Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Οδηγός Επιβίωσης για το 51 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με σαφώς περιορισμένα τα οικονομικά μεγέθη και με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο σινεμά σήμερα 3 Δεκέμβρη ξεκινάει το 51 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου… Επιτέλους!!! Μια διοργάνωση που παρόλα τα προβλήματα της εξακολουθεί να μας κάνει περήφανους που υπάρχει και αναπνέει σε αυτήν την πόλη . Μια διοργάνωση που μας δίνει την δυνατότητα να νιώσουμε αυτό το φανταστικό κλίμα που επικρατεί στην πόλη μας εκείνη την περίοδο και μας δίνει το δικαίωμα να ατενίζουμε με περισσότερη ελπίδα το μέλλον της Θεσσαλονίκης…

Ιδιαίτερα στοιχεία 51ου Φεστιβάλ


Το 51ο φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος πολλές ιδιομορφίες άξιες λόγου.. Εξολοκλήρου υπεύθυνος για τη διοργάνωση την φετινή είναι ο Δημήτρης Εϊπίδης. Είναι ο άνθρωπος που μας σύστησε έναν κινηματογράφο ανήσυχο κι απρόβλεπτο, ήδη από το 1992, με τους «Νέους Ορίζοντες» κι έδωσε στην ουσία το χαρακτήρα ολόκληρου του Φεστιβάλ.

Στόχος του 51ου Φεστιβάλ είναι η επιστροφή στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και στους δημιουργούς του και η απομάκρυνση απ’ τις υπερβολές του παρελθόντος που βύθισαν τη διοργάνωση στα χρέη, σε συνδυασμό πάντα με την μεγάλη προσεύλεση στις αίθουσες...

Μην Ξεχνάμε πως το έλλειμμα του φορέα, φτάνει τα 6.200.000 ευρώ(!!!!) και φέτος υπήρχαν στο μυαλό των υπευθύνων δύο επιλογές σε σχέση με το φετινό Φεστιβάλ …Ή να σωθεί ή να κοπεί….Ευτυχώς επιλέχθηκε η πρώτη επιλογή…

Φέτος ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, 50% μειωμένος σε σχέση με πέρσι που ήταν 4, 6 εκατ. !!

Ο θεσμός είναι αλήθεια ότι είχε χάσει το χαρακτήρα του και μεταλλάχτηκε ... Έγινε μια απόπειρα να προσαρμοστεί το Φεστιβάλ σε χολιγουντιανά καλούπια που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του….Φυσικά δεν εκμηδενίζουμε την επιτυχία των τελευταίων ετών αλλά όταν μιλάμε για έλλειμμα 6,2 εκ. ευρώ πώς και με τι να επιχειρηματολογήσεις… Έτσι το φετινό φεστιβάλ θα έχει περιορισμένο αριθμό καλεσμένων και ταινιών όπως και μειωμένο προσωπικό με ιδιαίτερη έμφαση στους εθελοντές...Όλα αυτά δείχνουν ότι μάλλον θα έχουμε ένα σαφώς μικρότερο και λιγότερο λαμπερό φεστιβάλ. Αλλά αφού αυτές είναι οι οικονομικές δυνατότητες έτσι πρέπει να γίνει…


Φέτος η πρώτη γραμμή των καλεσμένων αποτελείται από δημιουργούς αναγνωρισμένους για την καλλιτεχνική αξία της δουλειάς τους, αλλά δύσκολα αναγνωρίσιμους από το εξωφεστιβαλικό κοινό.

Επιπλεόν οι έλληνες κινηματογραφιστές, μετά την περσινή αποχή των “Ομιχλιστών”, θα επιστρέψουν στο φεστιβάλ και θα τονώσουν το Ελληνικό στοιχείο..

Τέλος, η έναρξη της 51ης διοργάνωσης έγινε για ακόμα μια φορά από την Αθήνα, πρακτική η οποία έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια για λόγους αδιερεύνητης χρηστικότητας, ξεκάθαρου όμως συμβολισμού.


Αίθουσες

Οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας αποτελούν ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης και τον κεντρικό χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου . Επιπλέον στις τέσσερις σύγχρονες αίθουσες στις αποθήκες της Προβλήτας A του λιμανιού της Θεσσαλονίκης Cine TZΩN KAΣΣABETHΣ, Cine ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, Cine TΩNIA MAPKETAKH και Cine ΦPINTA ΛIAΠΠAΣ θα προβλήθουν πολλές ταινίες ενώ στην Αποθήκη Γ μεταφέρεται το πρώι η οργάνωση και η διοίκηση του Φεστιβάλ και το βράδυ εκεί χτυπάει ο νυχτερινός παλμός του φεστιβάλ . Η Αποθήκη 8 φιλοξενεί από το 2006 το Industry Center, το σύνολο των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.



Τι θα δούμε όμως στο Φεστιβάλ ?

Το 51ο φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο στην ποιότητα των ταινιών και θα έχει σημαντικά αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις που θα προσπαθήσουμε να τα παραθέσουμε συνοπτικά παρακάτω..

