Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αλήθειες και... ψέματα για τις δηλώσεις του Jeroen Dijsselbloem


Από τα ξημερώματα της Δευτέρας που κοινοποιήθηκε η απόφαση για την Κύπρο -γιατί είχε παρθεί πολύ ενωρίτερα η απόφαση- και μέχρι να αποφασίσει ο κ. Dijsselbloem, ο νεόκοπος πρόεδρος του Eurogroup, να… ξεκαθαρίσει ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι "μοντέλο" για την Ευρωζώνη και να ακολουθήσει ο γνωστός "χαμός" στις αγορές κεφαλαίου, δεν μεσολάβησε τίποτα περισσότερο από μία σύσκεψη του Ολλανδού υπουργού με τους επιτελείς του. 
Αυτή η σύσκεψη... και η συγκρατημένη ψύχραιμη αντίδραση των αγορών για την απομάκρυνση του συστημικού κινδύνου από μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Κύπρου. 
Στην σύσκεψη, όπως τουλάχιστον αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε ότι η αντίδραση των αγορών είναι τέτοια που επιτρέπει να "κοινοποιηθεί" η έμπρακτη επισημοποίηση της αλλαγής γραμμής όσον αφορά την διάσωση των τραπεζών που θα βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη. 
Και έτσι ο "νεαρός Ολλανδός", όπως τον αποκαλούν ορισμένοι συνάδελφοί του στο Eurogroup, με την έγκριση του μέντορά του κ. Schaeuble (παρά το ότι ανήκουν σε "αντίθετες" πολιτικές ομάδες, χριστιανοδημοκράτης ο Γερμανός, σοσιαλιστής ο Ολλανδός) αποφάσισε να ενημερώσει τους νότιους και βόρειους, ότι αυτό που είχε αποφασισθεί τον περασμένο Ιούνιο, ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσει η ιδέα του ενιαίου τραπεζικού συστήματος, δεν μπορεί να γίνει όπως αρχικά είχε ειπωθεί, δηλαδή μέσω της χρηματοδότησης του ESM και την εποπτεία της ΕΚΤ, αλλά θα τρέξει υπό "εθνική ευθύνη". 
Και επειδή σε εθνικό επίπεδο αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα ήδη υπερχρεωμένα κράτη, θα γίνει από τους
μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες των ενδιαφερόμενων προς διάσωση τραπεζών. Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

Η προεργασία είχε γίνει ήδη. 
Τόσο η BIS στην Έκθεσή της στις 24/6/2012 το είχε ξεκαθαρίσει (το είχαν αποκαλύψει τότε το "Κεφάλαιο" (29/6) και το Capital.gr). Και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του κ. Barbier το έχει μετατρέψει σε νομικό κείμενο, σχέδιο Οδηγίας, το οποίο έχει προωθηθεί σε όλες της Κυβερνήσεις. Μαζί και την κυπριακή και την ελληνική. 

Με άλλα λόγια όλοι όσοι "έπρεπε" να γνωρίζουν, γνώριζαν ότι το bail-out για τις τράπεζες είναι παρελθόν και ότι αυτό που αρχίζει να μπαίνει μπροστά είναι το bail-in με κεφάλαια μετόχων, ομολογιούχων και αποταμιευτών. Καθυστέρησε και δεν εφαρμόσθηκε στην Ισπανία λόγω της άσχημης τότε διεθνούς συγκυρίας και του φόβου ότι οι αντιδράσεις των αγορών θα ήταν βίαιες λόγω μεγέθους της οικονομίας της. Και έτσι η αλλαγή γραμμής ξεκίνησε με την Κύπρο, μία μικρή οικονομία που την βάρυναν κατηγορίες ότι το τραπεζικό της σύστημα διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος. Η τέλεια περίπτωση δηλαδή, για να δικαιολογηθεί η πειραματική εφαρμογή της αλλαγής γραμμής. 

Αυτό είπε φωναχτά ο πρόεδρος του Eurogroup προχθές και έμειναν όλοι με το στόμα ανοικτό. 

Όχι όμως οι κυβερνήτες. Αυτοί προσποιήθηκαν ότι έμειναν με το στόμα ανοικτό γιατί γνώριζαν και γνώριζαν πολύ περισσότερα από όσα την Τρίτη το πρωί, την επομένη της Καθαρής Δευτέρας, το Capital.gr επισήμανε, ότι δηλαδή είχε μπει μπροστά στην Κύπρο το πείραμα της πρώτης εφαρμογής της νέας γραμμής (bail-In αντί bail-Out) από το Eurogroup... 

Εκ των υστέρων και αφού διαπιστώθηκε ότι οι αγορές έχοντας για άλλη μια φορά πιαστεί στον ύπνο από τους πολιτικούς -συμβαίνει και αυτό- αντέδρασαν απότομα. Κάποιοι, κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν από την στροφή αυτή, επιχείρησαν να κατεβάσουν τους τόνους και να πουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι είναι μεμονωμένη περίπτωση η Κύπρος και άλλα διάφορα... 

Αδίκως όμως, γιατί τόσο ο κ. Dijsselbloem στην διορθωτική του δήλωση, όσο και το συντάκτης της νέας Οδηγίας, ο κ. Barbier, ξεκαθάρισαν ότι η γραμμή έχει αλλάξει. 

Και οι αγορές κεφαλαίου αρχίζουν πλέον μετά την πρώτη αντίδραση, να αναλαμβάνουν ρόλο "επόπτη" της τραπεζικής αγοράς και να τις αξιολογούν δρομολογώντας καινοφανείς σε μέγεθος μετακινήσεις κεφαλαίων οι οποίες δεν θα αφήσουν ανέγγιχτη ούτε την Γερμανία. 

Και τότε μάλλον θα αρχίσει το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ που είχε σιωπηρά ξεκινήσει πριν από δέκα μήνες και άρχισε η επίσημη προβολή του με την "διάσωση" της Κύπρου...
Του Γιάννη Αγγέλη /capital.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...