Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πέντε πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε για την κλιματική αλλαγή, από το στόμα μερικών πολύ έξυπνων ανθρώπων

ppol.gr

©Washington Post

Επισκεφθείτε το group της στο Facebook ή το Twitter για να σχολιάσετε, να συζητήσετε και να κοινοποιήσετε αυτό το άρθρο


Η καθιερωμένη πενταετής έκθεση της «διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή» (IPCC) μόλις εξεδόθη. Ιδού η κεντρική της ιδέα: «είναι εξαιρετικά πιθανό πως η υπερθέρμανση του πλανήτη που παρατηρήθηκε από τα μέσα του 20ού αιώνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα».
 Η απόδοση ευθύνης στον ρόλο των ανθρώπων για την υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει διαρκώς από την πρώτη έκθεση της IPCC, το 1990 -κι αυτό είναι κάτι σημαντικό να το γνωρίζουμε.
 Αλλά σε αυτήν την έκθεση υπάρχουν πολύ περισσότερα και σημαντικότερα να κατανοήσει κανείς. Ιδού πέντε βασικά συμπεράσματα, όπως τα είπαν οι ειδήμονες στην συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της IPCC:

1. O ρόλος του ανθρώπου στην παγκόσμια υπερθέρμανση είναι αδιαμφισβήτητος, ενώ ο ρόλος της «φυσιολογικής» διακύμανσης της θερμοκρασίας είναι σχεδόν μηδενικός

  
«Από τη δεκαετία του 1950, οι φυσικοί εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. η ηλιακή δραστηριότητα) δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου στη θερμοκρασία του πλανήτη»
Στέφαν Ράχμστορφ (Stefan Rahmstorf), μετεωρολόγος

«Σχεδόν το 100% της παρατηρημένης υπερθέρμανσης του πλανήτη οφείλεται στους ανθρώπους»
                                                                                                                                                                                                         Τζεφ Μάστερς (Jeff Masters), μετεωρολόγος

2. Η έκθεση είναι απολύτως αξιόπιστη


  
«Είναι πιθανότατα η εκτενέστερη και πληρέστερη επιστημονική αξιολόγηση στην ιστορίαΚαι δεν αναφέρομαι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά σε κάθε επιστημονικό πεδίο»

Σάιμον Ντόνερ (Simon Donner), μετεωρολόγος

«Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ομάδα εξέτασε 9,200 επιστημονικές δημοσιεύσειςεκ των οποίων τα δύο τρίτα δημοσιεύτηκαν μετά το 2007καθώς και σχεδόν 55,000 σχόλια που συνέταξαν 1,089 αξιολογητές τους από 52 χώρεςΗ πλειοψηφία των επιστημόνων που συνέταξαν την έκθεση αυτή του IPCC συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αυτό το εγχείρημα»

'Αντριου Φρίντμαν (Andrew Freedman), επιστημονικός συντάκτης

«Δεν έχουμε εδώ μια πρόχειρη έκθεση που προορίζεται για το συρτάριΔεν είναι ένα πολιτικό κείμενο που συντάχτηκε για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι ατόφια επιστήμη

Τζον Κέρι (John Kerry), υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ

3. Η υπερθέρμανση επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαπενταετία, αλλά δεν σταμάτησε (αν πάντως η επιβράδυνση συνεχιστεί, θα σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα μοντέλα εξομοίωσης)

«Η τάση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μοιάζει να έχει επιβραδύνει λιγάκι, αλλά είναι αναμενόμενο να επιταχυνθεί ξανά σε λίγο, σαν οδηγός που μόλις πέρασε ένα σήμα με χαμηλό όριο ταχύτητας»

Μπρέντα Εκβούρζελ (Brenda Ekwurzel), μετεωρολόγος

«Το τρέχον διάλειμμα (στην υπερθέρμανση του πλανήτη) ταιριάζει με αρκετά ανάλογα διαλείμματα του παρελθόντος. Όταν ανεβαίνεις ένα ψηλό κτίριο με τις σκάλες, είναι λάθος να θεωρείς πως κάθε πλατύσκαλο είναι το τέλος της ανάβασης»

Ρτσαρντ Μίλερ (Richard Muller), φυσικός

«Φυσικά, αν η επιβράδυνση διατηρηθεί άλλα είκοσι χρόνια, θα σημάνει πως τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία των μοντέλων μας»

Τόμας Στόκερ (Thomas Stocker), μετεωρολόγος, συμπρόεδρος έκθεσης IPCC

4. Δεν παρατηρήθηκε καμία «επιβράδυνση» στην άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών

  
«Το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών αυξάνει ακατάπαυσταΑυτό σημαίνει πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επιβραδύνθηκε και πως η νάρκη στην ηλιακή δραστηριότητα δεν φαίνεται πως επηρέασε την υπερθέρμανση του πλανήτη»

Στέφαν Ράχμστορφ

5. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πραγματική απειλή, τις επιπτώσεις της οποίας μπορούμε να περιορίσουμε 
  
«Μου έκανε εντύπωση πόσο πολύ μοιάζει η έκθεση του IPCC με τη διάγνωση ενός ασθενούς σε νοσοκομείοΤα φυσικά συστήματα από τα οποία εξαρτάται ο πολιτισμός έχουν όλα πληγεί βαρύτατα,και η πρόβλεψη της πορείας της υγείας του πλανήτη μοιάζει με εκείνη ενός μανιώδους καπνιστή που πάσχει από καρδιοπάθεια: αν δεν αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής του, η ασθένειά του θα χειροτερεύσει πολύ»

Τζεφ Μάστερς

«Για πολλές δεκαετίες ακόμα είμαστε "κλειδωμένοι" σε μια γενική άνοδο της θερμοκρασίας, με βραχυχρόνιες περιόδους ανεβοκατεβάσματός της, που εξαρτώνται από τις φυσικές μεταβλητές του συστήματος (όπως π.χ. στην πρόσφατη «στάση» στην άνοδο της θερμοκρασίας)Αλλά αν η ανθρωπότητα αποφασίσει να περιορίσει τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και άλλες ανάλογες επιβαρυντικές συνθήκες από τα μέσα του αιώνα και πέρα, το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό»

«Η απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη αφορά περισσότερο την ηθική και την οικονομία, παρά τα δεδομένα»

'Αντριου Ρέφκιν (Andrew Revkin), επιστημονικός συντάκτης των «Νιου Γιορκ τάιμς»

«Η ανθρωπότητα καλείται να επιλέξει ποιο σενάριο θα αντιμετωπίσει τα επόμενα εκατό πάνω-κάτω χρόνια. Το σενάριο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο COθα εκπέμψουμε στο μέλλον»

Τόμας Στόκερ


Ο Jason Samenow είναι περιβαλλοντολόγος

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...