Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται…


Ξεκινήσαμε πέρυσι την άνοιξη, και μάλιστα διά στόματος εκπροσώπου της τρόικας, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. 
Στη διαδρομή μπήκαν στο τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων και σχέδια περί «πακεταρίσματος» και τιτλοποιήσεων της «ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου», όπως το Eureka, μέσω του οποίου θα μπορούσε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των χαμηλών αποτιμήσεων που δημιουργούν η παρούσα ύφεση και η οικονομική αβεβαιότητα… 
Σταδιακά, ωστόσο, ο πήχης κατέβαινε και τον Δεκέμβριο του 2011 η κυβέρνηση Παπαδήμου υπολόγιζε τα έσοδα σε μόλις 9 δισ. ευρώ για εφέτος… 


Μόλις δύο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο, ο στόχος κρίθηκε υπερβολικά φιλόδοξος και έτσι κατέβηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 3,2 δισ. ευρώ, βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος. 
Χθες, μετά από συνεργασία του φίλτατου κ. Κ. Μητρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, πληροφορηθήκαμε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί ο πολλάκις υποβαθμισμένος στόχος των 3,2 δισ. ευρώ και ότι πλέον τα μόνα έσοδα στα οποία μπορούμε να προσδοκούμε για εφέτος είναι αυτά που αφορούν σε ένα κτίριο στο Μαρούσι και στην πώληση των κρατικών λαχείων…
Όλα αυτά, δε, ενώ υποτίθεται ότι η χώρα επιχειρεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς και ενώ παραμένει βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα. 


Ε, λοιπόν, φίλτατοι, δεν αρκεί. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου οφείλουν να θέσουν ένα τέλος στον εμπαιγμό και να καταστήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «μπαντιέρα» στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, όπως εξάλλου υπόσχονταν έως τώρα. 
Οφείλουν δε να το πράξουν τόσο υπό το φως της χρηματοδοτικής ασφυξίας, στην οποία μας υποβάλλουν οι εταίροι και δανειστές μας, όσο και για να ελαφρύνουν το φορτίο που υφίσταται ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος από τα χρέη και τα ελλείμματα αυτού του τόπου. 
Πού είναι η αποκρατικοποίηση «έκπληξη» για την οποία έκανε λόγο η κυβέρνηση; 
Πού είναι όσα έλεγε μόλις πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής ο κ. Σαμαράς για τις αποκρατικοποιήσεις και την επιθετική εκκίνησή τους; 
Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, τα ηνία του οποίου κρατούσε έως πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας, οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν μόνον ταμειακό χαρακτήρα, αλλά θα ενισχύσουν άμεσα το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, προσθέτοντας κατά μέσο όρο 2% στο ελληνικό ΑΕΠ την περίοδο 2012-2015. 
Για κάθε ένα ευρώ που θα λαμβάνει ως έσοδο το ελληνικό δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική οικονομία θα ωφελείται σχεδόν δύο ευρώ ακόμη με τη μορφή επενδύσεων. 
Επενδύσεων οι οποίες θα συνοδευτούν από νέες θέσεις εργασίας και άρα από πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τον δημόσιο κορβανά, μέσω αυξημένων φόρων, όσο και για την οικονομία και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. 
Κυριότερα, όμως, μέσω των αποκρατικοποιήσεων θα τερματιστεί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το κράτος και θα δοθεί έδαφος ανάπτυξης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες τελεί υπό διωγμό. 
Ποια είναι, άραγε, τα τερατώδη εμπόδια που επικαλέστηκε ο φίλτατος κ. Μητρόπουλος για την ιδιωτικοποίηση ήδη εισηγμένων εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ή ακόμη και η ΑΤΕ, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται και η ΕΒΖ; 


Γιατί πρέπει κάθε φορά να εφευρίσκουμε εκ νέου τον τροχό σε αυτήν τη χώρα και γιατί πρέπει κάθε φορά να χαμηλώνουμε τον πήχη αλλά και την αξιοπιστία μας; 
του Ν.Γ. Δρόσου/ euro2day.gr

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...