Βατοπεδίου Κατάνυξις: € 47 εκατ. για λαβράκια και τσιπούρες
11/11/2008 από Po
Ήταν που λέτε μία φορά και έναν καιρό μία λίμνη (τώρα λιμνοθάλασσα). Οι ψαράδες δούλευαν χρόνια πολλά ειρηνικά και σε αρμονία με την φύση, η Μονή εισέπραττε από ιχθυοκαλλιέργειες ένα μέσο ποσό περ. 19.000 €υρώ ετησίως και όλα έβαιναν καλώς και με τη χάρη του Θεού.
Οι μέρες τις αρμονίας και του μέτρου μία ωραία μέρα έφτασαν στο τέλος τους, όπως όλα τα καλά που τελειώνουν αφήνοντάς μας μύριες ποικίλες γλυκιές ή πικρές γεύσεις στον ουρανίσκο• και ένα βάρος στο στομάχι.
Το τέλος έφτασε μαζί με το έλος (χωρίς το «τ»). πληθυντικός: τα Έλη.
Τα έλη αυτά, συν το περιεχόμενο της λίμνης (τώρα λιμνοθάλασσα), ο ανερχόμενος άρχοντας-μοναχός αυτής της λίμνης (τώρα λιμνοθάλασσα), είδε να ανοίγονται «προοπτικές» και πόνταρε όλα του τα όνειρα σε ένα σίγουρο άλογο, το υποταγμένο Δημόσιο.
Η αφήγηση τώρα πια δεν έχει τέλος παρά μόνο αυτή η ανάρτηση όπως όλες οι ιστολογικές αναρτήσεις που έρχονται διαβάζονται και φεύγουν.
Το «ζουμί»
Από «Τα Νέα» του Σαββάτου, (αριθμώ το «ζουμί» για μεγαλύτερη κατανόηση του κειμένου, οθόνη είναι αυτή. Προσέχω τα ματάκια σας) στη σελ. 16 μαθαίνουμε ότι:
1. Στην εκτιμητική έκθεση, που παραδόθηκε στις 15 Μαρτίου 2005 στην ΚΕΔ από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η παραγωγή της λίμνης και τα πραγματικά έσοδα που είχε από την εκμετάλλευσή της η Μονή Βατοπεδίου, ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ. Αντίθετα η εκτίμηση πραγματοποιήθηκε με βάση την παραγωγή ψαριών που θα είχε η λίμνη αν κατασκευαζόταν ένα υπερσύγχρονο ιχθυοτροφείο, το οποίο κάθε χρόνο θα δούλευε στο φουλ και θα είχε τη μέγιστη δυνατή απόδοση! όμως…
2. Όπως προκύπτει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ετήσια έσοδα της Μονής Βατοπεδίου από την εκμετάλλευση των υφιστάμενων ιχθυοτροφείων της λίμνης ανέρχονταν σε 18.976 ευρώ (για το 2005, οπότε έγινε και η εκτίμηση της Βιστωνίδας). Το ποσό μεταβαλλόταν ανάλογα με την «ψαριά» και αντιστοιχούσε στο 40% των εσόδων του αλιευτικού συνεταιρισμού της λιμνοθάλασσας, το οποίο δινόταν βάσει νόμου στη Μονή από την Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης.
3. Έτσι στην περιουσία της Μονής υπολογίστηκε ετήσιο κέρδος 8,5 εκατ. ευρώ, όταν τα πραγματικά της έσοδα ήταν μόλις 19 χιλιάδες ευρώ!
4. Άλλα 23 εκατ. ευρώ κοστολογήθηκαν έλη, πλημμυρισμένα χωράφια, εκτάσεις που ανήκαν δεκαετίες σε ακτήμονες (υπολόγισαν με 120- 550 ευρώ το στρέμμα) και η νησίδα Αντά Μπουρού…
5. που το Δημόσιο την πλήρωσε στη Μονή, αλλά την κράτησε τελικά το Βατοπέδι. Δηλαδή ο Εφραίμ θα εισέπραττε- μέσω ανταλλαγών από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου- 70 εκατ. ευρώ για τη Βιστωνίδα.