Δεκαέξι ταινίες από 20 χώρες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, ενώ θα προβληθούν επίσης 23 ελληνικές ταινίες και θα γίνει συζήτηση για το ελληνικό σινεμά. Αφιερώματα, master classes και άλλες εκδηλώσεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Στην έναρξη θα προβληθεί η ταινία του Ντάνι Μπόιλ “127 ώρες”, ενώ την αυλαία θα κλείσει στις 11 του μηνός ο “Μαύρος κύκνος” του Ντάρεν Αρονόφσκι.Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το έργο τους η Σουσάνε Μπίερ, από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, ο οποίος θα δώσει masterclass (8/12, 11 π.μ. αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), ο ιρακινός κινηματογραφιστής Μοχάμετ Αλ-Νταράτζι, ο οποίος πρόσφατα απέσπασε το βραβείο του Σκηνοθέτη της Χρονιάς από τη Μέση Ανατολή που απένειμε το περιοδικό “Variety”, η πολυβραβευμένη Ντορότα Κετζιεζάφσκα, από τις πιο εμβληματικές εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου πολωνικού σινεμά η οποία θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο, ο θρύλος της Σχολής Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ Μπόριβοϊ “Μπόρντο” Ντοβνίκοβιτς, ο οποίος θα δώσει masterclass (6/12, 11 π.μ. αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), ο ιρανός σκηνοθέτης Ράφι Πιτς, ο οποίος επιστρέφει στο κινηματογραφικό προσκήνιο με την ταινία “The hunter”, ο Ντενί Βιλνέβ με τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Τορόντο ταινία του “Incendies”, αλλά και ο υιός Γαβράς, ο Ρομέν, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Notre jour viendra”.Αλλά και ο ανατρεπτικός Βέρνερ Σρέτερ, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του νέου γερμανικού κινηματογράφου, ο οποίος τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Βερολίνου για το σύνολο της προσφοράς του, δύο μήνες πριν από τον θάνατό του τον περασμένο Απρίλιο, θα είναι “παρών” μέσα από τρεις ταινίες του (“Ένα πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας”, “Ο θάνατος της Μαρίας Μαλιμπράν”, “Παλέρμο ή Βόλφσμπουργκ”), οι οποίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τις ταινίες του φεστιβάλ πλαισιώνουν εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις. Όπως η έκθεση του σκηνοθέτη και φωτογράφου Ισμαήλ Νετζμί “Φωτογραφίες από ταινίες που δεν έγιναν” (ΜΜΣΤ, 4-12/12), “Τόποι-PhotoBiennale-Sites”, μια έκθεση-εγκατάσταση, (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 16/11/2010-28/2/2011), η εγκατάσταση ντοκιμαντέρ του Vincent Dieutre “Σάκης: ένας τάφος”, (Γαλλικό Ινστιτούτο, 5-15/12), “Beyond Dress Codes: Σύγχρονοι σχεδιαστές διαλέγονται με την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά” (ΜΜΣΤ, 4/12/2010-9/1/2011).Τη μουσική νότα στο φεστιβάλ θα δώσουν οι Your Hand In Mine, Seeland & Mueran Humanos, Burger Project, My Excuse και Εύη Σιαμαντά & Sexteto.

Εισιτήρια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, μειώνει την τιμή του εισιτηρίου στα 6 ευρώ (έναντι των 7 ευρώ πέρυσι) ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας τις προβολές της αίθουσας Ολύμπιον με ώρα έναρξης έως και τις 15:00 και τις προβολές στο λιμάνι με ώρα έναρξης έως και τις 13:00.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η προπώληση της CineΚάρταF 10ημέρου με 60 ευρώ (40 ευρώ εκπτωτική) που παρέχει ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της να προμηθεύονται εισιτήρια μηδενικής αξίας για ταινίες που δεν ανήκουν στην ίδια ζώνη προβολών, για την ίδια και την επόμενη μέρα.

Προτάσεις για ξεχωριστές ταινίες

Επειδή το iLovethessaloniki ακούει radiobubble εμπιστεύεται απόλυτα και τις επιλογές του… έτσι λοιπόν ο Μεγάλος Σινεφίλ(Monkie) προτείνει 15 (+1) ταινίες που κάνουν την διαφορά

If I Want to Whistle, I Whistle του Florin Serban.

Winter's Bone της Debra Granik

The Hunter του Rafi Pitts.

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives του Apichatpong Weerasethakul.

Son of Babylon του Mohamed Al Daradji.

In A Better World της Susanne Bier.

Amigo του John Sayles.

Majority του Seren Yuce.

Octubre των Diego Vega, Daniel Vega.

Tilva Rosh του Nikola Lezaic.

Poetry του Lee Chang-dong.

Dr. Chicago και Ride Dr. Chicago Ride του George Manupelli.

Carancho του Pablo Trapero.

Cold Weather του Aaron Katz.

Shelter του Dragomir Sholev


Πρόγραμμά - πληροφορίες

Το πρόγραμμα προβολών του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και πληροφορίες για την κάθε ταινία αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Έχει ήδη ξεκινήσει και η προπώληση των εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Αν αργεί να φορτώσει το πρόγραμμα από την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε και από το Radiobubble… Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε στο twitter τα όσα γράφονται με tag #51tiff από το @radiobubble, τον @asteris και το @monkiemag

ΥΓ. Το Φεστιβάλ δείχνει φέτος να αποκτάει την κανονική του διάσταση επαναφέροντας το δικό «του» χαρακτήρα, απαλείφοντας υπερβολές του παρελθόντος και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για την Διοίκηση του φεστιβάλ όσο και για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης .. Δηλαδή κατά πόσο ο θεσμός αυτός θα κρατήσει το κοινό του και θα το αυξήσει με λιγότερα έξοδα οδηγώντας το σε ένα άλλο επίπεδο…Γιατί η δύναμη ενός φεστιβάλ είναι ο κόσμος που το στηρίζει…Καιρός λοιπόν να γίνει μια υπέρβαση για να μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον και για κινηματογραφικό Τουρισμό…Είμαι αισιόδοξος…

Καλές προβολές...

http://ilovethessaloniki.blogspot.com/

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...