Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΕΛΕ, ΕΛΕ, Ελελεύ



Ξέρει κανείς εάν η κυβέρνηση του Ισημερινού, η οποία έφτιαξε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου το 2008 - με τους ίδιους διεθνιστές ειδικούς χρέους που μάζεψε η κα Κωνσταντοπούλου - χρησιμοποίησε σε οποιοδήποτε διεθνές forum, υπερεθνικό οργανισμό ή δικαστήριο τα ευρήματα της επιτροπής;
Ας με διορθώσει όποιος έχει αντίθετη πληροφόρηση. Δεν παρουσιάσθηκαν σε κανένα διεθνές forum - εκτός από φιέστες ψεκασμένων, δεν παρουσιάσθηκε στον ΟΗΕ, δεν προσκομίσθηκε σε κανένα δικαστήριο ή διαιτησία. Η ΕΛΕ για την διεθνή κοινότητα απλώς είναι ένας πάκος χαρτιά, μηδενικής αξίας.

Η ΕΛΕ είναι ένα εργαλείο εσωτερικής προπαγάνδας - τίποτε άλλο! Να το επικαλούνται οι ψεκασμένοι και τα φασισταριά ως άλλοθι για τις καταστροφικές πολιτικές τους. Όπως ακριβώς ο Κορρέα στον Ισημερινό.
Η ΕΛΕ του Ισημερινού κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2008. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η κυβέρνηση δεν πλήρωσε τόκους ομολόγων (αναδιαρθρωμένο χρέος το 1999-2000) και έκανε την επανάστασή της. Τον Μάρτιο 2009 έγινε
γνωστό πως αγόρασε σκοτωμένα τα ομόλογα (στο 30%), υπό πλήρη μυστικότητα, με τη βοήθεια μιας τράπεζας. Η στάση πληρωμών αφορούσε δύο από τις τρεις σειρές ομολόγων της χώρας - πώς έτυχε και όλα τα ομόλογα της μιας σειράς δεν είχαν ούτε δεκαράκι απεχθούς χρέους, είναι θαύμα! Έκτοτε, η μία σειρά ομολόγων και όσοι δεν πούλησαν σκοτωμένα τα ομόλογά τους πληρώνονται κανονικά! Κορόιδο είναι νομίζερε ο Κορρέα να πάει τα κουρελόχαρτα της ΕΛΕ σε δικαστήριο ή διαιτησία;
Η αλήθεια είναι πως, με την εσωτερική χρήση της ΕΛΕ, η κυβέρνηση Κορρέα απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε δικαστήριο, διαιτησία ή διεθνές forum.

Ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν και πού κατέληξαν οι Εκουατοριάνοι φίλοι μας. Το συνολικό χρέος της χώρας το Δεκέμβριο 2008 ήταν $4.5 δις - τα διαθέσιμα ήταν $6.8 δις. Δεν υπήρχε δηλαδή κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης ή ρευστότητας. Η στάση πληρωμών αφορούσε συνολικά ομόλογα ονομαστικής αξίας $2.8 δις. Η καθαρή μείωση του χρέους ήταν περίπου $1.2 δις - η μισή θα μπορούσε να επιτευχθεί από επαναγορά μιας και τα ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 60-70%. Ήδη πριν από το τέλος του 2009, η χώρα μπήκε στον αναπνευστήρα του Συμφώνου των Άνδεων (ας πούμε η ΕΟΚ της Ν. Αμερικής) και επί χρόνια η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως θα βρει χρηματοδότηση από Βενεζουέλα, Ρωσία, Ιράν, Κίνα! Τζίφος!
Πέρυσι, ο Κορρέα παρέδωσε την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας στην Κίνα - είχε φτάσει στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας. Ο Βέλγος με τα πέδιλα και τις κάλτσες θα έχει repeat business στον Ισημερινό: θα κληθεί να βρει το απεχθές κομμάτι του ξεπουλήματος του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας.
Τα θυμίζω αυτά για να μη λέει κανείς ότι δεν ήξερε. Ότι "καλό θα είναι να ξέρουμε πώς φτιάχτηκε το βουνό του χρέους". Όχι έτσι. Όχι με τα εργαλεία περονικής προπαγάνδας. Όχι με τα εργαλεία που με βεβαιότητα οδηγούν στην καταστροφή.
George J. Prokopakis/fb

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...