Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

η εκδοχη του hansen


Θεωρεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, "φάρσα", επειδή αναζητεί μια τελείως αντιπαραγωγική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μέσα κυρίως μέσα από έναν μηχανισμό εμπορίας ρύπων.
Ελπίζει ότι θα αποτύει η Σύνοδος. Δεν είναι «αντιθερμοκηπιστής». Είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες που ειδικεύονται στην μελέτη των κλιματικών αλλαγών.
Ο αποκαλούμενος και "παππούς" της παγκόσμιας υπερθέρμανσης της Γης, ο Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, δήλωσε στους "Τimes" ότι τα ανεπτυγμένα κράτη θέλουν να αγοράζουν "συγχωροχάρτια", δίνοντας μικροποσά στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να συνεχίσουν τη ρύπανση και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σαν να μην τρέχει τίποτε.
Ο 68χρονος Χάνσεν, καθηγητής επίσης στο Ινστιτούτο της Γης του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους, ιδίως μεταξύ των κλιματολόγων, ήταν ένας από τους πρώτους που, στις αρχές της δεκαετίας του '80, σήμανε τον κώδωνα κινδύνου για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων, ιδίως διοξειδίου του άνθρακα. Στο βιβλίο του, που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα με τον εύγλωττο τίτλο "Οι θύελλες των εγγονιών μου", προειδοποιεί ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται ενώπιον αμέσου κινδύνου κατάρρευσης και κάνει λόγο για "τελευταία ευκαιρία".
Σύμφωνα με τον Χάνσεν, οι μηχανισμοί περιορισμού και εμπορίας των ρύπων (όπου οι κυβερνήσεις θέτουν ανώτατα πλαφόν στις εκπομπές αερίων και μετά όσοι ρυπαίνουν, εμπορεύονται τους ρύπους), που θα προωθηθούν και στην Κοπεγχάγη, είναι τελείως αναποτελεσματικοί για να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου. Όπως είπε, "το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας. Όσο υπάρχουν, αναπόφευκτα θα χρησιμοποιούνται". Γι' αυτό, ως βασική λύση αντιπρότεινε να επιβληθεί ένας "φόρος άνθρακα", ώστε σταδιακά η ανθρωπότητα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Χάνσεν δήλωσε απαισιόδοξος ότι όποιοι εθνικοί στόχοι και αν συμφωνηθούν στην Κοπεγχάγη για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, οι υποσχέσεις δεν θα κρατηθούν, επισημαίνοντας ότι ακόμα και η Ιαπωνία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την προηγούμενη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Όπως είπε, θα είναι τελικά καλύτερο η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στη δανική πρωτεύουσα να αποτύχει, παρά να φθάσει σε μια τέτοιου είδους αναποτελεσματική συμφωνία. Έκανε λόγο για "χάσιμο χρόνου", αν υπογραφεί συμφωνία του τύπου "περιορισμοί και εμπορία ρύπων".
Ο αμερικανός επιστήμονας πρόσθεσε ότι θα είναι πιο χρήσιμο αν για ένα χρόνο αναβληθεί οποιαδήποτε παγκόσμια συμφωνία, μέχρι να συμφωνηθεί μια διαφορετική πορεία δράσης, που θα βασίζεται στην επιβολή ενός νέου διεθνούς "φόρου άνθρακα", ο οποίος αρχικά μπορεί να τεθεί σε ύψος ενός δολαρίου ανά γαλόνι βενζίνης και σταδιακά να αυξηθεί. Τα έσοδα από τον φόρο, όπως είπε, μπορούν να επιστρέφονται στο κοινό με την μορφή μερίσματος.
Εκτίμησε επίσης ότι η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμασθεί για να εγκαταλείψει τελείως τον άνθρακα, εκτός και προτιμήσει να προχωρήσει σε μια νέα γενιά αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας. Ο Χάνσεν, παλιός αγωνιστής εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ, υπογράμμισε ότι και σήμερα "χρειαζόμαστε ξανά αυτό το είδος ακτιβισμού", προκειμένου οι κυβερνήσεις να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 βγηκαν μπροστα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...