Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Επιστροφή στις ρίζες

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τα ταμεία του… άδεια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του έμπειρου και ικανότατου, Δημήτρη Εϊπίδη, επιστρέφει στις ρίζες του και τον «ανεξάρτητο» προσανατολισμό του…


Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που σηκώνει αυλαία στις 3 Δεκεμβρίου, πετάει από πάνω τους «λαμπερούς» (αλλά fake) μανδύες της προηγούμενης διοίκησης και κάνει στροφή στο ανεξάρτητο σινεμά, που αποτέλεσε και τον βασικό άξονα του προγράμματός του κατά τα πρώτα χρόνια της διεθνούς του σταδιοδρομίας.

Δεν είναι τυχαίο που στην θέση του διευθυντή κάθεται ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες του Φεστιβάλ, όταν εκείνο πρωτοάνοιγε τα φτερά του στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, και στην θέση του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής η «ψυχή» του Φεστιβάλ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι το 2004, ο άλλοτε διευθυντής του, Μισέλ Δημόπουλος.

Αυτά τα δύο δεδομένα, σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες και περιλαμβάνει αφιερώματα σε πολύ σημαντικούς ανεξάρτητους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, σκιαγραφούν το νέο προφίλ του Φεστιβάλ, που ίσως τελικά να βγει ωφελημένο από την πενία των καιρών.
Για τις τελετές έναρξης και λήξης το Φεστιβάλ εξασφάλισε δύο από τις πλέον πολυσυζητημένες – και εμπορικές ομολογουμένως – ταινίες του χειμώνα. Το συγκλονιστικό «127 ώρες» του βραβευμένου με Όσκαρ, Ντάνι Μπόιλ, και το νέο κινηματογραφικό πόνημα του Ντάρεν Αρονόφκσι, βραβευμένο στη Βενετία, «Μαύρος Κύκνος».

Στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα ξεχωρίζει από ελληνικής πλευράς το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Στα αφιερώματα η Δανέζα Σουζάνα Μπίερ (από τις πλέον σημαντικές «φωνές» του ευρωπαϊκού σινεμά), ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν (δημιουργός – φαινόμενο του ασιατικού art house κινηματογράφου) και ο ιρακινός κινηματογραφιστής Μοχάμετ Αλ–Νταράτζι, ο οποίος πρόσφατα απέσπασε το βραβείο του Σκηνοθέτη της Χρονιάς από τη Μέση Ανατολή, που απένειμε το περιοδικό Variety, δίνουν το στίγμα!

Masterclasses, εκθέσεις, συζητήσεις και τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη δύο ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έβδομη τέχνη, από διαφορετικό πόστο ο καθένας, του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζιώτζιου, πλαισιώνουν τον κορμό του Φεστιβάλ, που μπορεί να μην έχει την απατηλή λάμψη των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά μοιάζει πιο σινεφίλ από ποτέ…

Δημήτρης Χαλιώτης / nooz.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...