Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΟΠίτες με κόστος… 30 εκατ. ευρώ!

Το Εuro2day.gr αποκαλύπτει σήμερα ότι το ισχυρότερο "συνδικάτο" της Ελλάδας ουδόλως στηρίζεται στον εθελοντικό οβολό των 22.000 εργαζομένων της ΔΕΗ. Τουναντίον, ενισχύεται διαχρονικά με τεράστια ποσά, μέσω θεσμοθετημένων "χορηγιών" (που ενσωματώνονται σταδιακά στις συλλογικές συμβάσεις) και αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων, που αγγίζουν συνολικά τα… 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συνδιαλλαγή, που έχει καλλιεργηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα συγκαλύπτεται από την υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Η οποία, αν και έχει δεχτεί ερωτήσεις και αναφορές από 8 βουλευτές και αρχηγό κόμματος για το θέμα, αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Βουλή, παρότι έχει πλήρη και επίσημη γνώση του θέματος
Στην πράξη ο πακτωλός χρημάτων που καταβάλλει ετησίως η ΔΕΗ στους συνδικαλιστές δεν είναι παρά η άλλη όψη της συνδιοίκησης που εμφανίζεται να ασκεί η ΓΕΝΟΠ, διαθέτοντας 3 ψήφους στους 11 του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης ΔΕΚΟ. Ψήφους που συνήθως ασκούνται συντονισμένα κι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ισορροπίες στο συμβούλιο.
...................................................................................................................................................
-Τα "ζεστά" κονδύλια του 2010 και το… "δανειάκι"

Ας πιάσουμε όμως το νήμα των χρηματοδοτήσεων από το περασμένο έτος. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρός της, κ. Νίκος Φωτόπουλος, είπε ότι προτίμησαν το δάνειο γιατί "δεν θέλουν χορηγίες".
Τα στοιχεία της ΔΕΗ όμως, όπως εστάλησαν στην αρμόδια υπουργό, δείχνουν ότι εντός του 2010 η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ΔΕΗ χορήγηση 534.000 ευρώ, με αιτιολογία, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, "Κάλυψη ετήσιων δαπανών προϋπολογισμού ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ" και "Κάλυψη Δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν θέματα της ΔΕΗ". Κι ακόμη ότι έλαβε 72.000 ευρώ με αιτιολογία "Κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εξωτερικό"!
Μέχρι στιγμής το σύνολο -πέραν του…δανείου- ανέρχεται σε 606.478,4 ευρώ. Οι ενισχύσεις όμως δεν σταματούν εδώ.
Μέσα στο 2010 και πάλι, η ΟΚΔΕ-ΔΕΗ ( Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων), που έχει ιδρυθεί από τη ΓΕΝΟΠ, ενισχύθηκε με ποσό 2.495.064 ευρώ.
Προσέξτε όμως και τις αιτιολογήσεις. Ένα μέρος του ποσού αυτού της ΟΚΔΕ (1,885 εκατ.) αφορά σε "κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων". Το υπόλοιπο δηλαδή ποσό, σχεδόν 610.000 ευρώ, αφορά στην… "Κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων(!) και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις".
Το σύνολο, λοιπόν, των θεσμοθετημένων ενισχύσεων προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ ξεπέρασε το 2010 (το έτος όπου όλοι οι Έλληνες εκλήθησαν να σφίξουν το ζωνάρι) τα 3,1 εκατ. ευρώ. Ακόμη δε κι αν αφαιρεθούν καλόπιστα οι δαπάνες για "κοινωνικά προγράμματα", παραμένει ένα ποσό της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο προφανώς δεν είναι ικανό να συντηρήσει τις "λιτές" συνδικαλιστικές ανάγκες της ΓΕΝΟΠ.
Γι’ αυτό και ζητήθηκε "έξτρα" το… δάνειο των 500.000 ευρώ, ώστε "να… μην κλείσει η ΓΕΝΟΠ", όπως αφοπλιστικά ανέφεραν τόσο ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Νίκος Φωτόπουλος, όσο και ο προσκείμενος στη Ν.Δ. γραμματέας του συνδικάτου, κ. Κ. Κατσαρός.

-Ο "χάρτης" της διακομματικής χρηματοδότησης χρόνο με χρόνο

Διακομματική δεν είναι όμως μόνο η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, που βρίσκεται στην πλευρά του αποδέκτη. Την ίδια πολιτική παροχών προς το πανίσχυρο συνδικάτο που μετέχει στη διοίκηση της ΔΕΗ ακολούθησαν οι επικεφαλής της ΔΕΚΟ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, προφανώς με την κάλυψη εκείνων που τους διορίζουν και τους παύουν.
Ήδη από το 1999, η ΔΕΗ ενισχύει τη ΓΕΝΟΠ με το ποσό των 315.582 ευρώ, ποσό που βέβαια είναι… ψίχουλα σε σχέση με το πανηγύρι που σταδιακά επικράτησε. Το 2000 και το 2001 τα ποσά ανεβαίνουν, αλλά κινούνται έως και το μισό εκατομμύριο ευρώ (τα στοιχεία των ενισχύσεων αναλυτικά στον συνοδευτικό πίνακα).
Το 2002 (μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Νέζη) αρχίζει η… εκτόξευση, με ενίσχυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ πλέον, που συνεχίζεται για ακόμη δύο χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα. Το 2005 όμως (επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. και διοίκησης Παλαιοκρασσά) το ποσό εκτινάσσεται σε σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ με νέο άλμα φτάνει στο ζενίθ των 4,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2006, επί διοικήσεως Μανιατάκη!
Από το 2007 και μετά (υπό τη διοίκηση Αθανασόπουλου πλέον) τα κονδύλια μοιράζονται μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΗ. Τα αθροίσματα, βεβαίως, παραμένουν σε… δυσθεώρητα επίπεδα. Στα 3,1 εκατ. ευρώ το συγκεκριμένο έτος, σχεδόν 3,2 εκατ. το 2008, σχεδόν 3,3 εκατ. το 2009 και περίπου 3,1 εκατ. το 2010.
Η λίστα των δαπανών της ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ και τις δραστηριότητές της όμως δεν σταματά εδώ.

ολο το αρθρο εδω

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...