Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

η τέχνη κάνει τους μεγάλους να ξυπνάνε ομορφότερα

Στη δεκαετία του 1960 το ροκ υπήρξε η μουσική η οποία εξέφρασε τις αλλαγές που συνέβαιναν στον κόσμο. Στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες πιστεύεις ότι το ελληνικό ροκ μπορεί να επιτελέσει αντίστοιχο σκοπό;

Περισσότερο σα ταμπελάκι δισκοπωλείου μπορεί να χρησιμεύσει αυτή η έκφραση. Οι κοινωνίες, όταν καταρρέουν ηθικά και οικονομικά όπως η δική μας, δεν χρειάζονται «ροκ» σφαλιάρα, τη χρειάζονται απ’ όποιο είδος κι αν προέρχεται. Ξυπνητήρι χρειάζονται. Ποτέ δεν ταύτισα την αφύπνιση και το ξεβόλεμα με καμιάς εθνικότητας ροκ. Με κάνουν καχύποπτο όσοι διεκδικούν αυτό τον τίτλο για τη μουσική τους, κυρίως σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μεγάλωσα ακούγοντας αυτή τη μουσική. Μου φαίνεται φυσιολογικό να ακούω το “Crystal Ship” των Doors όσο και τον Μεγάλο Ερωτικό του Χατζιδάκι. Δεν αναρωτήθηκα ποτέ τι είναι πιο ανατρεπτικό.

Η τέχνη μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο;


Φυσικά δεσποινίς! Ακόμα και την έκφραση «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί» ο Γκάτσος δεν την έβαλε σε μπροσούρα αλλά σε τετράστιχο. Ακόμα κι ένας μοναχικός παππούς κάπου σε ένα νησί μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, βάφοντας όμορφα την πόρτα του σπιτιού του. Προφανώς για τέτοιους «ιδιώτες» μιλά κι ο Ελύτης. Πρέπει να είσαι ΙDΙΟΤ για να μην υποθέσεις ότι ο Ελύτης ήξερε την ακριβή ετυμολογία της λέξης. Πολύ της μόδας αυτή η λέξη τελευταία... Άσε που η τέχνη καμιά φορά κάνει και τα μωρά να κοιμούνται ευκολότερα και τους μεγάλους να ξυπνάνε ομορφότερα.

ολη η συνεντευξη του παυλου παυλιδη στο avopolis.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...