Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ


H Ελλάδα αποκτά πλέον ένα αυστηρό, ξενοφοβικό πλάισιο για την απονομή της ιθαγένειας στους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Και όχι μόνο αυτό. Η ακύρωση των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 ως σήμερα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Και στις προεκτάσεις του, το θέμα μπορεί να οδηγήσει και σε συζήτηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2010.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, οδήγησε σε εντολή του πρωθυπουργού ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στον θεσμικό πλαίσιο. Εκ των πραγμάτων, ακυρώνονται όλες οι πράξεις απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία.

Στο υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείουν να χορηγήσουν «αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και οι γονείς τους έχουν άδεια παραμονής. Όταν αυτά τα παιδιά ενηλικιώνονται, θα μπορούν να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης και να αποκτούν την ιθαγένεια έπειτα από εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι το πλαίσιο του νόμου Ραγκούση δεν εξασφάλιζε ισχυρές διαβεβαιώσεις για την ενσωμάτωση των υπό πολιτογράφηση στην ελληνική κοινωνία. 


πηγη

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...