Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

βαλτε την ελλαδα στο αυτοφορο για πεντε ημερες!

ελλαδα,greece ή yunanistan;συχνα γυρναει στο μυαλο,η ερωτηση αυτη που οδηγει στην οριοθετηση του πολιτισμου,της κουλτουρας και του πνευματος της ελληνικης κοινωνιας.
η επιροη του συγχρονου δυτικου πνευματος,αγκαλιαζει το greece.μια αναφορα στο αγγλοσαξονικο μοντελο με εμφαση στον κεντροευρωπαϊκο αξονα.σημαιοφορος του αυτη τη στιγμη ειναι η αναδειξη και λυση στο οικονομικο προβλημα της χωρας.αναλογα και οι υποδειξεις για αλλαγη στον τροπο σκεψης και κινησεων της κοινωνιας.επιβεβλημενο για πολλους ετσι ωστε να γινει το βημα μπροστα.
ουδεις ομως παραβλεπει πως η μητρα και η συνεχης εκφραση του δυτικου πολιτισμου,βρισκεται στη λεξη "ελλαδα".τουλαχιστον  αυτη των αρχαιων χρονων.με τις επιστημες,τη φιλοσοφια,τα πολιτειακα ζητηματα και συστηματα.ουσιαστικα η βαση και η πρωτοπορεια.αναμφισβητητα,το μεγαλο κλικ της ανθρωποτητας,εχει συντελεστει στον τοπο αυτο.
στον τοπο αυτο ομως,μεριδιο εχει και η λεξη "yunanistan".μια ανατολιτικη ραστωνη και ωχαδερφισμος,ενα "ντιγκι ντριγκι μανα μου".κατι καταφερτζιδικο,μια κουτοπονηρια.αντε κι ενα γλυκο αρωμα μπαχαρικων.
αν λαβουμε υπ'οψιν πως το αυθεντικο(ελλαδα) οταν αντιγραφεται γινεται καρικατουρα,το γεγονος οτι η δυση δεν αναγνωριζει τον τοπο και τη φυση του, που διαμορφωνει το χαρακτηρα των ανθρωπων και πως ο "οντας" ειναι μια παλια συνηθεια,τι απομενει;
δεδομενο ειναι πως η κοινη γραμμη της ελληνικης κοινωνιας διαμορφωνονταν παντα μονο σε επειγουσες περιστασεις.ετσι το ζητημα να συννενοηθουμε σε κατι καινουργιο μαλλον φανταζει παραξενο.πιο ευκολα θα δεις χειροφιλημα του σαμαρα στη ντορα,ας πουμε.
τι μενει;προφανως μια ενστικτωδη προσαρμογη και αυτοπροσδιορισμος.ενα καινουργιο μοντελο(οχι αναπτυξης).μια καινουργια προσωπικοτητα.μοντερνα βασισμενη στον αληθινο σεβασμο στον πολιτη,τον ανθρωπο,τον τοπο που ζουμε.δυσκολο;σιγα το δυσκολο.ιδου το παραδειγμα:
διαλογος μεταξυ ανιτας πανια και αντζελας δημητριου στην εκωφαντικη εκπομπη της πρωτης υπο τον βαρυγδουπο τιτλο "ζαμαν φου":
πανια-σε βρισκω λαμπερη αντζελα μου.μετα απο πεντε ημερες στο αυτοφορο,ουτε καν φαινεσαι να ταλαιπωρηθηκες.
αντζελα-βρισκεις;(τιναζει ναζιαρικα το μαλλι πισω).
πανια-ειμαι σιγουρη.ξερεις τι εγινε;εμεινες μονη,επαναπροσδιορισες τον εαυτο σου και τους αλλους και αυτο σου εκανε καλο.
αντζελα(γελωντας και μισοκλεινοντας semi-passion τα ματια)-ετσι ειναι αγαπη μου.

επι της ευκαιριας, βιαιες προσαρμογες οδηγουν σε αντιθετα αποταλεσματα.ο sinan cetin,τουρκικης καταγωγης,εγραψε και σκηνοθετησε το μικρο αυτο video,οπου καταγραφει τις συνθηκες που επικρατησαν, οταν το κεμαλικο καθεστως προσπαθησε να επιβαλλει δια της βιας το δυτικο προτυπο στο λαο του.εξαιρετικο.ερχεται κι ο erdogan.

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...