Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει το όχι της Κύπρου.


 Οι επιπτώσεις από ένα όχι της Κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων θα είναι αλυσσιδωτές. Θα οδηγήσουν στην χρεοκοπία αλλά και στην έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Οικονομικοί αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου στο... διάγγελμά του επισημαίνουν ότι το όχι θα σημάνει πως η Κύπρος δεν θα πάρει οικονομική βοήθεια.
Πολύ απλά χωρίς την επιβολή τέλους στις καταθέσεις τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θα παραχωρήσουν δάνειο στη Λευκωσία.
Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι καταθέτες θα ζητήσουν τα χρήματά τους, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αφού η ΕΚΤ θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε χρεοκοπία, εκκαθάριση των τραπεζών και πολύ υψηλότερες απώλειες για τους καταθέτες από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους. 
Ακόμα και αν αποφασίσει το κράτος να παρέμβει δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια. 

Ο μόνος τρόπος παρέμβασης θα είναι να εκδώσει το κυπριακό κράτος νέο εθνικό νόμισμα. Που οδηγεί αυτό μαθηματικά; Στην έξοδο από την ευρωζώνη, στην χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και σε βαθιά μακροχρόνια ύφεση. 
Η χώρα, χωρίς ρευστότητα δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγές σε βασικά αγαθά!

Όσοι έχουν καταθέσεις στην Κύπρο, ντόπιοι και ξένοι, ενώ σήμερα με βάση το σχέδιο κουρέματος χάνουν έως και 10% με το ενδεχόμενο του όχι μπορεί να οδηγηθούν σε απώλεια ακόμα και του 100% των καταθέσεών τους!
πηγη

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...