Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

πολιτικο παραληρημα

Αυτές τις ημέρες, ακούγοντας και διαβάζοντας τα λόγια οργής για τους πολιτικούς, προσπαθώ να καταλάβω πώς ένας λαός που έμοιαζε να μην τον απασχολεί σχεδόν καθόλου η πολιτική απέκτησε από τη μία μέρα στην άλλη τόσο έντονη πολιτική συνείδηση και ζητάει μάλιστα να αποδοθούν ευθύνες εδώ και τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια, πήγαινες να ανοίξεις μια πολιτική συζήτηση και σε κοιτούσαν όλοι σαν να ήσουν εξωγήινος ή καθυστερημένος.


Θα θυμάστε πως, όταν ρωτούσαν κάποιον καλλιτέχνη τα τελευταία είκοσι χρόνια τι έχει να πει για την πολιτική κατάσταση, η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν "Α, εγώ δεν ασχολούμαι με τέτοια πράγματα".

Ξαφνικά, όλοι ασχολούνται με "τέτοια πράγματα". Πας να αλλάξεις κουβέντα και σε μαλώνουν. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως αυτό συμβαίνει επειδή τώρα επηρεάζεται αρνητικά η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων Ελλήνων, οπότε είναι λογική η στροφή στην πολιτική και στην απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης.

Και πάλι, όμως, δεν δικαιολογείται αυτό το απίστευτο αίσθημα δικαίου που έχει καταλάβει έναν ολόκληρο λαό. Δεν γίνεται τη μια ημέρα να είσαι σε πνευματική αφασία -και να κοιτάς μόνο την πάρτη σου- και την επόμενη να έχεις γίνει ο Αριστείδης ο Δίκαιος.

Μιας και δεν πιστεύω στα θαύματα, νομίζω πως η εξήγηση για την απότομη πολιτικοποίηση του λαού μας δεν βρίσκεται στα σκληρά οικονομικά μέτρα, αλλά στην οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι Έλληνες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνεται να έρχονται 110 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα και αυτοί να μην παίρνουν τίποτα. Κι επειδή είμαστε καχύποπτος λαός, όλοι έχουν την εντύπωση πως οι υπόλοιποι είναι συνεννοημένοι να μοιραστούν τα δισεκατομμύρια και τους το κρατάνε μυστικό, για να τους αφήσουν στην απέξω.

Αυτή η ξαφνική πολιτική νευρικότητα του λαού μας δεν οφείλεται στα μέτρα - οφείλεται στη βοήθεια. Δεν ξέρω αν τα μέτρα είναι σωστά. Πάντως, η βοήθεια είναι σίγουρα λάθος.

(Η κυρία της φωτογραφίας είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Την ξεχώρισα γιατί είναι ο μοναδικός άνθρωπος με στιλ ανάμεσα σε όλους αυτούς τους αηδιαστικούς ανθρώπους που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες.)

pitsirikos.net

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...