Εμμανουήλ Πάσσας / klik.gr
Ολη η πρόταση νόμου για την υπαγωγή του παγκόσμιου διαδικτύου στην κατηγορία των Αμερικανικών εθνικών πόρων που υπάγονται στον τομέα αρμοδιότητας του Προέδρου Ομπάμα και των εμπλεκομένων υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας "ενάντια στην τρομοκρατία" Homeland Security. Βάσει αυτής της εξέλιξης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει ουσιαστικά την επιχειρησιακή δυνατότητα να "κλείσει" με εναν διακόπτη πάνω απο το 60% τουλάχιστον του παγκόσμιου ιστού μιάς και αυτό είναι το ποσοστό των υποδομών που βρίσκονται σε Αμερικανικό έδαφος.
Έφτασε τελικά και κατατέθηκε προς ψήφιση στο Κογκρέσο και τους αμερικανικούς γερουσιαστές το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο «Νόμος περί Προστασίας του Κυβερνοχώρου ως εθνικού πόρου» που προετοίμασε η νέα υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, το «Εθνικό Κέντρο ασφάλειας Κυβερνοχώρου και Επικοινωνιών» και την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος των γερουσιαστών, ανεξάρτητος γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζό Λίμπερμαν.
Το νομοσχέδιο, μία ακόμα προέκταση των διαδικασιών επιβολής ενός παγκόσμιου αστυνομικού ελέγχου σε νευραλγικούς τομείς της ηγεμονίας των νεοταξιστών μέσω της Αμερικανικής διοίκησης, προβλέπει την δυνατότητα άσκησης ολικού ελέγχου του διαδικτύου και παραδίδει στον Πρόεδρο Barack Obama τον έλεγχο και την δυνατότητα να διακόψει το Διαδίκτυο με έναν «διακόπτη θανάτωσης». Το νομοσχέδιο, έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από την επιτροπή ασφάλειας στην Ουάσιγκτον. Ομάδες αντίδρασης και το ακαδημαϊκό λόμπυ από όλον τον κόσμο ήδη εναντιώνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο αφενός επιδιώκει να χορηγήσει στον Πρόεδρο τις ευρείες δυνατότητες θανάτωσης του Διαδικτύου σε περιόδους «εθνικής έκτακτης ανάγκης» όταν και για όσο χρονικό διάστημα θα το επιβάλλουν οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» των «εχθρών». Οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών και ελέγχου του Διαδικτύου (παροχοι-ISP’s, Google,κλπ) θα πρέπει να «συμμορφωθούν αμέσως με οποιοδήποτε μέτρο έκτακτης ανάγκης ή η δράση» που θα επιβληθεί.»
Οι κριτικοί του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι τα όποια μέτρα θανάτωσης του Διαδικτύου θα εξυπηρετήσουν τους τρομοκράτες, αφού η παγκόσμια οικονομία, εμπόριο, ενημέρωση και ένα μεγάλο μέρος των κρατικών και διεθνών επικοινωνιών στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στο IP πρωτόκολλο που μεταφέρει το σύνολο του ψηφιοποιημένου κόσμου μας.
Αφετέρου, οι ΗΠΑ με την εφαρμογή του νόμου, εθνικοποιούν στην ουσία το παγκόσμιο σύστημα επικοινωνιών και το μετατρέπουν σε «εθνικό γεωστρατηγικό προτέρημα», αφού οποιαδήποτε δράση θα αναστάτωναν άλλες χώρες αφού το μεγαλύτερο μέρος της κρίσιμης υποδομής του Διαδικτύου βρίσκεται στις ΗΠΑ.
«Ανησυχούμε για το ότι οι ενέργειες έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με μια απλή απόφαση των γεωστρατηγιστών του Προέδρου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη διακοπή ή τον περιορισμό των επικοινωνιών του Διαδικτύου» αναφέρεται σε σχετικές παρεμβάσεις.
Αλλά οι αρχιτέκτονες του σχεδίου, ο πρόεδρος των γερουσιαστών Joe Lieberman και η γερουσιαστής Susan Collins, λένε ότι η απειλή μιας καταστροφικής επίθεσης cyber attack είναι πραγματική και όχι ένα θέμα του «εάν» αλλά του «όταν». Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει δισεκατομμύρια δολλάρια στην αμερικανική οικονομία ετησίως και ο νέος νόμος «θα εκσυγχρόνιζε την κυβερνητική δυνατότητα να προστατευθούν τα πληροφοριακά δίκτυα του έθνους από επιθέσεις και θα καθιερώσει μια δημόσια/ιδιωτική συνεργασία για να θέσει τις εθνικές προτεραιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».
Η υπεράσπιση των πιο ευαίσθητων υποδομών της Αμερικής θα περιλαμβάνει δράσεις με διάρκεια 30 ημερών και ο Πρόεδρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα «λιγότερο αποδιοργανωτικά εφικτά μέσα» για να αποκριθεί στις απειλές. Η δράση που θα επεκτείνεται πέρα από 120 ημέρες θα χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου . Τα συστήματα υποδομών των οποίων η διάσπαση θα προκαλούσε μια εθνική ή περιφερειακή καταστροφή θα υπόκειται στις υποχρεωτικές απαιτήσεις ασφάλειας του νέου νόμου.
Εάν αυτός ο τρομονόμος αστυνόμευσης του παγκόσμιου Μάτριξ ψηφιστεί τελικά και εφαρμοστεί, το διαδίκτυο θα κατακερματιστεί, καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης θα μπει σε έναν αγώνα δρόμου για την δημιουργία εναλλακτικών τεχνολογικών υποδομών με έδρες την Ευρώπη, την Ρωσία και την ανερχόμενη Κίνα, αφαιρώντας μετά την βιομηχανική και οικονομική και την υπάρχουσα πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον κόσμο των επικοινωνιών της Πληροφορίας του Μάτριξ του 21ου αιώνα. Πρόκειται κατά την ταπεινή γνώμη μας για ένα ακόμα τεράστιο σφάλμα γεωστρατηγικής των ΗΠΑ που θα έχει καθοριστικές μεσοπρόθεσμες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην τεχνολογική-κι όχι μόνον- ηγεμονία τους.
Η επαπειλούμενη μεταφορά των υποδομών του διαδικτύου εκτός ΗΠΑ στον 21ο αιώνα αντιστοιχεί στην καταστροφική αποβιομηχανοποίηση του 20ου , σφάλμα του οποίου τις επιπτώσεις οι ΗΠΑ πληρώνουν (και μαζί τους ο Δυτικός κόσμος) σήμερα μέσα από την καταστροφική οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει...
-
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου