Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η γερουσία υπερψήφισε τις σαρωτικές αλλαγές στη Wall Street

Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Wall Steet, ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις πάνω στο πιο ευρύ νομοθετικό έργο που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1930, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψήφισή του.



Με ψήφους 59 έναντι 39, η γερουσία υιοθέτησε τις προτάσεις που προωθούσε ο πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα, με στόχο να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των αγορών, με αφορμή και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση της γερουσίας, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η Wall Street για να απορριφθεί η ευρεία μεταρρύθμιση «απέτυχαν» και υποσχέθηκε ότι ο νόμος που θα υπογραφεί θα καθιστά υπόλογους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά δεν θα «καταπνίγει» την ελεύθερη αγορά.

«Τον τελευταίο χρόνο, ο χρηματοοικονομικός τομέας προσπάθησε επανειλημμένως να σταματήσει αυτή τη μεταρρύθμιση με ορδές των λόμπι και εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις και όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να τη “σκοτώσουν” επιχείρησαν να την αποδυναμώσουν… Σήμερα νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το σχέδιο νόμου που υπερψήφισε η γερουσία πρέπει τώρα να συγχωνευθεί με το αντίστοιχο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων το Δεκέμβριο. Μόνο τότε μπορεί να υπογραφεί ως νόμος του κράτους, κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να γίνει τον επόμενο μήνα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας ρυθμιστικής αρχής και μεταρρύθμιση της περίπλοκης αγοράς των παραγώγων. Επίσης προβλέπονται ισχυρότεροι περιορισμοί στις μεγάλες τράπεζες, ενώ θα ζητούνται αποδείξεις από όσους δανείζονται ότι μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

«Δεν θα είναι πλέον δυνατόν να στοιχηματίζουν με τα χρήματα των ανθρώπων», δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. «Οταν αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επικυρωθεί, το ροντέο στη Γουόλ Στριτ θα τελειώσει».
Ο Χάρι Ρέιντ επαίνεσε επίσης τους τέσσερις «θαρραλέους» Ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Δύο Δημοκρατικοί, ο οποίοι ήθελαν να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες επί των δικών τους τροπολογιών, έδωσαν, ωστόσο, αρνητική ψήφο.

Αν και τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου , η ψηφοφορία σημαδεύθηκε από τη διατύπωση οξείας κριτικής εκ μέρους της υπόλοιπης αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου. «Αυτό το νομοσχέδιο απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, διότι θέτει ένα ρυθμιστικό φορτίο στις επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι ενώπιον της Γερουσίας δηλώνοντας ότι «οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο».

naftemporiki.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...