Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

"Στην Ελλάδα με 500 εκατομμύρια αγοράζεις σήμερα τέσσερις τράπεζες"..

γράφει η οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.




"Φθηνή η εξαγορά ελληνικών τραπεζών" τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της απ΄την Ελλάδα η εφημερίδα:


«Τέσσερις τράπεζες με 500 εκατομμύρια ευρώ;

Ναι, στην Ελλάδα είναι δυνατόν.

Όποιος προσφέρει μισό δισεκατομμύριο μπορεί να αγοράσει τις τράπεζες...Άττικα, Ασπίς, Γενική και ProtoBank. Μικρές τράπεζες βέβαια, αλλά μια καλή πρόσβαση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Εάν μάλιστα διαθέσεις περισσότερα χρήματα π.χ. 10 δισεκατομμύρια μπορείς να αγοράσεις τις τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες: την Εθνική, την Eurobank και την Alpha. Τότε ελέγχεις όλες τις ελληνικές τράπεζες! Διότι αυτές οι τρεις διαθέτουν 60% μερίδιο αγοράς.

Πριν από μερικά χρόνια η Εθνική Τράπεζα ίσχυε ως απρόσβλητη και επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία. Τώρα στα κεντρικά της Εθνικής στην Πλατεία Κοτζιά κυριαρχεί ο φόβος της εχθρικής εξαγοράς από ξένους επενδυτές. ‘Ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών είναι ρεαλιστικός’, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές γιατί φέτος έχασαν γύρω στο 45% της κεφαλαιοποίησής τους. Πόσο αξίζουν όμως πραγματικά; Η πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των σκουπιδιών και η συνεχιζόμενη κρίση προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, διότι δεν είχαν ρευστό, αλλά ούτε μπορούσαν να το αποκτήσουν στην ελεύθερη αγορά. Η ρευστότητά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.

Εκείνο όμως που τις κάνει ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές είναι η εκτεταμένη τους παρουσία στην Ανατολική και ΝΑ Ευρώπη. Οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό συνιστούν το ένα τρίτο των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Χρηματοπιστωτικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδυτές από την Τουρκία, τη Ρωσία και τα αραβικά εμιράτα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος πιέζει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να εξετάσουν τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας. Όσο καθυστερούν, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να τις ξεπεράσουν οι εξελίξεις

greece-salonika.blogspot.com

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...