Τρίτη 6 Απριλίου 2010

καθε τραπεζι και το πιστολι του...

τι θα μπορουσε να σκεφτεται ο παπακωνσταντινου το βραδυ της αναστασης;προφανως "να αναστηθει ο κυριος και να στειλει τα spreads στο πυρ το εξωτερον".αμ δεν.σιγα να μην ασχολειται με ανοησιες.
τριτη μεσημερι,ιστορικο υψηλο,να υπερβαινει το 4%.πάρε να 'χεις.
λοιπον περα απο το στανταρ οτι οι τραπεζες ειναι κουφαλες,δειχνω να καταληγω και σε καποια αλλα πραγματα.
διπλα ειναι ο πινακας με το χρεος των χωρων της ευρωζωνης,οπως προκυπτει απο τη eurostat,με μετρησεις της 31/12/2008.τι φαινεται εδω;
πως η ελλαδα δεν ειναι και η ξυπολητη και ατυχησασα κορασις.βρισκεται αρκετα κατω στην αξιολογηση του δημοσιου και ιδιωτικου της χρεους.
δηλαδη δε θελει και πολλα.ενα συμαζεμα του δημοσιου τομεα και μια πιο εξωστρεφη παραγωγη ή μια προσεκτικοτερη διαχειρηση(καταναλωση) των δικων της προϊoντων.πρωτιστα βεβαια χρειαζεται ανθρωπους να υπηρετησουν το μοντελο αυτο.εκει ομως εισερχεται το πολιτικο μοτιβο,οι πολιτες που το ψηφιζουν κλπ.
τελος παντων,απλα το προβλημα δεν ειναι εκει.
το προβλημα ειναι πως αναχρηματοδοτεις το δημοσιο χρεος.ειδικα αυτο το καιρο ολοι οσοι συναναστρεφονται με κακες παρεες-τραπεζες,το αντιλαμβανονται.
εαν παει κανεις στο "ιδρυμα",η δοση του δανειου θα πρεπει να ανερχεται  στο30% εως μαξιμουμ 40% (κινδυνος χρεοκοπιας)του μηνιαιου εισοδηματος.εκει ειναι το υποτιθεμενο μαξιλαρι ασφαλειας.
τι σημαινει ομως για το ελληνικο κρατος αυτο;η μετρηση γινεται ως σχεση αναμεσα στους ετησιους τοκους και τα δημοσια εσοδα.
η ελλαδα εχει εσοδα περιπου 53 δις.σημερα πληρωνει τοκους περιπου 12 δις.αυτο ως ποσοστο αντιπροσωπευει ενα 23% περιπου χονδρικα.
οταν ομως παμε στο 6% επι 300 δις χρεος,το ποσο ανερχεται στα 18 δις,και το ποσοστο σε ενα 33% με κατι "ψιλα" γραμματα.
που ειναι λοιπον το προβλημα;γιατι ολες αυτες οι αναφορες καθημερινα για πτωχευση της χωρας;
στροφη...
οταν ενας επιχειρηματιας παει στο "ιδρυμα",τι ζητα;μια αναχρηματοδοτηση και ενα κεφαλαιο κινησης να συνεχισει,βασει ενος πλανου.οταν δεν στηριζεται,που πλεον δε στηριζεται,τι κανει;εκεινο με τον πνιγμενο το ξερετε;το-κο-γλυ-φος.
παμε στην ελλαδα παλι.οταν οι εταιροι δεν στηριζουν τι γινεται;ορμανε οι μεγαλοι και γινεται "της εκδιδομενης φοιτητριας".πως τους λενε;κερδοσκοπους.ααα γεια σου.
τι κανουν ολοι αυτοι;ενω ολα τα προηγουμενα χρονια σε δανειζανε,τωρα αγοραζουν ασφαλιστρα χρεοκοπιας.οι ιδιοι.μεσα απο αυτη τη διαδικασια ποιος θα βρεθει να σε δανεισει;να μην αναφερουμε τι ποσα βγαζουν οι κερδοσκοποι.ξεροντας οτι περιπου οι ιδιοι μετα ενα χρονικο διαστημα θα ξαναγορασουν ομολογα ελληνικου δημοσιου.μεσα απο αυτον το κυκλο,με ολη αυτη τη κινδυνολογια,με τα cds στα υψη,φαντασου ποσα θα βγαλουν.
και η ευρωπαϊκη ενωση που βρισκεται;προφανως αν οχι σε αλλον κοσμο,δουλευουν στα γραφεια των εταιριων αυτων.
εαν ισχυει η πρωτη εκδοχη,υπαρχει μελλον.διοτι το προβλημα θα μετακομισει και σε αλλες χωρες πιο ευαλωτες οσο αφορα τα δημοσιονομικα τους μεγεθη.απλα τωρα επικρατει η επιθεση στο χωριο και επεται η πολη.εαν αντιμετωπιστει το προβλημα ως ευρωπαϊκο κατι θα γινει.αλλιως τζαμπα η ολη φασαρια με τη λεγομενη δημοσιονομικη προσαρμογη.
και τοτε προφανως,καθε τραπεζι θα εχει και το πιστολι του.....

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...