Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Τσίπουρα με τους ανανεωτικούς

της Κατερίνας Γκίκα

Ήταν λίγο μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν συνάντησα τον Γρηγόρη Ψαριανό παρέα με τον συνάδελφό του Νίκο Τσούκαλη στο καφενείο της Βουλής να κερνούν τσίπουρα. «Πως αισθάνεστε;» ρώτησα με απροσποίητο ενδιαφέρον. «Απελευθερωμένοι», μου είπαν και οι δυο με μια φωνή. Από εκεί και ύστερα η αμηχανία καλύφθηκε από τον χειμαρρώδη λόγο του Ψαριανού.



«Εγώ δεν το λέω διάσπαση, αλλά επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων μας», έλεγε μεταξύ συγχαρητηρίων sms που ελάμβανε στο κινητό του. «Τώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται εμείς θα έπρεπε να έχουμε αίθουσα υποδοχής. Αντ’ αυτού συρρικνωνόμασταν μέρα με την μέρα. Αυτό λέω στον φίλο και αδερφό μου Αλέξη Τσίπρα εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο αλλά δεν με ακούει». Παιδικές αρρώστιες της Αριστεράς; Θα δείξει. Δεν μπορεί όμως εύκολα να ξεχάσει κανείς ότι με το ίδιο υλικό ύφαινε τα όνειρά της, η ανανεωτική Αριστερά και το μακρινό 1989, όταν ο αείμνηστος Γιάνναρος έλεγε «το ΠΑΣΟΚ αποδομείται! Οι οπαδοί του φυλλορροούν». Και τότε, η Ανανέωση, ετοίμαζε… προθαλάμους υποδοχής των καθημαγμένων από τα σκάνδαλα πράσινων λεγεώνων, προτού καταλήξει άδοξα να μετρά οδυνηρές απώλειες εκτός Κοινοβουλίου!


Απτόητος όμως ο Ψαριανός επέμενε: «Εγώ δεν μπορούσα να έχω θέση σε ένα κόμμα που δεν πάει στην σύσκεψη των αρχηγών, ούτε σε ένα κόμμα που λέει όχι στην Ευρώπη. Ο Φώτης θεωρούνταν ξύλινος, αλλά ο Αλέξης έγινε πιο ξύλινος και πιο οπισθοδρομικός». Την ίδια στιγμή, προέβλεπε δυσοίωνα ότι το κόμμα από το οποίο αποχώρησε για να…συγκατοικεί μέχρι νεωτέρας στην Κουμουνδούρου, διολισθαίνει ταχέως προς μια μορφή ΚΚΕ και τότε, διερωτήθηκε «γιατί να μην πάω με την Αλέκα;».


Σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που απέδωσε ο Γρηγόρης στον άσπονδο φίλο του: « Ο Αλέξης υπέστη μετάλλαξη και σύρθηκε τελικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ». Και θεωρεί ότι δικαιώθηκε για όσα συμβούλευε τον πρόεδρο, όταν τον προέτρεπε «Άσε τις ισορροπίες! Δεν θα σου πει η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και οι ομαδούλες των 4 ατόμων τι θα κάνεις!»


Ο Γρηγόρης Ψαριανός εκτιμά ότι οι ανανεωτικοί μπορεί να καλύψουν πολιτικά το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό, δεν απομακρύνει την υποχρέωση να απαντήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους στο ενοχλητικό ερώτημα «και τότε, γιατί να μην πάει κανείς απευθείας στο ΠΑΣΟΚ;».

protagon.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...