Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Αν περιμένεις από ένα τέτοιο καθεστώς για να σωθείς, τότε σου έχω άσχημα νέα


Michael Theodosiadis
Θεωρώ τελείως ηλίθιο, πέρα για πέρα, να βαφτίζει κάποιος το σύγχρονο καθεστώς χούντα. Όχι δεν ζούμε σε χούντα αλλά σε ένα καθεστώς αυστηρά ολιγαρχικό. Ας μην πέφτουμε στην παγίδα της υπερβολής. Αν πραγματικά θέλεις να δεις τί είναι μια χούντα, κάνε μια βόλτα σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία, την Λιβύη. Δες εκεί τί θα πει κρατικός έλεγχος. Το να αναπαράγουμε ότι ακούμε στους Λαζόπουλους στους Τράγκες και σε κάθε κάκιστου πολιτικά επιπέδου πολιτική δεν είναι και ότι καλύτερο. Έχουν υπάρξει βασανισμοί σε αστυνομικά τμήματα, έχει η αστυνομία κάνει χρήση βίας σε διαδηλωτές και αντιφρονούντες; Σαφέστατα ναι. Αυτό, όμως, δεν εξισώνει την ολιγαρχία με τη στρατιωτική δικτατορία. Αυτό αποκαλείται: αποτυχημένο κράτος (failed state)

ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ….ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΤΕ ΖΟΥΣΑΝΕ ΚΑΛΥΕΤΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…..ΤΟΤΕ??? ‘Η ΣΗΜΕΡΑ???
Δεν νομίζω ότι οι δύο αυτές εποχές μπορούν να συγκριθούν έτσι απλά. Όπως λες, έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά δεδομένα και όχι μάλιστα σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον δεν έχεις ψυχρό πόλεμο, δεν έχεις ΕΣΣΔ, έχεις Ισλαμικό φονταμενταλισμό, έχεις Νεοφιλελευθερισμό, αλλά ΔΕΝ έχεις το γνωστό δίπολο ΕΣΣΔ -ΗΠΑ. Έχεις, επίσης, και μια οικονομική κρίση η οποία είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, μια
κρίση αρκετά σκληρή και αδυσώπητη, που έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους άνεργους όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στις χώρες του Νότου, όχι μόνο στις ΗΠΑ και τις αδύναμες οικονομικά χώρες, αλλά ακόμη και στην Βρετανία, τον Καναδά, τις Σκανδιναβικές χώρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν, δηλαδή, οι ισχυρές χώρες υποφέρουν, φαντάσου πως θα υποφέρει η Ελλάδα. Συνεπώς, το να νοσταλγείς μια εποχή λέγοντας απλά και μόνο «τότε ζούσαμε καλύτερα από οικονομικής πλευράς», επειδή τότε δεν υπήρχαν μνημόνια κτλ, αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τη φύση του καθεστώτος ούτε με την οικονομία μιας χώρας η οποία διαμορφώνεται βάση διεθνών συνθηκών.
 Και ο λόγος που μια τέτοια κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο οφείλεται στις εφαρμογές όλου αυτού του φάσματος των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 70 όπου η επιστροφή στο Κευνσιανικό μοντέλο κατάφερε και μπάλωσε μεγάλο κομμάτι του προβλήματος. Συνεπώς, τίποτα δεν έχει να κάνει με την φύση της δικτατορίας του 70, εφόσον μιλάμε για χώρες θύματα συνθηκών. Έπειτα, το Κευνσιανικό μοντέλο και η σοσιαλδημοκρατία ήταν αποτέλεσμα των αγώνων της εργατικής τάξης. Ούτε κατά διάνοια δεν θα παίρνονταν τέτοια μέτρα τότε, διότι ο κόσμος απαιτούσε, έβγαινε στους δρόμους (μιλάω για τις άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι την Ελλάδα που είχε την δικτατορία). 
Τότε υπήρχε μια σταθερή οικονομία, ένα κράτος πρόνοιας, και για όλα αυτά βοήθησε ο μύθος της Ρωσίας, που πίστευε πολύς κόσμος ότι εκεί είχε οικοδομηθεί ένα καθεστώς δίκαιο που θα πρέπει έτσι να γίνουμε κι εμείς για να απελευθερωθούμε (ασχέτως και αν το καθεστώς της ΕΣΣΔ ήταν ένα έκτρωμα). Κοινώς, το ότι τότε είχες λιγάκι ψωμί να φας οφείλεται σε όλα αυτά τα πράγματα και όχι σε μια μεμονωμένη περίπτωση. Οφείλεται στους αγώνες, κοινώς σε αξίες και ιδανικά αντίθετα με αυτά που πρέσβευε η χούντα ή ίδια. Στο θέμα πολιτικών ελευθεριών δεν νομίζω ότι αξίζει να το συζητάμε καν.

Προσπάθησε να κρίνεις μια κατάσταση έχοντας κατά νου τις διεθνείς συγκυρίες αντί να απομονώνεις μια δεδομένη στιγμή σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική Ήπειρο. Με λίγα λόγια, ένας Παπαδόπουλος σήμερα θα ήταν 100 φορές χειρότερος από τον τότε και όχι μόνο γιατί ο ίδιος είναι παράφρονας, αλλά γιατί πλέον οι αξίες που κυριαρχούν παντού (και φυσικά διαμορφώνουν και διαμορφώνονται παράλληλα από την πολιτική σκηνή) είναι οι αγορές πάνω από την κοινωνική αλληλεγγύη. Το ίδιο ίσχυε και τότε αλλά σε μικρότερο βαθμό και αυτό, ξαναλέω, δεν οφείλεται σε καμία χούντα, αλλά σε κοινωνικές δυνάμεις που πάλευαν ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό, τον οποίο προσπαθούσε η χούντα να σώσει.

Δεν υπάρχουν ηγέτες, κόμματα, καθοδηγητές, πρωτοπορίες κτλ… Υπάρχουμε μόνο εμείς. Αν περιμένεις από ένα τέτοιο καθεστώς για να σωθείς, τότε σου έχω άσχημα νέα. Θα είναι ακόμη χειρότερο. Μπορείς να κάνεις ένα ταξίδι αν θέλεις σε χώρες που έχουν χούντα. Κανείς δεν σου στερεί το δικαίωμα αυτό.
eagainst.com

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...