Σ. της ΕΠΟ και η εκλογή νέου με το εκλογικό σύστημα που θέλουν στο υφυπουργείο και θα βγάλει τα αποτελέσματα που γουστάρουν. Πώς δηλαδή στη Σοβιετική Ενωση, που σπούδασε και έκανε το μεταπτυχιακό του στο «Αθλητισμός και Κοινωνιολογία» ο Ιούλιος Συναδινός μπορούσαν να βγάλουν 99% σε εκλογές στο Δ.Σ. της Χορωδίας του Νοβομπισίρκ, έτσι να βγει μια διοίκηση με τέτοια ποσοστά στην ΕΠΟ. Και μετά the sky the limit.
Μπορούν να βάζουν τις ομάδες να παίζουν όποτε θέλουν, με όσους παίκτες θέλουν, με φανέλες που θα τις σχεδιάσουν οι ίδιοι και με τους διαιτητές που θέλουν. Αν το υφυπουργείο θέλει οι παίκτες να φοράνε τα σώβρακα πάνω από το παντελόνι σαν τον Σούπερμαν, δεν έχει παρά να το ψηφίσει στον επόμενο νόμο. Αν θέλει τους διαιτητές αντί για σφυρίχτρα να παίζουν φλογέρα, προσθέτει ένα άρθρο. The sky the limit.

Επειδή όμως η πλευρά που παρουσιάζει την παρέμβαση Κοντονή σαν μέσο εξαγνισμού της ΕΠΟ με το φτωχό μου το μυαλό να ρωτήσω κάτι. Τι δίνει ελπίδα ότι μια διοίκηση που θα βγαίνει από έναν πολιτικό που δείχνει εξαρτημένος από την προβολή θα είναι πιο ακέραια από αυτή που βγάζουν οι Ενώσεις; Γιατί το βασικό αξίωμα «η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» θα ανασταλεί στην περίπτωση του υφυπουργού Αθλητισμού; Ενός ανθρώπου που λέει μετά τη συνέντευξη Τύπου ότι είναι ενοχλημένος από την επιστολή της ΟΥΕΦΑ, σαν οι άλλοι να θέλουν να κάνουν κουμάντο στο μαγαζί του που νομίζει ότι είναι το ποδόσφαιρο;

Τέλος, αν ο Σταύρος Κοντονής λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η ΟΥΕΦΑ αντιδρά σε «όχι και τόσο σημαντικές παρεμβάσεις», γιατί ο ίδιος είναι έτοιμος να στείλει μερικές χιλιάδες άτομα στην ανεργία για «όχι και τόσο σημαντικές παρεμβάσεις»;


Άντε, γατάκια...
Η μεγάλη στιγμή του Σταύρου Κοντονή πριν αναλάβει το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν ήταν η πρώτη εκλογή του στη Ζάκυνθο, που του εξασφάλισε την ευγνωμοσύνη του Αλέξη Τσίπρα. Ηταν η συμμετοχή του στη δίκη του Μπιλ Κλίντον. Επειδή οι νεότεροι δεν θα έχουν ιδέα για τι μιλάω, ναι. Ναι, ο Μπιλ Κλίντον δικάστηκε και καταδικάστηκε στην Ελλάδα, σε δίκη στην πλατεία Συντάγματος.

Ηταν το μακρινό 1999 και η 1η Μαρτίου όταν το ΚΚΕ αποφάσισε να περάσει από δίκη τον Μπιλ Κλίντον για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Στη δίκη είχε προεδρεύσει ο Κώστας Καζάκος ενώ δίπλα του, σε ρόλο εισαγγελέα ή συνέδρου, είχε παρασταθεί ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού. Η δίκη είχε γίνει με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα και μάλλον αναμενόμενα είχε καταλήξει με τον Καζάκο να σηκώνεται και να καταδικάζει τον Αμερικανό πρόεδρο των ΕΠΑ, όπως λέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες από το ΚΚΕ. «Το δικαστήριο παραδίδει τους κατηγορουμένους στην ανατρεπτική οργή των λαών και στη χλεύη της Iστορίας» είχε πει ο Καζάκος. Ετσι ξερά χωρίς έφεση και ελπίδα. Είναι και ο λόγος που ο φυγόδικος Κλίντον δεν τόλμησε να ξαναέλθει στην Ελλάδα.

Επειδή μετά τη δίκη του Κλίντον είχε πέσει δούλεμα, ο Κώστας Καζάκος αποφάσισε να απαντήσει. «Δεχτήκατε, όμως, μεγάλη πίεση, επίθεση, ειδικά με τη δίκη;», είχε γίνει η ερώτηση στον Καζάκο. «Ετσι συμβαίνει μ' αυτά τα πράγματα. Μάλιστα δέχτηκα επίθεση σε προσωπικό επίπεδο και με χυδαίο τρόπο. Ηταν όμως αναμενόμενο, γιατί στην εποχή που ζούμε θίγονται μεγάλα συμφέροντα, είναι πολύ χοντρό το παιχνίδι, όπως λέει ο λαός. Επομένως, κάθε κίνηση, κάθε στάση ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων που αντιστρατεύεται αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων επισύρει αντιδράσεις», είχε απαντήσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Περιμένετε λοιπόν, γατάκια της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, ότι ένας άνθρωπος που καταδίκασε τον πρόεδρο των Ενωμένων Πολιτειών να μασήσει επειδή τον απειλείτε ότι θα αποκλείσει τις ομάδες από την Ευρώπη; Αντε μαζευτείτε γιατί το δικαστήριο μπορεί να ξαναστηθεί. Αυτή όμως τη φορά όχι με τον πρόεδρο των Ενωμένων Πολιτειών κατηγορούμενο, αλλά με τον Μπλάτερ και τον Πλατινί. Να δω έτσι και καταδικαστούν, με τι μούτρα θα ξαναπατήσουν σε γήπεδο.
sportday.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...