Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Όταν ούτε το κράτος δεν μπορεί να βρει το δίκιο του

Τώρα και πάρα πολλά χρόνια σας έχω πει ότι στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η δικαιοσύνη απλά δεν λειτουργεί.

Δεν είναι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει δίκιο του, είναι ότι και το δημόσιο δεν μπορεί να βρει το δίκιο του.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τόσο οι δικαστές όσο και οι εισαγγελείς δεν ξέρουν τους νόμους. Διότι πέραν του ότι οι νομοί δεν είναι ταξινομημένοι σε κατηγορίες, είναι πάρα πολλοί για να τους ξέρει κάποιος όλους.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, στο εξωτερικό έχουν εξειδικευμένα δικαστήρια. Για παράδειγμα, οι υποθέσεις διαζυγίου, υιοθεσίας και γενικά ότι έχει να κάνει με το οικογενειακό δίκαιο δικάζονται από οικογενειακά δικαστήρια (family court). Οι υποθέσεις πτωχεύσεως εταιρειών δικάζονται από δικαστές που έχουν ειδικευτεί σε αυτό το δίκαιο και δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς είναι ότι στέλνει υποθέσεις στον εισαγγελέα και στη συνέχεια, στο δικαστήριο οι υποθέσεις αθωώνονται. Οι δικηγόροι, ξέροντας ότι οι δικαστές είναι άσχετοι, μπορούν εύκολα να βρουν τρύπες στο σύστημα και να τους παραπλανήσουν.

Το άλλο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει (από όσο ξέρω) καμία μηχανογράφηση. Για παράδειγμα, στην Νέα Υόρκη (πριν 20 χρόνια) όταν πήγαινες στο δικαστήριο για να δικαστείς για μια απλή παράβαση του ΚΟΚ, με το που έβγαζε ο δικαστής απόφαση, η βοηθός του στη συνέχεια πέρναγε την απόφαση στον υπολογιστή και τελείωνε η υπόθεση. Δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από κανέναν στο ενδιάμεσο.



Διαβάζουμε τώρα το εξής για όλα αυτά:


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=44763147
Έσοδα της τάξης των 30 δισ. ευρώ, χάνει το δημόσιο από τις φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές χάνονται λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίξουν επαρκώς στα φορολογικά δικαστήρια τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σε συνέντευξή του στην χθεσινή πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι οι υπηρεσίες των εφοριών και τελωνείων αδυνατούν να υπερασπισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στα φορολογικά δικαστήρια λόγω έλλειψης υπαλλήλων με νομικές γνώσεις, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να κερδίζονται από τους φορολογούμενους και τα βεβαιωθέντα έσοδα να διαγράφονται.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος πολλές φορές ακόμη και η σύνταξη των πορισμάτων ελέγχου από τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς υπαλλήλους πάσχει νομικά με αποτέλεσμα να καταπίπτουν στα δικαστήρια για τυπικούς λόγους και οι υποθέσεις να χάνονται για το Δημόσιο, πριν εξετασθούν επί της ουσίας.
Με λίγα λόγια, όλοι αυτοί που ασχολούνται στο νομικό σύστημα της χώρας είναι άσχετοι. Πέραν δηλαδή από τους δικαστές, που δεν είναι δυνατόν να ξέρουν όλους τους νόμους, είναι και άσχετοι όλοι στο ενδιάμεσο.

Άρα όσο αναφορά το θέμα της δικαιοσύνης, μάλλον θα περάσουν πολλά χρόνια πριν φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι το σύστημα λειτουργεί.

Να τονίσω ότι, χωρίς δικαιοσύνη και την πυγμή του νόμου, επενδύσεις και ανάπτυξη είναι αδύνατον να δούμε.
γ.καισαριος
market-talk.net

υ.γ.να συμπληρωσω εγω ο "αλλος" και το εξης.η χρηση του διαδυκτιου απο την δικαιοσυνη,οσο αφορα αποστολη στοιχειων κ.λ.π.ειναι ενα αλλο μεγαλο προβλημα,που δεν εχει αναφερθει μεχρι στιγμης.χιλιαδες φακελοι διακινουνται μεσω ταχυδρομειου,ενω ενα απλο e-mail θα εξοικονομουσε εργατοωρες και ταχυτητα.ομως οπως ολα,απο που να το πρωτοπιασεις...

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...