ppol.gr
©Washington Post
Επισκεφθείτε το group της στο Facebook ή το Twitter για να σχολιάσετε, να συζητήσετε και να κοινοποιήσετε αυτό το άρθρο
Η καθιερωμένη πενταετής έκθεση της «διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή» (IPCC) μόλις εξεδόθη. Ιδού η κεντρική της ιδέα: «είναι εξαιρετικά πιθανό πως η υπερθέρμανση του πλανήτη που παρατηρήθηκε από τα μέσα του 20ού αιώνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα».
Η απόδοση ευθύνης στον ρόλο των ανθρώπων για την υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει διαρκώς από την πρώτη έκθεση της IPCC, το 1990 -κι αυτό είναι κάτι σημαντικό να το γνωρίζουμε.
Αλλά σε αυτήν την έκθεση υπάρχουν πολύ περισσότερα και σημαντικότερα να κατανοήσει κανείς. Ιδού πέντε βασικά συμπεράσματα, όπως τα είπαν οι ειδήμονες στην συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της IPCC:
1. O ρόλος του ανθρώπου στην παγκόσμια υπερθέρμανση είναι αδιαμφισβήτητος, ενώ ο ρόλος της «φυσιολογικής» διακύμανσης της θερμοκρασίας είναι σχεδόν μηδενικός
«Από τη δεκαετία του 1950, οι φυσικοί εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. η ηλιακή δραστηριότητα) δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου στη θερμοκρασία του πλανήτη»
«Σχεδόν το 100% της παρατηρημένης υπερθέρμανσης του πλανήτη οφείλεται στους ανθρώπους»
2. Η έκθεση είναι απολύτως αξιόπιστη
«Είναι πιθανότατα η εκτενέστερη και πληρέστερη επιστημονική αξιολόγηση στην ιστορία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά σε κάθε επιστημονικό πεδίο»
«Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ομάδα εξέτασε 9,200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκ των οποίων τα δύο τρίτα δημοσιεύτηκαν μετά το 2007, καθώς και σχεδόν 55,000 σχόλια που συνέταξαν 1,089 αξιολογητές τους από 52 χώρες. Η πλειοψηφία των επιστημόνων που συνέταξαν την έκθεση αυτή του IPCC συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αυτό το εγχείρημα»
«Δεν έχουμε εδώ μια πρόχειρη έκθεση που προορίζεται για το συρτάρι. Δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο που συντάχτηκε για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι ατόφια επιστήμη!»
3. Η υπερθέρμανση επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαπενταετία, αλλά δεν σταμάτησε (αν πάντως η επιβράδυνση συνεχιστεί, θα σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα μοντέλα εξομοίωσης)
«Η τάση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μοιάζει να έχει επιβραδύνει λιγάκι, αλλά είναι αναμενόμενο να επιταχυνθεί ξανά σε λίγο, σαν οδηγός που μόλις πέρασε ένα σήμα με χαμηλό όριο ταχύτητας»
«Το τρέχον διάλειμμα (στην υπερθέρμανση του πλανήτη) ταιριάζει με αρκετά ανάλογα διαλείμματα του παρελθόντος. Όταν ανεβαίνεις ένα ψηλό κτίριο με τις σκάλες, είναι λάθος να θεωρείς πως κάθε πλατύσκαλο είναι το τέλος της ανάβασης»
«Φυσικά, αν η επιβράδυνση διατηρηθεί άλλα είκοσι χρόνια, θα σημάνει πως τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία των μοντέλων μας»
4. Δεν παρατηρήθηκε καμία «επιβράδυνση» στην άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών
«Το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών αυξάνει ακατάπαυστα. Αυτό σημαίνει πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επιβραδύνθηκε και πως η νάρκη στην ηλιακή δραστηριότητα δεν φαίνεται πως επηρέασε την υπερθέρμανση του πλανήτη»
Στέφαν Ράχμστορφ
5. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πραγματική απειλή, τις επιπτώσεις της οποίας μπορούμε να περιορίσουμε
«Μου έκανε εντύπωση πόσο πολύ μοιάζει η έκθεση του IPCC με τη διάγνωση ενός ασθενούς σε νοσοκομείο. Τα φυσικά συστήματα από τα οποία εξαρτάται ο πολιτισμός έχουν όλα πληγεί βαρύτατα,και η πρόβλεψη της πορείας της υγείας του πλανήτη μοιάζει με εκείνη ενός μανιώδους καπνιστή που πάσχει από καρδιοπάθεια: αν δεν αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής του, η ασθένειά του θα χειροτερεύσει πολύ»
Τζεφ Μάστερς
«Για πολλές δεκαετίες ακόμα είμαστε "κλειδωμένοι" σε μια γενική άνοδο της θερμοκρασίας, με βραχυχρόνιες περιόδους ανεβοκατεβάσματός της, που εξαρτώνται από τις φυσικές μεταβλητές του συστήματος (όπως π.χ. στην πρόσφατη «στάση» στην άνοδο της θερμοκρασίας). Αλλά αν η ανθρωπότητα αποφασίσει να περιορίσει τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και άλλες ανάλογες επιβαρυντικές συνθήκες από τα μέσα του αιώνα και πέρα, το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό»
«Η απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη αφορά περισσότερο την ηθική και την οικονομία, παρά τα δεδομένα»
«Η ανθρωπότητα καλείται να επιλέξει ποιο σενάριο θα αντιμετωπίσει τα επόμενα εκατό πάνω-κάτω χρόνια. Το σενάριο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο CO2 θα εκπέμψουμε στο μέλλον»
Τόμας Στόκερ
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου