Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

H «Aθηνά» και οι πελάτες της


Της Μαρίας Κατσουνάκη/kathimerini.gr

«Ούτε στις Σέρρες ούτε πουθενά. Λέμε όχι στο σχέδιο «Αθηνά"». Η αντίδραση σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια αποτελεί σχεδόν φοιτητική σταθερά, εδώ και αρκετά χρόνια. Αν ήθελε να απαντήσει όμως ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος στο σύνθημα των σπουδαστών και καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, θα τα έβρισκε μάλλον σκούρα. Γιατί, ωραία, να συγχωνευτεί το ΤΕΙ Σερρών με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ένα ενιαίο Κεντρικής Μακεδονίας. Με ποια λογική όμως μεταφέρονται οκτώ τμήματα από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες; Οταν μάλιστα το αποψιλούμενο ΤΕΙ θεωρείται από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα; Εκτός και αν η εξήγηση βρίσκεται στη δήλωση του προέδρου του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος απευθύνοντας ευχαριστίες σε «αρμοδίους», βουλευτές και παράγοντες, για την υποστήριξή τους, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κώστα Καραμανλή (διευκρίνισε αργότερα ότι εννοούσε τον συνονόματο υιό του Αχιλλέα Καραμανλή), από τον οποίο ζήτησε να μεσολαβήσει για να κλείσει κάποια ραντεβού. «Οταν πηγαίνεις συστημένος σε ακούν πολύ περισσότερο», είπε.
Απορώ με τον συνάδελφό του στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήξερε ότι ο «ανταγωνιστής» κρατούσε στο χέρι του φλος ρουαγιάλ; Πώς πίστευε ότι θα τον αντιμετωπίσει; Με πανό ή καταγγελίες για «στημένο παιχνίδι»;

Ομως η είδηση δεν είναι ότι οι πελατειακές σχέσεις και οι κομματικοί συσχετισμοί συνιστούν την πεμπτουσία του σχεδίου «Αθηνά» (για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας). Πάνω στην ίδια πελατειακή βάση δεν στηρίχτηκε η «άνθηση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Η «κατασκευή» δηλαδή πανεπιστημιακών τμημάτων ανά την επικράτεια με βασικό κριτήριο τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών και αρχόντων και τις διασυνδέσεις τους με το αθηνοκεντρικό κράτος; Πώς περιμένουμε να αλλάξουν άρδην οι συνήθειες και να επιτευχθούν οι συγχωνεύσεις με ορθολογισμό και επιστημονική πειθαρχία;

Το καινούργιο στοιχείο (η «είδηση») στο déjà vu της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι το αναπόφευκτο των συγχωνεύσεων. Τα χρήματα δεν επαρκούν για να συντηρηθούν περιφερειακά τμήματα, πολλά από τα οποία στερούνται ήδη όχι μόνο θέρμανσης αλλά και προσωπικού. Αρα καταργήσεις και μετακινήσεις τμημάτων θα γίνουν ούτως ή άλλως.
Θα οδηγηθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ελεύθερη πτώση και πλήρη διάλυση ή θα γίνει προσπάθεια να εξορθολογιστεί ο ασυνάρτητος ακαδημαϊκός χάρτης; Θα επιζήσουν τα πανεπιστήμια ή το πελατειακό κράτος; Ο κ. Αρβανιτόπουλος δείχνει να έχει αποφασίσει με ποιους θα συνταχθεί. Οι ενδείξεις είναι αποκαρδιωτικές.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...