Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ο μποναμάς του 2011: οι Ελληναράδες του Μπισσάου…

Είναι ωραίο να τά ‘χεις χοντρά. Να ‘σαι αραχτός δίπλα στο κύμα και μαύροι να σου κάνουνε αέρα, να σου σερβίρουν παγωμένη βότκα με κουρακάο, παραδίπλα να λικνίζονται φιδίσια κορμιά και να σκέφτεσαι, τι καλά έκανες που την «έκανες» από τη χώρα σου, η οποία παραπαίει κι όπου να ‘ναι θα πλαντάξει στο κλάμα.


Να ‘σαι τώρα σ’ αυτόν τον παράδεισο, με τους μαύρους σεκιουριτάδες να σε προστατεύουν, σ’ αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, σ’ αυτό τα πανέμορφο νησάκι-θέρετρο μεγιστάνων, με τους δούλους σου δίπλα που δουλεύουν για 700 δολάρια το χρόνο και το προσδόκιμο της ζωής τους είναι τα 47 χρόνια…

Ελληναρά μου όμορφε, το διαβατήριο σου γράφει πως είσαι υπήκοος της Γουινέας-Μπισσάου, δηλαδή του χειρότερου κράτους του κόσμου για παιδιά, το κράτος -μεσοσταθμός- για τη μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών και 175η χώρα στο δείκτη της ανθρώπινης ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αλλά, εσύ, ελληναρά μου, χέστηκες γι’ αυτά τα ανόητα στοιχεία. Εσύ είσαι ένας από τη λίστα των 1970 μεγαλοκαταθετών συμπατριωτών σου που έβγαλες το χρήμα σου εγκαίρως, που κατάθεσες τις μίζες σου στην ΗSBC εγκαίρως, που τα «σήκωσες» εγκαίρως και που την «έκανες» στον τροπικό παράδεισο, εγκαίρως.
Στην Ευρώπη γίνεται χαμός, στην Αμερική χαμός, στην Αφρική χαμός, στην πρώην χώρα σου χαμός, αλλά εσύ θα ζεις τα επόμενα χρονάκια σου μες στη χλίδα κι όπως λέει ένα τραγουδάκι απ’ τα παλαιά, «άσε τον παλιόκοσμο να λέει»…
Όλη η παραπάνω ιστοριούλα είναι πέρα για πέρα αληθινή. Εξηγούμαι απλά.

Ο 38χρονος Ερβέ Φαλσιανί που εργάστηκε σαν στέλεχος πληροφορικής στη μεγαλοτράπεζα HSBC -στα κεντρικά της Γενεύης- ξεσήκωσε 80.000 λογαριασμούς μεγαλοκαταθετών και κυρίως χιλιάδων φοροφυγάδων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 1970 ελληναράδες μ’ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από μίζες οπλικών ή… άλλων συστημάτων.
Κι ενώ η Γαλλία, η Γερμανία κι η Ιταλία ζήτησαν και πήραν τους καταλόγους με τους αντίστοιχους φοροφυγάδες των χωρών τους, εμείς το… σκεπτόμεθα, μη τυχόν ανάμεσα τους υπάρχουν και «διακριτοί» πολίτες ή πολιτικοί.
Κύκλοι που γνωρίζουν το μέγεθος της κλεψιάς, υπολογίζουν πως μόνο με τη νομιμοποίηση των καταθέσεων και το φόρο που προκύπτει (αν τα ποσά επιστρέψουν στη χώρα) καλύπτονται τα δάνεια που έχει ανάγκη η Ελλάδα, χωρίς να καταφύγει σε αύξηση φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Όμως εμείς, είμεθα μια Δημοκρατία των αργών ρυθμών. Διότι για να ζητήσεις τη λίστα Φαλσιανί πρέπει να πληρώσεις το «κατιτίς», ίσως πρέπει και να στενοχωρήσεις τους Ελβετούς, αυτόν τον γενναίο λαό που έδωσε άπειρες μάχες στην Ευρώπη με τη πολεμική του Αεροπορία, το ηρωικό του πολεμικό Ναυτικό, για να συγκεντρώσει το χρυσάφι των φτωχών ναζιστών και κατόπιν των φτωχών Ευρωπαίων φοροφυγάδων….
Τώρα, αν οι Γερμανοί κι οι Γάλλοι πήραν πίσω πολλά εκατομμύρια ευρουλάκια απ’ τους φοροφυγάδες της λίστας, αυτό το έκαναν γιατί είναι ματζίρηδες κι όχι large σαν εμάς…
Για να κλείσουμε όμως αυτό το θλιβερό για τη κατάντια μας θέμα, δεν έχει παρά να ζητήσει ο υπουργός κ.Καστανίδης απ’ τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον κ. Τέντε να κινήσει τις διαδικασίες έρευνας σχετικής με τη λίστα των φοροφυγάδων που κατέχει ο εισαγγελέας στη Νίκαια και που προστατεύει το γάλλο πολίτη Φαλσιανί. Υπόθεση μιας ημέρας δηλαδή…
Μέχρι να γίνουν αυτά, ας παραγγέλνουν τα παγωμένα κοκτέιλ τους δίπλα στη πισίνα οι λατρεμένοι ελληναράδες της Γουινέας-Μπισσάου κοιτώντας με θολό απ’ το μεθύσι βλέμμα, τον ήλιο που δύει ανάμεσα στους φοίνικες κι έχοντας μια μικρή φαγούρα εκεί που εγγράφουν το σύνολο του υπολοίπου κόσμου, στη βουβωνική τους χώρα δηλαδή….

του Ηλία Κουτσούκου

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...