Στον πρώτο της ρόλο, η συμπεριφορά και πρακτικές της είναι τεχνοκρατικά μεθοδολογικές και στηρίζονται σε νούμερα και σενάρια, ειναι δηλαδή μια εταιρική συμπεριφορά, κάτι ανάλογο με τον ρόλο μιας εταιρίας που έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό μιας άλλης προβληματικής εταιρίας.
Στο δεύτερο ρόλο της, η Τρόικα επιδεικνύει μια διπλωματική συμπεριφορά, προσπαθώντας να χωρέσει μέσα στον πρώτο της ρόλο και την προστασία των συμφερόντων των πιστωτών μας, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ικανότητα να κάνει ούτε διαρθρωτικές αλλαγές ως εταιρικός σύμμαχος (που θα μας οφελούσε), ούτε να διαπραγματευτεί διπλωματικά τα ελληνικά συμφέροντα.
Τον τελευταίο καιρό πλήθαιναν οι παροτρύνσεις πολλών αναλυτών να γίνει μια συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που να συμπεριλαμβάνει (1)κάποιες χρονικές επιμηκύνσεις στις πληρωμές, (2)επαναγορά χρέους υψηλότοκων ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια μέσω του επερχόμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (που θα τελειοποιηθεί και θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο - το λεγόμενο "γερμανικό κουστούμι"), και (3)να μας χαριστεί κάπου 20 -30% του χρέους ωστε η χώρα να καταστεί βιώσιμη. Ενα τέτοιο "κούρεμα" θα ήταν περίπου της τάξεως των 50 δις ευρώ.
Aφου όμως τώρα ο κ. Παπακων/νου παραδέχεται επίσημα (σελ. 3 - κορυφή) πως υπάρχει η δυνατότητα να "αξιοποιηθεί" δημόσια περιουσία με σκοπό την συνολική είσπραξη 50 δις, ποιός ο λόγος να συζητηθεί ενα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους; Εντάξει, η Ελλάδα δεν έχει 50 δις δημόσιας περιουσίας να εκποιήσει άμεσα (πέραν των νησιών και των μνημείων της), άλλωστε δεν έχει ακόμα καταγράψει τίποτα. Εχει όμως 10 δις για τώρα, και οι στόχοι ανασκευάζονται ανάλογα με τις συγκυρίες.
Ανίκανοι διοικητικά και τεχνοκρατικά, οι κυβερνώντες έχουν μέν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα, ανόητοι δε διπλωματικά έχουν θυσιάσει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μέρος του οποίου οι πιστωτές μας θα το εισπράξουν σε "είδος". Για την εν λόγω κίνηση απαιτήθηκε και πολύς "εθελοντισμός".
Το ανθρωπολογικό είδος του κομματάνθρωπου που διαχειρίζεται τη σημερινή κρίση, είναι μετεξέλιξη του κομματικού είδους που διαχειρίστηκε και τα 130 δις των κοινοτικών πακέτων που μας δόθηκαν απο το 1980 και μετά για να αναπτυχθούμε. Μια μέρα, η Ιστορία θα αναγράψει κυνικά, πως ποτέ κανένας λαός δεν πήρε τόσο πολύ χρήμα για να αναπτυχθεί, και δεν κατάφερε τόσο γρήγορα να εκπορνευθεί εξευτελιζόμενος.
http://locus-editorium.blogspot.com/
0 βγηκαν μπροστα:
Δημοσίευση σχολίου