6. Οι τρεις ελεγκτές του ΣΟΕ, οι οποίοι υπογράφουν την έκθεση, υπολόγισαν πως με μια επένδυση 1.850.000 ευρώ, τα ιχθυοτροφεία θα μετατρέπονταν σε πρότυπες μονάδες παραγωγής, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδίδουν πάνω από 1 τόνο τσιπούρες και λαβράκια, ήτοι 25 κιλά ανά στρέμμα! Υπολογίστηκε λοιπόν η τιμή αγοράς 3.000.000 γόνων και η πρόσληψη 15 υπαλλήλων με μισθό 1.100 ευρώ τον μήνα
7. Στη συνέχεια υπολογίστηκε πως οι τσιπούρες και τα λαβράκια της Βιστωνίδας θα γίνονταν ανάρπαστα στην αγορά και θα αγοράζονταν προς 10 ευρώ το κιλό (η σημερινή τιμή τσιπούρας ιχθυοτροφείου βρίσκεται στα 4 ευρώ το κιλό), για τον πρόσθετο λόγο- όπως επισημαίνεται στην έκθεση- πως στα ψάρια του ιχθυοτροφείου αναμειγνύονται και τσιπούρες «αλανιάρες»!
8. Με τους υπολογισμούς αυτούς, όπου όλα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, εκτιμήθηκε πως η Μονή θα κέρδιζε από τη χρήση των ιχθυοτροφείων της λίμνης 8.625.000 ευρώ τον χρόνο(!) όταν τα ετήσια πραγματικά της έσοδα ήταν 450 φορές λιγότερα. Και όλα αυτά για μια επένδυση που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους εκτιμητές «σχετικά υψηλού κινδύνου».
9. Έτσι η αξία της Βιστωνίδας εξαιτίας των ψαριών της εκτινάχθηκε στα 37 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,7 εκατ. ευρώ κοστολογήθηκαν οι τσιπούρες της γειτονικής λίμνης Νταλιάνη.
Δηλαδή:
1. Στην εκτιμητική έκθεση, την οποία υιοθέτησε σχεδόν στο σύνολό της η ΚΕΔ, το Δημόσιο επίσης πλήρωσε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει από τη Μονή Βατοπεδίου βοσκοτόπια και δασικές εκτάσεις, που τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι πλημμυρισμένοι από τα νερά της λιμνοθάλασσας!
2. Προκειμένου μάλιστα να εκτιμηθεί η αξία της λίμνης, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών χρησιμοποίησε για σύγκριση τιμές από αγροτεμάχια της περιοχής, τα οποία πωλούνταν προς 0,38 ευρώ το τ.μ.! Ωστόσο η τιμή των παραλίμνιων εκτάσεων «φουσκώθηκε» κατά 300%, όταν έγινε η εκτίμηση σε σύγκριση με την τιμή που πουλήθηκαν εκτάσεις στην ίδια περιοχή! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εκτιμητική έκθεση του ΣΟΕ «για τους βοσκότοπους, τις ελώδεις και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και τις αγροτικές περιοχές που πλημμυρίζουν, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για αγορά.
3. Παρ΄ όλα αυτά αγοράστηκαν κανονικά από το Δημόσιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔ σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου 2005 έκρινε πως «τα ακίνητα της ιεράς μονής παρουσιάζουν δυνατότητες σοβαρής και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης» και πρότεινε να προχωρήσει η ανταλλαγή του έλους με τα φιλέτα του Δημοσίου.
4. Άλλα 8,5 εκατ. ευρώ κοστολογήθηκαν τα αγροτεμάχια, τα οποία ανήκαν σε αγρότες της περιοχής και οι οποίοι τα κατείχαν με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά δόθηκαν σε μια νύχτα στη Μονή Βατοπεδίου.
To Θαύμα
Κάπως έτσι η αξία της λίμνης έφτασε τα 63 εκατ. ευρώ, με τα 39,5 εκατ. να προέρχονται από τις τσιπούρες και τα λαβράκια της. Όπως όμως προκύπτει από τη συνέχεια της σκανδαλώδους ανταλλαγής, οι τσιπούρες και τα λαβράκια της Βιστωνίδας απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη αξία από την ΚΕΔ, η οποία όχι μόνο δεν ζήτησε την αναίρεση της έκθεσης του ΣΟΕ όπως είχε δικαίωμα, αλλά αύξησε και την αξία των ψαριών της λίμνης στα 46.860.000 ευρώ! Έτσι η συνολική αποτίμηση της Βιστωνίδας έφθασε τα 70 εκατ. ευρώ.
Ομολογούν πως είναι λιμνοθάλασσα
Στην εκτιμητική έκθεση το Δημόσιο παραδέχεται πως η Βιστωνίδα είναι λιμνοθάλασσα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα των άγριων ψαριών που προέρχονται από ελεύθερα ιχθυοτροφικά οικοσυστήματα». Αφού λοιπόν η Βιστωνίδα είναι λιμνοθάλασσα, πώς έγιναν οι ανταλλαγές ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε πράξη καθώς είναι κοινόχρηστος χώρος;
Θαύματα υπάρχουν πολλά, Εφραίμ όμως Ένας.
http://roides.wordpress.com/