Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

10 σκέψεις για τη μη προφυλάκιση

Δημήτρης Φύσσας


Γράφω το σημείωμα αυτό ενώ έχουν κριθεί μη προφυλακιστέοι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής (οι κ. Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος- εξαιρέθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέος ο κ. Λαγός) και δεν έχει ακόμα απολογηθεί ο αρχηγός τους κ. Νίκος Μιχαλολιάκος.

Α. H μη προφυλάκιση δεν είναι αθώωση. Οι κατηγορούμενοι παραμένουν κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, με πάρα πολλές επιμέρους κατηγορίες ο καθένας.

Β. Η μη προφυλάκιση δεν αποτελεί πρόκριμα για αθώωση. Οι κατηγορούμενοι μπορεί στη δίκη να καταδικαστούν ή ν΄αθωωθούν.

Γ. Το νόημα της προφυλάκισης είναι, πρώτο, να μην μπορούν αν κάνουν εγκληματικές πράξεις και, δεύτερο, να μη μπορούν να φύγουν από τη χώρα, μέχρι να γίνει η δίκη τους. Πιστεύει κανείς ότι, όπως είναι τα πράγματα, θα κάνουν κάτι από τα δύο, τα συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη;

Δ. Πολύ καλά έκαναν οι ανακριτές και οι εισαγγελείς, αφού έτσι έκριναν. Αυτό θα πει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Ε. Η έρευνα για τη Χρυσή Αυγή έχει μόλις αρχίσει. Τα ευρήματα προκύψανε σχεδόν αποκλειστικά από την έρευνα για το φόνο του Παύλου Φύσσα. Πολλά άλλα, ακόμα και για τον ίδιο αυτό το φόνο, πρόκειται ν΄ αποκαλυφτούν. Πολύ περισσότερο γι΄ άλλα πιθανά κακουργήματα. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γι΄ αυτό ζήτησε περαιτέρω χρόνο.

ΣΤ. Οι ανακριτές μπορεί να ξανακαλέσουν τους κατηγορούμενους, στη βάση νέων δεδομένων, και να τους κρίνουν προφυλακιστέους - ή και πάλι να μην τους κρίνουν.

Ζ. Οι αρχές μπορεί να βρουν στοιχεία και εναντίον άλλων χρυσαυγιτών, βουλευτών ή όχι, ανάλογα με την πορεία των ερευνών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο συλλήψεων συμπληρωματικών κατηγοριών – απολογιών – προφυλακίσεων.

Η. Η πολιτική πλευρά (πιθανή άρση ασυλίας, πιθανή τροποποίηση νομοθεσίας, αλλαγή καθεστώτος χρηματοδότησης των κομμάτων κλπ) δεν έχει ακόμα καν αρχίσει να κινείται.

Θ. Όσοι πανηγυρίζουν (Χρυσή Αυγή) ή «κλαίνε» (αντίπαλοί της) βιάζονται πολύ και κρίνουν συναισθηματικά, με βάση το θυμικό, το θεαθήναι και τις άμεσες εντυπώσεις. Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και θα έχει πολλά «γυρίσματα». Αυτό ισχύει και για την όποια απόφαση παρθεί σε λίγες ώρες για τον κ. Μιχαλολιάκο.

Ι. Έχω τη γνώμη ότι η Χρυσή Αυγή, από τώρα μέχρι τη δίκη της, δε θα δράσει με τρόπο τέτοιο, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το εναντίον της κατηγορητήριο.
athensvoice.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...