Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ένα δυστύχημα στην Αφρική


Πριν από σαράντα χρόνια, στο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησα ένα μάθημα για τα πολιτικά συστήματα στην Αφρική. Θυμάμαι ακόμα το περιστατικό που μας διηγήθηκε ο καθηγητής, αριστερός Αμερικανός - ο οποίος ζούσε απο κοντά τις χώρες που μελετούσε.
Σε έναν σιδηρόδρομο σκοτώθηκε ο μηχανοδηγός από έκρηξη λέβητα, που προήλθε είτε από κακή συντήρηση, είτε από κακό χειρισμό. Το δυστύχημα συγκλόνισε τους εργαζόμενους και το χωριό του οδηγού. Ένας τοπικός ηγέτης θέλησε να αξιοποιήσει το συμβάν για να τους ξεσηκώσει ενάντια στην εταιρία των σιδηροδρόμων. Δεν ήθελε, όμως, να εμπλακεί σε συζήτηση αν ο σιδηρόδρομος πρέπει να υπάρχει ή όχι, ούτε για τη συντήρηση και την ασφάλεια στις μηχανές. Αυτά ήταν σύνθετα θέματα και δεν θα μπορούσαν να συνεγείρουν τον κόσμο.
Προτίμησε, λοιπόν, να διαδώσει την εξής εκδοχή: ότι ο προϊστάμενος της εταιρίας σκότωσε τον οδηγό χτυπώντας τον με βαριοπούλα στο κεφάλι. Και, φυσικά, με αυτό τον τρόπο, η αγκιτάτσια ήταν πολύ αποτελεσματική.

Με τέτοιους τρόπους κατάφεραν να πάρουν την εξουσία και τον έλεγχο των σιδηροδρόμων αρκετά κινήματα στην Αφρική. Δεν κατάφεραν, όμως, να μειώσουν τα εργατικά δυστυχήματα. 

Αρίστος Δοξιάδης/protagon.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...